Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο της Πειραιώς για 2,6 δισεκ. κεφάλαια με 1 δισ ΑΜΚ και στόχο NPEs να μειωθούν στο 1 δισ – Πλήρης επιβεβαίωση ΒΝ

Το σχέδιο της Πειραιώς για 2,6 δισεκ. κεφάλαια με 1 δισ ΑΜΚ και στόχο NPEs να μειωθούν στο 1 δισ – Πλήρης επιβεβαίωση ΒΝ
Θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ και μάλιστα στις 7 Απριλίου έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων
Σχετικά Άρθρα

Το κεφαλαιακό σχέδιο – capital plan – ύψους 2,6 δισεκ. ευρώ ανακοίνωσε η τράπεζα Πειραιώς και όπως αναφέρεται επισήμως πλέον η τράπεζα προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ.
Οι επίσημες ανακοινώσεις της Πειραιώς επιβεβαιώνουν πλήρως τα δημοσιεύματα του bankingnews που παρουσίασε έγκαιρα και με μεγάλη ακρίβεια τα προτεινόμενα σχέδια.

Πως θα βρεθούν τα 2,6 δισεκ. ευρώ;
Οι 6 κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αναζήτηση 2,6 δισεκ. σε κεφάλαια εκ των οποίων το 1 δισεκ. θα είναι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να αντλήσει 2,6 δισεκ. κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της καθώς μεσοπρόθεσμα στόχος είναι τα NPEs από 22,5 δισεκ. να μειωθούν στο 1 δισεκ. θα είναι πλήρως εξυγιασμένη η τράπεζα

1)Θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ και μάλιστα στις 7 Απριλίου έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Η αύξηση κεφαλαίου δεν θα πραγματοποιηθεί με δικαιώματα αλλά δημόσια προσφορά (θα καταργηθούν τα δικαιώματα προτίμησης)
Το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα προσδιοριστεί στο 1 ευρώ περίπου.
Η αύξηση κεφαλαίου θα ξεκινήσει μέσα Απριλίου 2021 για να ολοκληρωθεί αρχές Μαίου 2021.
Το bankingnews έχει παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο και το κυριότερο έχει αναφερθεί και στην απομείωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο από 61,35% θα μειωθεί στο 38% με 33% μετά την αύξηση κεφαλαίου, θα συμμετάσχι μερικώς στην δημόσια προσφορά.

2)Πουλάει τα POS στις κάρτες έναντι 300 εκατ ευρώ στην Euronet Worlwide.

3)Πραγματοποίησε μια σύνθετη τιτλοποίηση 1,4 δισεκ. ευρώ με την Christoffrson η οποία θα απελευθερώσει κεφάλαιο ίσο με 100 εκατ ευρώ.
Θα ακολουθήσει και δεύτερη ανάλογη τιτλοποίηση με στόχο να απελευθερώσει συνολικά 300 εκατ ευρώ σε κεφάλαια.

4)Υλοποιεί νέα τιτλοποίηση 7 δισεκ. την sunrise 1 με έκδοση senior bond δηλαδή κύριου ομολόγου 2,4 δισεκ. ευρώ

5)Θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου tier 1 – υβριδική έκδοση – με στόχο να αντλήσει έως 600 εκατ ευρώ

6)Θα εγγράψει έκτακτα έσοδα 400 εκατ από ομόλογα στα πρώτα τρίμηνα του 2021.

Το άθροισμα όλων αυτών των ενεργειών είναι ίσο με 2,6 δισεκ. που σχεδιάζει να αντλήσει η Πειραιώς.

Πως θα μειώσει τα 22,5 δισεκ. σε 1 δισεκ. NPEs και θα εξυγιανθεί πλήρως

Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να μειώσει τα προβληματικά της δάνεια αρχικά από 22,5 δισεκ. στα 3,5 δισεκ. ή μείωση 19 δισεκ.
Για την μείωση αυτή που θα συμπεριληφθούν και δύο τιτλοποιήσεις ύψους 12 δισεκ. μαζί με τις υφιστάμενες θα εκδοθούν 6,5 δισεκ. senior bond κύρια ομόλογα.
Στόχος είναι σε διάστημα 10-12 μηνών τα NPEs να μειωθούν στα 3,5 δισεκ. και μεσοπρόθεσμα σε 1 δισεκ. ευρώ.

Τι αποτέλεσμα εμφάνισε στην χρήση 2020

Η Πειραιώς στην χρήση 2020 εμφάνισε ζημίες 668 εκατ ευρώ, απόρροια των προβλέψεων 1,32 δισεκ. εκ των οποίων 695 εκατ έκτακτες προβλέψεις.
Τα κεφάλαια της Πειραιώς ανέρχονται σε 7,15 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς από το 2022 θα μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη περί τα 400 εκατ ευρώ απόρροια της πλήρους εξυγίανσης του προβληματικού δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές

Ύστερα απο το σχέδιο Ανατολή του Ηλίου (Sunrise), η Νέα Τράπεζα Πειραιώς θα διαθέτει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων αρχικά κάτω απο 10% και αργότερα κάτω απο 3% (2024), ο συνολικός Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα είναι πάνω απο 16% ενω η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα ξεπερνά το 10% επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι το σχέδιο ειναι ζωτικό προκειμένου η Πειραιώς να εμφανίσει ισχυρή και βίωσιμη κερδοφορία . απαντώντας στις ερωτήσεις αναλυτών μετά την παρουσίαση του κεφαλαιακού σχεδίου.

Στις αρχές Μαϊου οι νέες μετοχές – Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ – Τι απάντησε για το ΤΧΣ

Σε ερώτηση αναλυτή για το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Μεγάλου είπε ότι, η έκτακτη Γενική συνέλευση της Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου και οι εγκρίσεις απο τις αρχές και το ενημερωτικό δελτίο αναμένονται στα μέσα Απριλίου με στόχο η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών να ξεκινήσει στις αρχές Μαϊου.
Ο CEO της Τράπεζας σε άλλη ερώτηση για την αύξηση κεφαλαίου υπενθύμισε ότι, το ΤΧΣ έχει προχωρήσει σε δημόσια δήλωση ότι, θα υποστηρίξει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου και πως ενδέχεται το ποσοστό του να μειωθεί και κάτω απο ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας (33%).
Επιπλέον έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η ελληνική λιανική αγορά των επενδυτών αλλά και οι θεσμικοί επενδυτές να λάβουν μετοχές απο το βιβλίο προσφορών που θα ανοίξει.

Οι ενέργειες μετασχηματισμού – Το πλάνο είναι αυτοεπιβαλλόμενο Χρ. Μεγάλου

Ως μια σειρά ενεργειών οι οποίες θα μετασχηματισουν την Τράπεζα τα επόμενα χρόνια χαρακτήρισε το πλάνο ο κ. Μεγάλου προσθέτοντας ότι, το σχέδιο είναι αυτοεπιβαλλόμενο και θα επιτρέψει στην Τράπεζα να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα, με το σχέδιο Ανατολή του Ηλιου, εκτός απο τις προηγούμενες τιτλοποιήσεις, ύψους 7 δις. ευρώ (Phoenix και Vega) θα πραγματοποιηθεί μια νέα ύψους 12 δισ. ευρώ.
Για να υποστηριχθούν οι τιτλοποιήσεις θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου 1 δις. ευρώ.
Ηδη έχει γίνει αίτημα για την ένταξη στο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ των δυο τιτλοποιήσεων ύψους 11 δις. ευρώ (απο τις οποίες θα προκύψει ζημιά 2,3 δις. ευρώ).
Για την πρώτη τιτλοποίηση ύψους 7,2 δισ. ευρώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για τους τίτλους senior ενω αναμένεται και για τους τίτλους mezzazine.
Η δεύτερη δε τιτλοποιήση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2021.
Το πρόσθετο κεφάλαιο για την απορρόφηση της ζημιάς θα προέλθει απο τα κέρδη της ανταλλαγής ομολόγων ύψους 400 εκατ. ευρώ, την σύνθετη τιτλοποίηση δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ και την συμφωνία πώλησης του κλάδου των καρτών, ύψους 300 εκατ. ευρώ,  η οποία έγινε με πολλαπλασιαστή 15 φορές τα Ebidta).
Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει η αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δις. ευρώ, ενω θα εκδοθεί κι ένα ομόλογο Tier I για το οποίο η έκδοση θα αποφασιστεί αναλόγως των συνθηκών της αγορών.
Αναφερόμενος στα μεγέθη ο κ. Μεγάλου, είπε ότι τα κέρδη πρό προβλέψεων θα ανέλθουν σε 1,1 δις. ευρώ, ενω σε ερώτηση για το μέρισμα ανέφερε ότι ρεαλιστικά θα υπάρχει χώρος την περίοδο 2023-2024.
Ως προς τα επίπεδα κάλυψης είπε ότι το 40% θα φθάσει το 100%, ενω για το επιτοκιακό περιθώριο ανέφερε ότι σταδιακά θα αυξάνεται.

Τα δάνεια σε moratoria στο 5% – 800 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρίμηνα

Σ ότι αφορά τα δάνεια σε moratoria, αυτά ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ ή 5%, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ περιελήφθηκαν στο ισολογισμό του 2020,. ενω τα 800 εκατ. ευρώ θα περιληφθούν στα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Μεγάλου σε άλλες ερωτήσεις ανέφερε επίσης ότι, η πιστωτική επέκταση τα επόμενα χρόνια αναμένεται στα 10 δισ. ευρώ, δίχως να υπολογίζεται η χρηματοδότηση TLTRO απο την ΕΚΤ, ενω ξεκαθάρισε οτι το σχέδιο στηρίζεται σε μιαα υγιή ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης