Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν αρνητικά νέα στις τράπεζες αλλά μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές είναι θετικές

Βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν αρνητικά νέα στις τράπεζες αλλά μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές είναι θετικές
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το 2021 θα είναι έτος εξυγίανσης και προσαρμογής σε μια νέα περίοδο για το τραπεζικό σύστημα
Σχετικά Άρθρα

Βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν αρνητικά νέα στις τράπεζες αλλά μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές προδιαγράφονται θετικές.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το 2021 θα είναι έτος εξυγίανσης και προσαρμογής σε μια νέα περίοδο για το τραπεζικό σύστημα.
Από το 2022 ξεκάθαρα θα είναι έτος επανεκκίνησης – restart - και ανάκαμψης – recovery – του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η γενική εκτίμηση είναι ότι προς το τέλος του 2021 οι τραπεζικές μετοχές θα βρίσκονται έως και +50% υψηλότερα, με προοπτική να έχουν μια καλή χρονιά το 2022 χρηματιστηριακά.
Επίσης είναι θετική η πρώτη εικόνα από την συμπεριφορά των μορατορίων στα δάνεια, τον Ιανουάριο 2021 ήταν ο πρώτος μήνας σταδιακής άρσης και τα περισσότερα δάνεια που ήταν σε αναστολή πληρώθηκαν κανονικά οι δόσεις.

Τι σημαίνει βραχυπρόθεσμα να υπάρξουν αρνητικά νέα;

Εάν δούμε την μεγάλη εικόνα των τραπεζών της μεσοπρόθεσμη δηλαδή τα πράγματα πάνε καλά.
Εάν δούμε όμως την βραχυπρόθεσμη υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία χρήζουν προσοχής.

Ποια είναι αυτά;

1)Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην κλείσει το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής με το CVC, οπότε η Εθνική τράπεζα πρέπει να επαναξιολογήσει τα δεδομένα.
Έχει προγραμματιστεί διοικητικό συμβούλιο στις 25 Ιανουαρίου 2021 οπότε εκεί θα κριθεί εάν το CVC φέρει κάποια νέα πρόταση ή η Εθνική τράπεζα πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά (IPO ή initial public offering) για το 40% ή 50% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Εάν δεν προχωρήσει το deal με την Εθνική Ασφαλιστική και το CVC θα θεωρηθεί βραχυπρόθεσμα αρνητική είδηση…
Από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.
Εάν το CVC φέρει νέα προσφορά έχει πιθανότητες για deal.
Εάν δεν φέρει η Εθνική θα οδηγηθεί σε IPO με τις πιθανότητες να είναι 50% προς 50% εάν μπορέσει να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια.
Ορισμένοι εικάζουν ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 600 εκατ για το 80% ή 375 εκατ για το 50% έναντι 390 εκατ του CVC για το 80%.

2)Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς έχει βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ανάλυση.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην μεσοπρόθεσμη ανάλυση η Πειραιώς θα είναι κερδισμένη, θα έχει υλοποιήσει μια επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, θα αποτελέσει credit positive.
Όμως βραχυπρόθεσμα ο τίτλος θα πιεστεί άπαξ και η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 1 με 1,1 δισεκ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί πέριξ των 0,30 ευρώ προ του απαραίτητου reverse split (η ονομαστική αξία είναι 6 ευρώ και εκ των πραγμάτων θα αλλάξει ριζικά, αρχικά 100 προς 1).
Βραχυπρόθεσμα θα ασκηθεί κάποια πίεση, η οποία ωστόσο θα αναπληρωθεί μετά την αύξηση.
Εικάζουμε ότι η μετοχή της Πειραιώς θα αξίζει για αγορά μετά την αύξηση κεφαλαίου.

3)Οι νέες τιτλοποιήσεις που έρχονται θα δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα μια πίεση στα κεφάλαια των τραπεζών, καθώς θα απαιτηθούν νέες προβλέψεις περίπου 4,5 με 5 δισεκ. ευρώ.

4)Στις 19 Μαρτίου 2021 όπου αξιολογείται η Ελλάδα από τον καναδικό οίκο DBRS και στις 23 Απριλίου 2021 όπου αξιολογείται η Ελλάδα από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s, δεν αναμένονται εκπλήξεις.

5)Το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου 2021 μπορεί να καταγράψει ύφεση σε τριμηνιαία βάση ακόμη και -10% με -12% εξέλιξη που καθίσταται αντιληπτό ότι αλλάζει επί τα χείρω όλες τις εκτιμήσεις για το 2021.

6)Υπάρχουν και κάποια άλλα αρνητικά νέα που θα υπάρξουν αλλά προσεχώς θα παρουσιαστούν ώστε να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής και διαμορφωμένη εικόνα για την χρηματιστηριακή αγορά.

7)Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις 776 μονάδες αλλά ακόμη δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο του καθοδικού σεναρίου.
Να σημειωθεί ότι οι 750 μονάδες είναι ισχυρό σημείο στήριξης.
Ακόμη ο κίνδυνος υπάρχει για 680 μονάδες και το χείριστο 650 μονάδες αν και ατονεί σταδιακά ο κίνδυνος αυτός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης