Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Kορωνοϊός: Κυβερνητικά μηνύματα για αυστηρότερα lockdown – Έκτακτα μέτρα για τους επιβάτες από Βρετανία - 70 ακόμα θάνατοι και 4.172 οι νεκροί

Kορωνοϊός: Κυβερνητικά μηνύματα για αυστηρότερα lockdown –  Έκτακτα μέτρα για τους επιβάτες από Βρετανία -  70 ακόμα θάνατοι και 4.172 οι νεκροί
Τα κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν με σκληρότερα lockdown – Ενισχυμένη καραντίνα για τους επιβάτες από Βρετανία, στην Ελλάδα τα ψυγεία για το εμβόλιο

Με εφαρμογή σκληρών τοπικών lockdown και επιπλέον μέτρα τύπου Δυτικής Αττικής και Κοζάνης, που προκαλούν και έντονες αντιδράσεις, επιδιώκει η κυβέρνηση η περιορίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού και τις συνέπειες της πανδημίας στη χώρα.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, μετά από έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε, ότι οι επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία θα μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06:00.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησε αυτοψία στη Δυτική Αττική και χαρακτήρισε τη διαχείριση της πανδημίας εθνικό θέμα.
Τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, επαναβεβαιώνουν τη σταθερά πτωτική πορεία των κρουσμάτων αλλά εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος ο αριθμός των θανάτων. 
Την Κυριακή (20/12/2020) ανακοινώθηκαν 588 νέα κρούσματα, 70 ακόμα θάνατοι και 515 διασωληνωμένοι. Συνολικά στους 4.172 οι νεκροί.
Στο μέτωπο του εμβολιασμού ήλθαν στην Ελλάδα τα ειδικά ψυγεία αποθήκευσης των εμβολίων της Pfizer, που αναμένεται στις 26/12 στη χώρα.
Πάντως τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών πυροδοτούν εντάσεις.
Το βράδυ της Κυριακής (20/12) σημειώθηκαν επεισόδια στον Ασπρόπυργο, όπου πολίτες πέταξαν πέτρες εναντίον περιπολικών.

Ένταση και επεισόδια στη Δυτική Αττική

Εντάσεις προκαλεί στη Δυτική Αττική το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στην περιοχή για τον περιορισμό του κορωνοϊού.
Επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή (20/12/2020) στον Ασπρόπυργο.
Συγκεντρωμένοι, που διαμαρτύρονταν για τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, πέταξαν πέτρες σε περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας.
Yπήρχαν δύο διαδικτυακά καλέσματα από πολίτες, προκειμένου να «αντισταθούν» κατά του αυστηρού lockdown, που τέθηκε σε ισχύ στην περιοχή, όπως, επίσης, στην Ελευσίνα, τη Μάνδρα, αλλά και την Κοζάνη, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Στην περιοχή Γκοριτσά συγκεντρώθηκαν περίπου 50 άτομα.
Όταν αντιλήφθηκαν ένα περιπολικό και αστυνομικούς, εκτόξευσαν πέτρες εναντίον τους.
Λίγο αργότερα, δε, άλλη ομάδα, νεαρών, πέταξε πέτρες σε αστυνομικούς που βρίσκονταν στη λεωφόρο ΝΑΤΟ.
Παρότι στην Ελευσίνα δεν έγινε η συγκέντρωση, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ενός νεαρού, ο οποίος δεν φορούσε μάσκα.
Όταν οι αστυνομικοί ζήτησαν τα στοιχεία του, εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να προσαχθεί.
Στην Αθήνα η αστυνομία χρησιμοποίησε μεγάφωνα με τα οποία καλούσε πολίτες να διαλυθούν στο Σύνταγμα, όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία και τους γύρω δρόμους, όπως την Ερμού.

Επταήμερη καραντίνα για τους επιβάτες από τη Βρετανία   

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (20/12/2020) στην Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπου αποφασίστηκε η αύξηση των ημερών καραντίνας σε επτά για τους επιβάτες από τη Βρετανία από 21/12.
Για τις άλλες χώρες ισχύει το μέτρο της τριήμερης καραντίνας.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:

«Σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνεται ότι από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06:00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.
Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα τη Δευτέρα (21/12) επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Χαρδαλιάς: Πιθανά τα αυστηρότερα μέτρα μέχρι τα Χριστούγγενα

Οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας είχαν επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και με τοπικούς φορείς ώστε να ενημερωθούν για την εξέλιξη των μέτρων που έχουν παρθεί στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας καθώς και για την τήρησή τους.
Ο κ. Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την έναρξη της πανδημίας, με γνώμονα πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία τίθενται υποψη των επιδημιολόγων και με βάση αυτά λαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
 Όπως ανέφερε με τον ίδιο τρόπο κινήθηκαν και στη Δυτική Αττική.
«Αντιλαμβάνομαι τις συζητήσεις που γίνονται πέριξ και τους μετά Χριστόν προφήτες αλλά κάποια στιγμή με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι είναι ένα εθνικό θέμα που πρέπει όλη η κριτική που υπάρχει να είναι με βάση το πραγματικό αποτέλεσμα.
Δεν λειτουργούμε με βάση τη διαίσθησή μας λειτουργούμε με βάση τα πραγματικά στοιχεία που έχουμε.
Κάθε μέρα λοιπόν, δυο φορές την ημέρα, υπάρχουν τεχνικές συσκέψεις, υπάρχουν συγκεκριμένα πληροφοριακά συστήματα, συγκεκριμένοι αλγόριθμοι που μας δείχνουν πράγματα, υπάρχουν red flags που βγαίνουν και βάση αυτών προχωράμε σε ποιοτικές αναλύσεις σε όλη τη χώρα» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς για το ποια είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στους δήμους αυτούς της Δυτικής Αττικής ύστερα από την εφαρμογή αυστηρότερου lockdown εδώ και τρεις μέρες ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε ότι «όλο το στοχευμένο testing που χει γίνει και όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει δείχνουν ότι δεν έχουμε μεγάλη διασπορά.
Τα δεδομένα ήταν πολύ συγκεκριμένα, εξήγησα τους λόγους που αναγκαστήκαμε και πήγαμε άμεσα σε lockdown στην περιοχή.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία».
Σχετικά με το αν θα υπάρξουν κι άλλες περιοχές που θα εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα μέχρι τα Χριστούγεννα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν ξέρουν τι θα συμβεί μέχρι τα Χριστούγεννα καθώς κάθε μέρα αξιολογούν την κάθε περιοχή σε όλη την Ελλάδα ξεχωριστά.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μετέλθει όλα τα μέσα μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και να καλυφθεί το ποσοστό που απαιτείται ώστε να θεωρηθεί ότι έχει επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού, ενώ την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι η επιδημία αποχαιρετά την Ελλάδα αν ανοσοποιήσουμε το 70% του πληθυσμού.
Με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού να αποτελεί ζητούμενο ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, το υπουργείο Υγείας δίνει έμφαση στην ενημέρωση και έτσι, κάθε Δευτέρα, στις 18:00, θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, που ξεκινάει την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Πάντως, η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία διαμηνύει ότι τα σκληρά τοπικά lockdown ενδέχεται να εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές, εάν διαπιστωθεί έντονο επιδημιολογικό φορτίο.  
«Ενδεχομένως να υπάρξει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη», αναφέρει η κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) πραγματοποίησαν και την Κυριακή 20/12, κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Στην Ελλάδα τα ειδικά ψυγεία για το εμβόλιο

Στην Ελλάδα βρίκονται ήδη τα ψυγεία που θα αποθηκεύσουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειιών Pfizer/BioNTech το οποίο αναμένεται να έλθει 26 Δεκεμβρίου στην χώρα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.
Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη.
Τα ψυγεία τα οποία φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία χωρούν 80.000 δόσεις εμβολίου σε θερμοκρασία -70 ° Κελσίου.
Image

 
Image


Μόσιαλος για μετάλλαξη Covid -19: Τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν

Δεν υπάρχει έως τώρα λόγος ανησυχίας για τη χρήση των εμβολίων λόγω του νέου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίσθηκε στη Βρετανία, κυρίως στη νότια Αγγλία, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή πολιτικής της υγείας στο London School of Economic,καθώς το θέμα τηςαπασχολεί και τις ελληνικές υγειονομικές αρχές.
μετάλλαξης του ιού .
Ακόμη κι αν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά, όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook.
Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, των οποίων παραθέτει απόσπασμα της σχετικής επιστημονικής έκθεσης (με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου), «σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε από τις μεταλλάξεις του υπό εξέταση θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
Υπάρχει πάντως μια απλή ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο: έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού;
Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ νωρίς και δεν γνωρίζουμε ακόμα.
Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά, καθώς και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού.
«Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος.
Οι ιοί αλλάζουν», υπογραμμίζει.
«Υπάρχουν ήδη», προσθέτει, «διάφορα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, χωρίς όμως πραγματική συνέπεια.

«Δεν γνωρίζουμε όλες τις πιθανές αλλαγές»
 
Δεν γνωρίζουμε όλες τις πιθανές αλλαγές, αλλά τις παρακολουθούμε κατά το δυνατόν πιο στενά.
Και ο λόγος που δεν το γνωρίζουμε, είναι γιατί δεν γίνεται ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας, στο γενετικό υλικό του ιού που φέρει κάθε φορέας που έχει κολλήσει.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να μελετηθούν οι αλλαγές, για να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού».
Το νέο στέλεχος του ιού έχει πολλαπλές αλλαγές, οι οποίες είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού, όπως λένε οι ερευνητές του Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) που εντόπισαν και παρακολουθούν το νέο στέλεχος.

Λοιμωξιολόγοι: Η επιδημία αποχαιρετά την Ελλάδα αν ανοσοποιήσουμε το 70% του πληθυσμού


Για συλλογική ανοσία αν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ελλάδος, κάνουν λόγο οι λοιμωξιολόγοι, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.  
«Πρέπει να ανοσοποιήσουμε το 70% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή να αποκτήσουν αυτοί οι άνθρωποι αντισώματα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το υπόλοιπο 30%» και σε περίπτωση που γίνει αυτό, «τότε η επιδημία αποχαιρέτα την Ελλάδα, ξανασφίγγουμε τα χέρια μας και επανερχόμαστε στην προτεραία κατάσταση», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογικής - Φυσιολογίας - Λοιμώξεων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ν. Σύψας.
Ο κ. Σύψας, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα για τον κορωνοϊό που οργάνωσε η εφημερίδα «Γνώμη» της Πάτρας, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να πάμε στο 70% των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θα έχουν αντισώματα εναντίον του κορωνοϊού, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή την ανοσία με το εμβόλιο».
Ακόμη, ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», λέγοντας μάλιστα ότι «ο εμβολιασμός είναι ένα πατριωτικό καθήκον».
Όπως είπε, «έχουν ήδη δημοσιευθεί κλινικές μελέτες τριών εμβολίων, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Astra Zeneca και φαίνεται ότι τουλάχιστον στη διάρκεια των εμβολιασμών, αλλά και στους δύο μήνες έπειτα από την παρακολούθηση των ατόμων που εμβολιάστηκαν, οι παρενέργειες δεν ήταν περισσότερες σε αυτούς οι οποίοι πήραν το εμβόλιο απ’ αυτές σε όσους πήραν το εικονικό φάρμακο, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».
Υπογράμμισε ότι «με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν, μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε τίποτα κάνοντας τα εμβόλια».
Πρόσθεσε ότι «ο εμβολιασμός δεν έχει καμία επίδραση πάνω στο δικό μας γενετικό υλικό».
Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήματα για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειες, ο κ. Σύψας ανέφερε πως «υπάρχουν δεκάδες εμβόλια τα οποία έχει κάνει ο καθένας από μας στην παιδική του ηλικία και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από εμβόλια».
Κατά τον ίδιο, «το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλές μακροπρόθεσμες επιπλοκές από τον κορωνοϊό». «Επομένως, νομίζω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ακόμη ότι «κάνοντας το εμβόλιο δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά ταυτόχρονα βοηθάμε τη χώρα μας να ορθοποδήσει και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα πατριωτικό καθήκον», ενώ ευχήθηκε «να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τον ελληνικό πληθυσμό τους επόμενους μήνες, ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές καλοκαίρι, και του χρόνου, τέτοιο καιρό, να είμαστε όλοι αγκαλιασμένοι και να κάνουμε ρεβεγιόν με 100 άτομα και όχι με μία οικογένεια όπως θα κάνουμε φέτος».
 
Γαργαλιάνος - Κακολύρης: Θα πάρει καιρό μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70%

«Το μέλλον είναι τα εμβόλια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να πιάσουμε το επίπεδο που θέλουμε, δηλαδή να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ελλάδος, με σκοπό την συλλογική ανοσία», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγος - λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης.
Ο ίδιος έκανε αναφορά στην πιστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης εξηγώντας ότι «μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70% θα μας πάρει καιρό».
Κατά τον ίδιο, «το θέμα δεν μόνο να πολεμηθεί ο ιός στην Ελλάδα, αλλά μιλάμε για μία προσπάθεια η οποία αγγίζει την παγκόσμια κοινότητα, γι’ αυτό και έχει σημασία να καταπολεμηθεί παντού ο ιός, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία νίκη απέναντι στην πανδημία».
Επίσης, αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα περίθαλψης, είπε ότι «με ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που δυστυχώς στη χώρα υπολειτουργεί όλα αυτά χρόνια, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο σπίτι το μεγαλύτερο ποσοστό των συνανθρώπων μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στενή επικοινωνία με το γιατρό ή το κέντρο υγείας ή το κέντρο αναφοράς».
«Αν γινόταν αυτό, πιθανώς να μην είχαμε την υπερφόρτωση του συστήματος και να μην βλέπαμε αυτά που βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία», κατέληξε.

Γώγος: Τα εμβόλια είναι η σωτηρία

«Ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς τα εμβόλια είναι η σωτηρία, είναι η λύση στο πρόβλημα σε όλες τις πανδημίες», τόνισε ο  καθηγητής του Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Πρόσθεσε ότι  «ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι αυτό που δίνει συνήθως τη λύση και σήμερα έχουμε μία γκάμα πολύ καλών εμβολίων, με αποτελεσματικότητα που φθάνει το 95%».
Κάνοντας αναφορά στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία δίνει λύσεις», αλλά «δεν είναι μία θεραπεία η οποία έχει εγκριθεί, αλλά είναι μία θεραπεία που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται μέσα από κλινικές μελέτες και επιπροσθέτως, και αυτό την κάνει λίγο πιο ισχυρή, έχει δοθεί "επείγουσα χρήση" στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας πάρει έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι «δεν έχει προχωρήσει κάτι τέτοιο, αλλά αναμένουμε να το δούμε, διότι θα κριθεί από τις μελέτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι και στη χώρα μας, όπου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».

Έρευνα διαΝΕΟσις: Το 66,3% των Ελλήνων θα κάνει το εμβόλιο

Θετικοί απέναντι στο θέμα των εμβολιασμών είναι οι περισσότεροι Έλληνες με το 66,3% να δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.Αυτό αποδεικνύει έρευνα της διαΝΕΟσις που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis.
Σύμφωνα με την έρευνα, δύο στους τρεις Έλληνες (66,3%) δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο, ενώ το 27,4% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά. Στα μέσα Σεπτεμβρίου το ποσοστό όσων δήλωναν ότι δεν θα το κάνουν ήταν 42%, εκφράζοντας επιφυλάξεις ακόμη κι για όταν το εμβόλιο θα λάμβανε την έγκριση αρμόδιων ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων.
Αλλάζουν γνώμη οι Ελληνες για το εμβόλιο του κορωνοϊού
Εμβόλιο
Εμβόλιο για γρίπη
Το προφίλ όσων θα εμβολιαστούν

Στην έρευνα αποτυπώνεται ότι τα ποσοστά των συμπολιτών μας που σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα στους πιο ευκατάστατους, καθώς και σε όσους δηλώνουν ότι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους ηλικίας άνω των 65, το ποσοστό αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο αγγίζει στο 80,4% -μάλιστα, αυτοί που απαντούν «σίγουρα ναι» είναι το 55%.
Παράλληλα, στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές» το 94% των ερωτηθέντων συμφωνεί. Μάλιστα, το 61% συμφωνούν «απολύτως».
Από το περίπου 27% που δηλώνουν ότι (σίγουρα ή μάλλον) δεν θα κάνουν το εμβόλιο, η κυριότερη αιτία που αναφέρουν με πολύ μεγάλη διαφορά είναι το ότι «μπορεί να μην είναι ασφαλές, ή μπορεί να έχει παρενέργειες». Τα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει ο ιός» ή «δεν εμπιστεύομαι τα εμβόλια» σε αυτή την ερώτηση είναι πάρα πολύ χαμηλά.
Πάντως, είναι γεγονός ότι, αν και πολλοί Έλληνες έχουν ήδη λάβει την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο -ένας στους τέσσερις από όσους θα έκαναν (μάλλον ή σίγουρα) το εμβόλιο δηλώνουν ότι θα το έκαναν «από τους πρώτους»- μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχει ακόμα επιφυλάξεις και δισταγμούς. Περίπου οι μισοί από όσους δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, θα ήθελαν πρώτα να το συζητήσουν περισσότερο με γιατρούς ή συγγενείς.
Παράλληλα το 40,9% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν κάνει φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από το σύνηθες. Πράγματι, φέτος η ζήτηση για το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ μεγαλύτερη και ενδέχεται να φτάσει ως και 1 εκατ. περισσότερες δόσεις από ό,τι πέρυσι. Μάλιστα, 8 στους 10 ερωτηθέντες ηλικίας άνω των 65 δηλώνουν πως έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης.
Όπως είναι αναμενόμενο, από όσους δηλώνουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, το 84,1% δηλώνουν ότι θα κάνουν και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
εμβόλιο

Στους 4.172 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στην τελευταία ενημέρωση (20/12)  588 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 131.072, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 588 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 131072, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.
Image
5211 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38349 (29.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
515 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 165 (32.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 77.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 800 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 70 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4172 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1682 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image



Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:

172 κρούσματα στην Π.Ε Αττικής

100 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

7 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε Θάσου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

20 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Νήσων

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ρεθύμνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

4 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Image
Image
Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης