Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα ανοδικά περιθώρια των τραπεζικών μετοχών αρχίζουν να εξαντλούνται αλλά το χάσμα μεταξύ αποτιμήσεων θα κλείσει

Τα ανοδικά περιθώρια των τραπεζικών μετοχών αρχίζουν να εξαντλούνται αλλά το χάσμα μεταξύ αποτιμήσεων θα κλείσει
Δεν υπάρχουν ακραία ανοδικά περιθώρια στις τραπεζικές μετοχές - Μάλλον αρχίζουν να εξαντλούνται βραχυπρόθεσμα...
Σχετικά Άρθρα

Μετά την άνοδο των τραπεζικών μετοχών οι αποτιμήσεις έχουν φθάσει στα 6,5 δισεκ. και ο παράγοντας αυτός έδωσε ώθηση και στο ελληνικό χρηματιστήριο να ξεκολλήσει πλησιάζοντας τις 820 μονάδες.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις ελληνικές τράπεζες;

Eurobank - Ορατός στόχος αποτίμηση 2,6 δισ και με MSCI στα 3 δισ χρηματιστηριακή αξία

Η Eurobank με αποτίμηση 2,45 δισεκ. ορατός στόχος είναι τα 2,6 δισεκ. ενώ θα καταλήξει στα 3 δισεκ. ή πάνω από την ζώνη των 0,80 ευρώ ανά μετοχή.
Η Eurobank διαφοροποιήθηκε εσχάτως διασπώντας τεχνικά σημεία αντίστασης και πλέον προσεγγίζει τα 0,70 ευρώ επίπεδα στα οποία θα παραμείνει, καθώς αντιστοιχούν στην δίκαιη αποτίμηση της.
Στα επίπεδα αυτά προεξοφλεί ότι προ των ζημιών από την τιτλοποίηση θα εμφανίσει κέρδη 350 εκατ ευρώ.
Στις 10 Μαρτίου 2021 θα ανακοινώσει αποτελέσματα οικονομικής χρήσης 2020 με τις ζημίες να υποχωρούν στα 880 εκατ ή προ των ζημιών από την τιτλοποίηση Gairo ύψους 7,5 δισεκ. κέρδη 350 εκατ.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει δημιουργήσει ένα buffer εκτάκτων κερδών 220 εκατ ευρώ από swaps και ομόλογα τα οποία ωστόσο δεν θα τα χρησιμοποιήσει όλα το 2020.
Το 2021 επίσης πριν την νέα τιτλοποίηση θα εμφανίσει κέρδη 470 εκατ ευρώ ή κέρδη περίπου 150 εκατ εάν συμπεριληφθεί η νέα κεφαλαιακή επίπτωση από την νέα τιτλοποίηση 1,5 δισεκ. NPEs.
Εφόσον 11 Μαίου 2021 αναβαθμιστεί στους δείκτες της MSCI θα μπορούσε η αποτίμηση να φθάσει στα 3 δισεκ. αν και οι εκτιμήσεις για 3 δισεκ… αναφέρονται ως στόχος για το τέλος του 2021.
Στα πλάνα της Eurobank δεν είναι κάποιο είδος κεφαλαιακής ενίσχυσης, πλην μιας έκδοσης κύριου ομολόγου όπου θα ενισχύσει την ρευστότητα.
Εξετάστηκε η έκδοση υβριδικού τίτλου tier 1 περί τα 500 εκατ αλλά με επιτόκια 3,8% με 4% δεν είναι ρεαλιστική επιλογή, θα έχει νόημα εάν τα επιτόκια υποχωρήσουν στο 2,2%.
Στις εκδόσεις μειωμένης εξασφάλισης tier 2 τα επιτόκια διαμορφώνονται στο 4,8% με 5%.
Χρηματιστηριακά η Eurobank θα παραμείνει σημείο αναφοράς αλλά θα κλείσει το χάσμα κεφαλαιοποιήσεων ειδικά με την Εθνική τράπεζα.

Εθνική τράπεζα - Με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα κλείσει το χάσμα με την Eurobank στο χρηματιστήριο

Η Εθνική τράπεζα με 2 δισεκ. αποτίμηση έχει προεξοφλήσει ότι θα πετύχει 1,35 δισεκ. έκτακτα κέρδη από swaps ομολόγων και άλλα ομόλογα που διαθέτει.
Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εντός του Μαρτίου 2021 στο CVC έναντι 450 εκατ για το 80% ή 510 εκατ για το 90% θα επιτρέψει να κλείσει η ψαλίδα αποτιμήσεων με την Eurobank από 400 σε 150-200 εκατ ευρώ.

Η Alpha bank θα κλείσει το χάσμα αποτιμήσεων με την Εθνική και Eurobank

Η Alpha bank έχει χρηματιστηριακή αξία 1,43 δισεκ. ευρώ και με την νέα τιτλοποίηση που θα ανακοινώσει εντασσόμενη στον Ηρακλή 2 ύψους 5 δισεκ. θα κλείσει περαιτέρω την ψαλίδα καθώς θα μπορούσε να βρεθεί στα 1,7 με 1,8 δισεκ. ή 1,20 ευρώ.
Η Alpha bank θα χάσει σχεδόν 2 δισεκ. από τα 3,4 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει αλλά θα ενισχύσει τα κεφάλαια με έκδοση tier 2 με επιτόκιο 4,8% με 5%, αντλώντας 500 εκατ ευρώ.
Η διαφορά στις αποτιμήσεις μεταξύ της Alpha bank και των άλλων τραπεζών θα διατηρηθεί έως ότου κλείσει και η επόμενη τιτλτοποίηση προβληματικών δανείων.

Στο 1,5 δισεκ. η αποτίμηση της Πειραιώς μετά την αύξηση 1 δισεκ. στα 0,30 ευρώ

Η Πειραιώς έχει αποτίμηση 650 εκατ αλλά θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ με τιμή προ των απαραίτητων αναπροσαρμογών της ονομαστικής αξίας split και reverse split στα 0,30 ευρώ.
Μετά την αύξηση η Πειραιώς θα έχει παραπλήσια αποτίμηση με την Alpha bank αν και η Alpha bank δικαιολογεί μικρό premium έναντι της Πειραιώς και discount έναντι της Eurobank.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχουν ακραία ανοδικά περιθώρια στις τραπεζικές μετοχές.
Μάλλον αρχίζουν να εξαντλούνται βραχυπρόθεσμα.
Η Eurobank από 0,66 ευρώ το πολύ να φθάσει στα 0,70 ευρώ και μέγιστο ανοδικής κίνησης σε βάθος μηνών τα 0,80 ευρώ.
Μεταξύ 0,66 ευρώ και 0,80 ευρώ είναι άνοδος 21%.
Ωστόσο αυτό που θα συμβεί και έχει ενδιαφέρον είναι ότι θα κλείσουν οι κεφαλαιοποιήσεις, το χάσμα στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις μεταξύ των τραπεζών.
Θα ανέβει λόγω της αύξησης η Πειραιώς, θα ενισχυθεί η Alpha, η Εθνική θα κλείσει το χάσμα με την Eurobank που θα παραμείνει σημείο αναφοράς.
Για την ώρα δεν φαίνεται η Εθνική να μπορεί να ξεπεράσει την Eurobank σε χρηματιστηριακή αξία και με πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης