Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ασφαλιστικά και φορολογικά voucher με το πρόγραμμα επιδότησης παγίων – Επισπεύδεται ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας

Ασφαλιστικά και φορολογικά voucher με το πρόγραμμα επιδότησης παγίων – Επισπεύδεται ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας
Αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τα νέα πλήγματα στην οικονομία από τον κορωνοιό
Σχετικά Άρθρα

Η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και των αναγκών που δημιουργούνται για νέα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, επισπεύδει την εφαρμογή του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και ανεβάζει πάνω από τα 750 εκατ. ευρώ το ποσό των φθηνών δανείων προς τις επιχειρήσεις.
Ειδικά για το νέο μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών εξετάζεται ασφαλιστικό και φορολογικό voucher με αυστηρά κριτήρια για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τα νέα πλήγματα στην οικονομία από τον κορωνοιό και τις ανατροπές που φέρνει στον κυβερνητικό σχεδιασμό, σημειώνοντας ότι ακόμα και τα στοχευμένα lockdown στις κόκκινες περιοχές έχουν σημαντικό κόστος για το δημόσιο που θα πρέπει να καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων .
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τονίζουν ότι τα περιθώρια για τη χρήση του «μαξιλαριού» είναι μεν αυξημένα, εξαιτίας του τελευταίου δανεισμού από τις αγορές με το ποσό των 3,5 δις. ευρώ, αλλά δεν είναι και ανεξάντλητα.
Στη βάση αυτή «μία οικονομία δυνάμεων θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει», τόνιζε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βρεθούμε με την «πλάτη στον τοίχο».

Οι «κόφτες»

Παρά τους «κόφτες» από το υπουργείο Οικονομικών το μηνιαίο κόστος από την πανδημική κρίση έχει εκτιναχτεί στα 2,4 δισ. ευρώ αφού σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταικούρα τα μέτρα της Παρασκευής, για την αναχαίτιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοιό, ανεβάζουν κατά 200 εκατ. τον μηνιαίο λογαριασμό των κρατικών δαπανών και προστίθενται στα 500 εκατ. ευρώ των παρεμβάσεων που εφαρμόζονται ήδη για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Πρόκειται για την πλήρης απαλλαγή των εμπορικών καταστημάτων από την καταβολή των ενοικίων για το μήνα Μάρτιο και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση, για τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά έως το τέλος Σεπτεμβρίου (λήγει στις 31 Απριλίου), και έως το τέλος του έτους για το τουριστικό πακέτο τα εισιτήρια στις μεταφορές, τα θέατρα και τους κινηματογράφους.
Σήμερα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το σχέδιο δράσης μηνός Μαρτίου το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην εξειδίκευση των μέτρων ενώ αναμένεται να υπάρξουν νεότερα και για το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.
Ωστόσο η μετάλλαξη της κρίσης επισπεύδει σύμφωνα με πληροφορίες τις διαδικασίες για τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας που θα λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία της πτώσης του τζίρου για το μήνα Ιανουάριο.

Οι αρνητικές και απρόβλεπτες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας σπρώχνουν το υπουργείο Οικονομικών στην κατάθεση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των πρόσθετων παρεμβάσεων με τον χάρτη των μέτρων να διαμορφώνεται για την ώρα ως εξής:

  • Πάγιες δαπάνες: Ασφαλιστικό και φορολογικό voucher με αυστηρά κριτήρια για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κάλυψης πάγιων δαπανών. Το μέτρο συζητά που συζητά το υπουργείο Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τις επιχειρήσεις της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες), του Πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι), του αθλητισμού, γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα, τις επιχειρήσεις από τον κλάδο του Τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία) αλλά και τις υπηρεσίες Μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
  • Ενοίκια: Για το πρώτο τρίμηνο του 2021οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν ολική απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής ενοικίου ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και για το μήνα Απρίλιο. Τούτο θα εξαρτηθεί από το πώς θα λειτουργεί η οικονομία το Μάρτιο. Το κόστος την κάλυψης των ενοικίων από το κράτος φθάνει τα 65 – 70 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
  • Αποζημιώσεις Ειδικού σκοπού: Σε ισχύ παραμένουν και τον επόμενο μήνα οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους μαζί με την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών. Ωστόσο επειδή πρόκειται για ένα πολύ κοστοβόρο μέτρο οι αναστολές συμβάσεων θα διατηρηθούν για ακόμη δύο μήνες αλλά με κριτήριο το μειωμένο τζίρο της κάθε επιχείρησης.
  • Αναστολές πληρωμής φόρων: Νέα μορατόρια αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα τα οποία θα αφορούν φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις.
  • Δάνεια: Εγγυημένα δάνεια θα λάβουν 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης έως 50.000 ευρώ.
  • Τουριστικές επιχειρήσεις: Φθηνά δάνεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού κλάδου μέσω κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση επιτοκίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης