Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αντιδράσεις για την τροπολογία Κεραμέως που εξισώνει κολέγια με ΑΕΙ - Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει το Οικονομικό Επιμελητήριο

Αντιδράσεις για την τροπολογία Κεραμέως που εξισώνει κολέγια με ΑΕΙ - Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συλλογή χιλιάδων υπογραφών για να αποσυρθεί η τροπολογία
Σφοδρές αντιδράσεις στους επιστημονικούς φορείς έχει προκαλέσει η τροπολογία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία εξισώνει τους τίτλους σπουδών των κολεγίων με τα πτυχία των Πανεπιστημίων.
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει το Οικονομικό Επιμελητήριο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή υπογραφών μέσω Avaaz για την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας.
Οι επιστημονικοί φορείς κατηγορούν την υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση για «νυχτερινό πραξικόπημα», καθώς η τροπολογία κατατέθηκε τελευταία στιγμή και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση.
Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε εκπρόθεσμα και υπερψήφισε κατά πλειοψηφία στη Βουλή την τροπολογία, στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.
 
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει το Οικονομικό Επιμελητήριο

Η κεντρική διοίκηση και η συνέλευση των αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να καταθέσει εκπρόθεσμη τροπολογία και να νομοθετήσει την εγγραφή των αποφοίτων κολλεγίων, εντός τριάντα ημερών, στους επιστημονικούς φορείς, και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αποφάσισαν:

   1.Να προσφύγουν νομικά ενώπιον κάθε δικαστικής αρχής ώστε να ακυρωθεί εν τοις πράγμασι η νομοθετική ρύθμιση και να μην προχωρήσει η εγγραφή αποφοίτων με τη συγκεκριμένη διάτρητη διαδικασία.
   2.Να πορευθούν σε κοινή δράση με τους άλλους επιστημονικούς φορείς για την ανατροπή της ρύθμισης και την κατάθεση κοινής πρότασης για μια νέα ποιοτική και αδιάβλητη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.
   3.Να συντονίσουν τη δράση του φορέα με τα οικονομικά πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας.
   4.Να ενημερώσουν με επάρκεια και ακρίβεια την κοινή γνώμη και τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου για τους ψευδείς ισχυρισμούς της υπουργού ότι πρόκειται για οδηγία της ΕΕ.

   Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος «ζητά την άμεση κατάργηση από την κυβέρνηση της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης, η οποία κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εν κρυπτώ χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους επιστημονικούς φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα» καταλήγει η ανακοίνωση του επιμελητηρίου.

Τι προβλέπει η επίμαχη τροπολογία

-Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού.
-Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού.
-Τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.

Οι αντιδράσεις

Οι Πρόεδροι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιώργος Στασινός και Σπύρος Μάμαλης εξέδωσαν κοινή δήλωση στις 18/12, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας.
Όπως ανέφεραν:
Η αιφνιδιαστική κίνηση της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να περάσει στο «και πέντε» και από την πίσω πόρτα την τροπολογία, που ισοπεδώνει τα πτυχία των Ελλήνων οικονομολόγων, μηχανικών, γεωτεχνικών και άλλων επιστημόνων αποδεικνύει το λάθος αυτής της απόφασης.
Η κυρία Κεραμέως επιλέγει, χωρίς πρότερη διαβούλευση και παρά τις συνεχείς πιέσεις μας για διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς, να δώσει την αρμοδιότητα σε ένα τμήμα του Υπουργείου Παιδείας (ΑΤΕΕΝ) να αποφαίνεται για το αν το πτυχίο του οποιουδήποτε κολλεγίου, αμφιβόλου επιστημονικής επάρκειας, μπορεί να αναγνωριστεί ως ισοδύναμο με τα πτυχία και τα διπλώματα τόσο των ελληνικών πανεπιστημίων, όσο και εγνωσμένης αξίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Να θυμίσουμε στην κυρία Κεραμέως ότι οι επιστημονικοί φορείς είναι οι κατεξοχήν αρμόδιες δημόσιες αρχές για τα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα όπως είναι το επάγγελμα του μηχανικού, του οικονομολόγου, του γεωτεχνικού κ.α..
Και είναι απορίας άξιο γιατί η Υπουργός Παιδείας επιλέγει αυτή την ισοπεδωτική λογική απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
Ακόμα χειρότερα, επιλέγει να επικαλεστεί την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν για να αλλάξει με αυτές τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις τη νομοθεσία για την αναγνώριση προσόντων.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι και να το υπενθυμίσουμε στην κυρία Κεραμέως:
Η επιλογή των διατάξεων και του περιεχομένου τους αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή του Υπουργείου Παιδείας και ουδεμία σχέση και ανάμειξη έχει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για ποιο λόγο, λοιπόν, η Υπουργός Παιδείας προχωρά σε τροπολογία, η οποία αντιβαίνει στα όσα προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα;
Γιατί επέλεξε να την καταθέσει εκπρόθεσμα στο σχετικό νομοσχέδιο;
Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας;
Εκτός εάν η κυρία Κεραμέως θέλει να χτίζονται σπίτια, να υπογράφονται ισολογισμοί, να ελέγχονται φορολογικά εταιρείες από αμφιβόλου επάρκειας «επιστήμονες».
Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στην απαράδεκτη και αντισυνταγματική αυτή τροπολογία.
Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση του ελληνικού λαού γύρω από το μείζον αυτό θέμα, που ισοπεδώνει πτυχία, διπλώματα και κόπους ετών των Ελλήνων επιστημόνων στα πανεπιστημιακά έδρανα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης