Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για επανεκκίνηση των τραπεζών – Ηρακλής 2, προνομιούχες, swaps, στο βάθος αυξήσεις κεφαλαίου, με την Εθνική σηματωρό

Το σχέδιο της κυβέρνησης για επανεκκίνηση των τραπεζών – Ηρακλής 2, προνομιούχες, swaps, στο βάθος αυξήσεις κεφαλαίου,  με την Εθνική σηματωρό
Η Εθνική λόγω της εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης της θα είναι σηματωρός σε αυτή την προσπάθεια.
Το τελευταίο διάστημα και με πρόφαση τις επιπτώσεις του κορωνοιού στην οικονομία, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με πλείστους τρόπους να βοηθήσει τις τράπεζες.
Όπως έχει τονιστεί τα 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επαρκούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας, χρειάζεται η καταλυτική συμμετοχή των τραπεζών.
Ενδεικτικά μόνο το 2007 π.χ. οι τράπεζες μέσα σε και χρονιά χορήγησαν 24 δισεκ. νέα δάνεια και ταυτόχρονα το κράτος παρείχε στην οικονομία άλλα 14 δισεκ. μέσω πάσης φύσεως κινήτρων.
Δηλαδή 38 δισεκ. προσφέρθηκαν στην οικονομία και ο ρυθμός ανάκαμψης ήταν κατά μέσο όρο 4% του ΑΕΠ.
Γίνεται αντιληπτό ότι 5 ή 6 ή 7 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επαρκούν να επανεκκινήσουν ουσιωδώς την οικονομία, θα έχουν μια στατιστική αποτύπωση αλλά επί της ουσίας η στήριξη είναι αμελητέα.
Χρειάζεται από το 2022 οι τράπεζες να συνεισφέρουν επιθετικά, χορηγώντας νέα δάνεια, ξεκινώντας ένα επιθετικό restart, μόνο με την καταλυτική και καθολική συμμετοχή των τραπεζών μπορεί να πάρει εμπρός η οικονομία.
Η συμμετοχή των τραπεζών εάν είναι επιθετική θα έχει πολλαπλάσια οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πως όμως θα ανακάμψουν οι τράπεζες;

Η συγκυρία ευνοεί την εξυγίανση, το 2021 θα είναι έτος της τελικής εξυγίανσης των τραπεζών καθώς όλες οι τράπεζες θα βρεθούν με μονοψήφια NPEs και θα προετοιμάζονται για την μεγάλη επαναφορά.

1)Με τον Ηρακλή 2 θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος τιτλοποιήσεων από τις ελληνικές τράπεζες μετά τον Απρίλιο του 2021.
Στον δεύτερο κύκλο θα τιτλοποιηθούν 30 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και θα παρασχεθούν άλλα 11-12 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις στα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες.

2)Για τα νέα NPEs θα εκδοθούν προνομιούχες μετοχές από το κράτος για όσες τράπεζες χρειαστούν κεφάλαια για την εξυγίανση.
Θα ενεργοποιηθεί ο νόμος Αλογοσκούφη του 2008.
Πιθανότατα να μην χρειαστεί πάντως γιατί το ύψος των νέων προβληματικών δανείων να μην ξεπεράσει τα 5 ή 6 δισεκ. ευρώ.

3)Το κράτος με την πολιτική των swaps στα ομόλογα προσφέρει ισχυρά έκτακτα κέρδη περίπου 700-850 εκατ υπολογίζεται στο σύστημα εάν τελικώς όλες οι τράπεζες ενεργοποιήσουν την διαδικασία.

4)Έχοντας πετύχει την οριστική εξυγίανση οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου για αναπτυξιακούς σκοπούς αλλά και για να μειώσουν τα DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Οι αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου θα καταστήσουν ξανά τις τράπεζες επενδύσιμες προσφέροντας πλεονάζον κεφάλαιο το οποίο θα υποστηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια της οικονομίας και δημιουργώντας συνθήκες επενδυτικής ευφορίας στο χρηματιστήριο, για τους επενδυτές.

5)Η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την Εθνική Τράπεζα ως σηματωρό στο σχέδιο ανάκαμψης, θέλει την Εθνική πλήρως ενδυναμωμένη, να είναι κεφαλαιακά επαρκής ώστε να χρηματοδοτήσει την οικονομία, να παρασύρει και τις άλλες τράπεζες στην εθνική προσπάθεια και να απορροφήσει την Attica bank σε ένα εναλλακτικό σενάριο.

6)Το τραπεζικό σύστημα αλλάζει, πλησιάζει εντός του 2021 στο σημείο μηδέν, όπου οι τράπεζες πλήρως εξυγιασμένες θα επανατοποθετηθούν στην οικονομία.
Για την κυβέρνηση αυτός είναι ένας μεγάλος οικονομικός στόχος γιατί με τις τράπεζες συμμετέχουσες στην προσπάθεια… η ανάκαμψη θα περάσει οριζόντια στην οικονομία.
Η Εθνική λόγω της εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης της θα είναι σηματωρός σε αυτή την προσπάθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης