Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πιο κοντά το deal Εθνικής και CVC για την Ασφαλιστική με ουδέτερη Deloitte… – Παράταση για Frontier 26/2 ή 1/3

Πιο κοντά το deal Εθνικής και CVC για την Ασφαλιστική με ουδέτερη Deloitte… – Παράταση για Frontier 26/2 ή 1/3
H πιθανότητα για deal μεταξύ Εθνικής και CVC για την Εθνική Ασφαλιστική έχει αυξηθεί σημαντικά
Σχετικά Άρθρα

Παρ΄ ότι οι διαπραγματεύσεις της Εθνικής τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC έχουν ολοκληρωθεί και πλέον έχουν αποκρυσταλλωθεί, τιμήματα και παράμετροι και εμπλακεί στην υπόθεση η Deloitte για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται ότι τα δεδομένα είναι τα εξής

H πιθανότητα για deal μεταξύ Εθνικής και CVC για την Εθνική Ασφαλιστική έχει αυξηθεί σημαντικά


1)Η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Εθνικής τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC έχει αυξηθεί σημαντικά και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μπορεί στις 25 Φεβρουαρίου στο προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο να μην παρθούν αποφάσεις… ωστόσο η πιθανότητα αίσιας κατάληξης είναι πολύ μεγάλη.

Το τίμημα 390 εκατ και 60 εκατ προκαταβολικές προμήθειες

2)Το τίμημα που προσφέρει το CVC για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι 390 εκατ ευρώ και 60 εκατ προκαταβολικές προμήθειες δηλαδή 390 εκατ καθαρό τίμημα και 60 εκατ προμήθειες, άθροισμα 450 εκατ ευρώ.
Με βάση το τίμημα των 450 εκατ ευρώ το CVC προσφέρει προκαταβολικά σχεδόν 5 φορές τα κέρδη του 2020 που σε προ φόρων βάση ανέρχονται στα 95 εκατ ευρώ ή 72 εκατ σε μετά φόρων βάση.

3)Η εταιρία ορκωτών ελεγκτών η Deloitte που λειτουργεί ως σύμβουλος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να κρίνει το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος του CVC θα κρατήσει… ουδέτερη στάση, δεν θα αναφέρει δηλαδή εάν είναι υψηλό ή χαμηλό, θα αποτιμάει άλλες εταιρίες, θα υπάρχουν συγκρίσεις αλλά ως γνωστό κάθε εταιρία είναι εξατομικευμένη και ξεχωριστή.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εμπλέκεται ως μέτοχος της Εθνικής με ποσοστό 40,3% καθώς και γιατί τα 5 μέλη του ΤΧΣ ήσαν αρνητικά στην πρόταση του CVC.

4)Στην Εθνική μπορεί να αναφέρουν ότι υπάρχει η εναλλακτική του IPO της δημόσιας προσφοράς αλλά στην πράξη η πρόταση αυτή έχει εξεταστεί και ενέχει σημαντικά ρίσκα.
Θα πρέπει να υπάρξει τμηματοποίηση της διάθεσης μετοχών και η Εθνική είναι πιθανό να πάρει ρίσκα καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί πως θα συμπεριφερθούν οι αγορές.

Η διοίκηση Μυλωνά θέλει deal με το CVC

5)Η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά στην Εθνική τράπεζα θέλει να κλείσει το deal με το CVC, όχι γιατί θεωρεί ότι είναι η εύκολη και γρήγορη λύση αλλά γιατί θεωρεί ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Ζητήματα περί ανταγωνισμού που εγείρουν ορισμένοι επειδή έχει επενδύσεις σε ιδιωτικά νοσοκομεία και θα διαθέτει και ασφαλιστική εταιρία, εξετάζονται αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούνται μείζονος σημασίας.
Συν τοις άλλοις ένα στοιχείο που πρέπει να αναλυθεί είναι γιατί για την Εθνική Ασφαλιστική εμφανίζεται μόνο ένας επενδυτής κάθε φορά και όχι 12 όπως στην περίπτωση της τιτλοποίησης Frontier της Εθνικής τράπεζας

Παίρνει παράταση το Frontier

Παράταση παίρνει για τις 26 Φεβρουαρίου ή την 1η Μαρτίου η διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για το Frontier την τιτλοποίηση 6,1 δισεκ. ευρώ NPEs από την οποία η Εθνική κατάφερε να πετύχει το ακατόρθωτο να μην προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες.
Οι μη δεσμευτικές προσφορές ήταν να υποβληθούν στις 23 Φεβρουαρίου αλλά η διαδικασία θα πάρει παράταση για λίγες ημέρες καθώς το ζήτησαν ορισμένοι από τους 12 υποψηφίους που έχουν εμφανιστεί.
Τέλη Απριλίου 2021 θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές και έως τον Ιούνιο 2021 θα έχει κλείσει το Frontier.

Έκδοση ομολόγων και τίμημα

Για την τιτλοποίηση των 6,1 δισεκ. ευρώ NPEs η Εθνική τράπεζα θα εκδώσει 2,6 δισεκ. senior bond δηλαδή κύριο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης και περίπου 450-500 εκατ mezzanine ομόλογο.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το τίμημα εκτιμάται ότι θα κινηθεί περί τα 100-130 εκατ ευρώ και σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι πολύ κοντά.
Τα 100-130 εκατ τίμημα σημαίνει ότι αποτιμούν τα 6,1 δισεκ. περίπου 2% της ονομαστικής αξίας.
Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιακή επίδραση της τιτλοποίησης Frontier στην Εθνική Τράπεζα είναι μηδενική και αυτό σχετίζεται με τις υψηλές εξασφαλίσεις κατά βάση προβληματικά στεγαστικά με εγγυήσεις ακίνητα και κάλυψη πιθανής ζημίας από την αντίστοιχη μείωση του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού.

Οι ενδιαφερόμενοι

Το σημαντικότερο όλων είναι το ύψος των ενδιαφερομένων.
Φθάνουν τους 12 απόρροια του γεγονότος ότι είναι τιτλοποίηση με σχετικά υψηλών εξασφαλίσεων προβληματικά δάνεια, οπότε για τα funds και τις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων εύλογα προκύπτει ενδιαφέρον.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων συγκαταλέγονται

Η Intrum της Πειραιώς
Η doValue της Eurobank
Η Cepal της Alpha bank με την Davidson Kempner
H Β2Κapital
H Waterfall
Η Pimco
H Fortress
H Bain Capital
H Carval Investors
H SFM Capital
H SRC Capital
H Angelo Gordon

Τι σημαίνει το deal με την Εθνική Ασφαλιστική και το Frontier για την Εθνική τράπεζα;

Με όρους κεφαλαίων η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 390 + 60 εκατ ευρώ = 450 εκατ είναι σχεδόν ουδέτερη, όπως σχεδόν ουδέτερη είναι και στα αποτελέσματα.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα έχει διενεργήσει πρόβλεψη 500 εκατ ευρώ για την Εθνική Ασφαλιστική.
Με χρηματιστηριακούς όρους η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και η υλοποίηση της τιτλοποίησης Frontier θα δώσει περίπου 200 εκατ στην αποτίμηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης