Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρεις κρίσιμες συναντήσεις για το Γέφυρα ΙΙ - Ποιες εταιρίες εντάσσονται ποιες μένουν εκτός

Τρεις κρίσιμες συναντήσεις για το Γέφυρα ΙΙ - Ποιες εταιρίες εντάσσονται ποιες μένουν εκτός
Είναι πολύ δύσκολο η οποιαδήποτε εφαρμογή να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2021 οπότε οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπους για την ομαλή αναβίωση των μορατορίων

Την πρώτη γεύση για το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ θα αποχτήσει το οικονομικό επιτελείο από τους θεσμούς την προσεχή Παρασκευή 22.1.21 όπου οι συναντήσεις θα διενεργηθούν σε επίπεδο τεχνικό, ενώ το ίδιο θέμα θα συζητηθεί σε principal επίπεδο την ερχόμενη Τρίτη 26.1.21.
Τα δεδομένα όπως αυτά έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί είναι πως η DG Comp δεν πρόκειται να δεχθεί την επιδότηση μεγάλων επιχειρήσεων κάτι για το οποιο οι τράπεζες ωστόσο επιμένουν.
Κρίσιμο ραντεβού μεταξύ θεσμών και τραπεζών - που θα συμπεριλαμβάνει και αυτό το θέμα- έχει οριστεί για την προσεχή Δευτέρα 25.1.21

Η αναβίωση δανείων

Οι τράπεζες στην παρούσα φάση έχουν να αντιμετωπίσουν την αναβίωση δανείων σε μορατόρια ύψους 28 δισ. ευρώ που αφορούν 405.000 συμβάσεις.
Επομένως θεωρείται εξαιρετικά σημαντική γι' αυτές η επιδότηση μια και θα καλύψει μια περίοδο από 9-12 μήνες.
Ετσι για αυτά τα δάνεια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ και για το παραπάνω διάστημα οι τράπεζες δεν θα αναγκαστούν να λάβουν προβλέψεις.
Οι οφειλές που αναμένεται να τεθούν εκτός περιμέτρου του προγράμματος Γέφυρα ΙΙ εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς δεν θα ξεπερνούν 3,1 δισ. ευρώ που αναφέρονται κυρίως στις μεγάλες επιχιερήσεις.
Αν ωστόσο η άρνηση της DG Comp περιορίσει με κριτήρια και το αριθμό των SMEs τότε τα ποσά θα περιοριστούν περαιτέρω.
Σημειώνεται πως συνολικά η αναφορά είναι για 160.000 επιχειρήσεις οι οποίες προβλέπεται μετά τις παραπάνω προσθαφαιρέσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα εφόσον οι θεσμοί το επιτρέψουν.

Μετά τον Ιούνιο

Ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές με καλή γνώση του θέματος είναι πολύ δύσκολο η οποιαδήποτε εφαρμογή να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2021 οπότε οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπους για την ομαλή αναβίωση των μορατορίων στο ενδιάμεσο κυρίως μέσα από step up προϊόντα.
Σημειώνεται πως οι θεσμοί δεν αναμένεται να είναι αρνητικοί σε μια τέτοια εκδοχή ωστόσο αλλάζουν τα δεδομένα μέσα από τα οποία τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιλαμβάνεται τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης