Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg, Σύνοδος ΝΑΤΟ: Παραμένουν οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ενισχύονται στο Ιράκ

Stoltenberg, Σύνοδος ΝΑΤΟ: Παραμένουν οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ενισχύονται στο Ιράκ
Καμία απόφαση για αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ενίσχυση της στρατιωτικής αποστολής στο Ιράκ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Stoltenberg
Σχετικά Άρθρα

Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ ανέβαλαν την όποια απόφασή τους για απόσυρση των δυνάμεων τους από το Αφγανιστάν, συμφωνώντας παράλληλα να ενισχύσουν σημαντικά τη δύναμη της εκπαιδευτικής αποστολής της Συμμαχίας στο Ιράκ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
«Σήμερα, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ για να στηρίξουμε τις ιρακινές δυνάμεις στην μάχη κατά της τρομοκρατίας και να διασφαλίσουμε ότι το ISIS (Ισλαμικό Κράτος) δεν θα επιστρέψει.
Η αποστολή μας θα αυξηθεί σταδιακά από 500 στρατιώτες σε περίπου 4.000», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ενίσχυση της αποστολής προς όφελος των Ιρακινών

«Η αποστολή θα ενισχυθεί μέσα στους επόμενους μήνες και θα επιτρέψει στους Ιρακινούς να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα τους», είπε.
Η αποστολή του Ιράκ συγκροτήθηκε το 2017 για να εκπαιδεύσει Ιρακινούς στρατιώτες στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Σήμερα αποτελείται από 500 στρατιώτες, εκ των οποίων μόνο 300 έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.
Από την άλλη πλευρά, οι υπουργοί «δεν έλαβαν καμία τελική απόφαση» για το αν και πότε θα αποσυρθούν οι δυνάμεις του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου από το Αφγανιστάν.
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά και να συντονίζονται εντός των ερχόμενων εβδομάδων», τόνισε ο Stoltenberg.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2020 μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αφγανιστάν πρέπει να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα την 1η Μαΐου 2021.
Ωστόσο, οι επιθέσεις στη χώρα έχουν ενταθεί, μεταξύ άλλων μια βομβιστική επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πρωτεύουσας Καμπούλ τον Δεκέμβριο, ωθώντας μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και διεθνών οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων να ζητήσουν μια καθυστέρηση στην απόσυρση των νατοϊκών δυνάμεων, που συμφωνήθηκε όταν ο Donald Trump ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Διστακτικότητα τήρησης της δέσμευσης της 1ης Μαΐου

Μετά από δύο δεκαετίες στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εμφανίζονται διστακτικά να τηρήσουν την προθεσμία της 1ης Μαΐου με τον κίνδυνο να ελλοχεύει για υπονόμευση της προόδου προς τη δημοκρατία καθώς κωλυσιεργεί η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης.
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer δήλωσε χθες, ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να κάνουν περισσότερα για να εκπληρώσουν τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας που σύναψαν το 2020 με τις ΗΠΑ, ώστε να επιτραπεί η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Loydd Austin υποσχέθηκε να διαβουλευτεί με συμμάχους και εταίρους για την πορεία προς τα εμπρός, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση και έχουμε πολύπλοκα διλήμματα», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, λέγοντας πως δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

«Εάν παραμείνουμε πέρα από την 1η Μαΐου, διακινδυνεύουμε περισσότερη βία, περισσότερες επιθέσεις εναντίον των δικών μας στρατευμάτων...
Αλλά αν αποσυρθούμε, τότε θα διακινδυνεύσουμε να χάσουμε όσα κερδίσαμε».
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αποφευχθεί αυτό και θέλουμε να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο που είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε», συμπλήρωσε.
Δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν παρουσία στο Αφγανιστάν εδώ και είκοσι χρόνια, αλλά από τους 130.000 στρατιώτες από 36 χώρες που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης, σήμερα βρίσκονται 9.600 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 2.500 Αμερικανών, υπεύθυνων για την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης