Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Διπλάσιο τίμημα για το Θριάσιο και μείωση του χρόνου παραχώρησης ζητά η ΕΕ

Διπλάσιο τίμημα για το Θριάσιο και μείωση του χρόνου παραχώρησης ζητά η ΕΕ
Η … φαεινή ιδέα απειλή για την επένδυση και η επιμονή των επενδυτών για μεγαλύτερη διάρκεια στη σύμβαση παραχώρησης

Διπλάσιο τίμημα, αλλά μικρότερη χρονική διάρκεια της παραχώρησης ζητά από την κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την επένδυση του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές.
Η μικρότερη χρονική διάρκεια προκαλεί ένα καίριο πρόβλημα στην ελληνική πλευρά και, κυρίως, στον ανάδοχο καθώς είναι εύλογο ότι, μόνο στην περίπτωση που η παραχώρηση εκτείνεται σ ένα βάθος χρόνου τότε το πρότζεκτ θα είναι πραγματοποιήσιμο για τους επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση, εάν και οι επενδυτές (Τράπεζα Πειραιώς) δηλώνουν αισιόδοξοι σ ότι αφορά την τελική έκβαση της υπόθεσης, αναμένουν να εγκριθεί το έργο από την Ευρώπη ενώ βέβαιο είναι ότι, θα ακολουθήσουν εκτεταμένες διαπραγματεύσεις.
Όλη η υπόθεση, όπως θα δούμε, ενω έχει κολλήσει σε γρανάζια των Ευρωπαϊκών Αρχών, εμφανίζει- ως συνήθως- μια ελληνική υπαιτιότητα.

Οι ελληνικές ευθύνες

H υπόθεση του Εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο πεδίο, τείνει να εξελιχθεί όπως όλες οι μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, και αυτή τη φορά συμπεριλαμβάνει και ελληνικές ευθύνες διότι το Ελληνικό Δημόσιο δια των εκπροσώπων του είχε την φαεινή ιδέα να διπλασιάσει στην περιοχή της επένδυσης τον συντελεστή δόμησης.
Το αποτέλεσμα για την επένδυση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, ήταν το μπλοκάρισμα της απο τις Ευρωπαϊκές Αρχές καθώς οι συγκεκριμένες ενέργειες θεωρήθηκαν ως “κρατική ενίσχυση”.
Εφόσον, βεβαίως, όπως προαναφέρθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει το πράσινο φως για την επένδυση με χρονική επιμήκυνση τότε η
επένδυση θα είναι αποδοτική και θα μπορεί να εκτελεστεί, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος.
Βεβαίως, για την Τράπεζα και την ιδιωτική εταιρεία που συμμετέχει στό έργο, ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για την επένδυση είναι η αυξανόμενη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους (Logistics), ένας τομέας ο οποίος μόλις ξεκινά στην Ελλάδα ως εκ τούτου εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και κερδών.

Ποια σύμβαση είχε υπογραφεί

Σημειώνεται ότι, η σύμβαση παραχώρησης των 588 στρεμμάτων για 60 χρόνια είχε υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, της ΓαιαΟΣΕ και της εταιρείας «Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο» Α.Ε. (ΘΕΚ ΑΕ),
Η τελευταία ελέγχεται απο την Τράπεζα Πειραιώς κατά 80% μέσω της ΕΤΒΑ, ενω το υπόλοιπο 20% ανήκει στην Goldair Cargo
Η Θεκ ανέλαβε την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου έναντι τιμήματος 31 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ είναι το εφάπαξ τίμημα και τα υπόλοιπα το ετήσιο.
Η εν λόγω σύμβαση έτυχε επικύρωσης απο την Βουλή το 2018, αλλά δεν έλαβε την έγκριση απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ζήτηση, όπως προαναφέρθηκε, για αποθηκευτικούς χώρους στην Ελλάδα βαίνει αυξανόμενη καθώς είναι ένας απο τους τομείς, μετά την ενέργεια και τα ακίνητα, όπου οι ξένοι επενδυτές αναζητούν επενδύσεις με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν στελέχη επενδυτικής τράπεζας. Τους προηγούμενους μήνες , μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επενδύσεις απο ευρωπαϊκή εταιρεία σε αποθηκευτικούς χώρους στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης