Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Βeta ΑΧΕΠΕΥ: Φυγή προς τα εμπρός

Βeta ΑΧΕΠΕΥ: Φυγή προς τα εμπρός
Το ανοδικό σενάριο των 911 μονάδων είναι ακόμα μάχιμο με πρώτη τοπική αντίσταση την περιοχή των προηγούμενων φετινών υψηλών στις 861 μονάδες, μικρής ωστόσο .
Σχετικά Άρθρα

Η Αγορά έκανε επιτέλους την αποφασιστική κίνηση και αποδεσμεύτηκε από την φημολογία της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς διατηρώντας ένα καλό βηματισμό σε συναλλαγές και ενδιαφέρον.
Τα αποτελέσματα των εταιριών έδειξαν ότι μπορούν να αφυπνίσουν επενδυτικά αντανακλαστικά με αποτέλεσμα το επιλεκτικό ενδιαφέρον να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια και διάχυση στο ταμπλό του ΧΑ.
Παρά την δυσάρεστη εικόνα των κρουσμάτων και της οριακής εικόνας των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19, το Χρηματιστήριο δείχνει διατεθειμένο να κοιτάξει μπροστά, τιμολογώντας την επόμενη ημέρα παρά τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζουν τα απαιτητικά εγχειρήματα χρηματοδότησης που έρχονται τον Απρίλιο (Τρ. Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Αεροπορία Αιγαίου κλπ).
Όπως και να έχει η αποσύνδεση της αγοράς από τις αυξήσεις κεφαλαίου και η φυγή προς τα εμπρός είναι δείγμα υγείας και μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε δεύτερο χρόνο σε νέες εισροές που αντιμετώπιζαν επιφυλακτικά τα ενδεχόμενα των αυξήσεων και καθοδηγούνται κυρίως από το momentum της Αγοράς.
Η βασική αιτία για αυτή την αλλαγή πλεύσης είναι η επιτάχυνση δράσεων που αφορούν τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών αλλά και την επίσπευση σημαντικών αποφάσεων (Ελληνικό, Εθνική Ασφαλιστική, Εγνατία οδός) που έδειχναν να έχουν βαλτώσει.
Οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών θα ανοίξουν το δρόμο για την προσέγγιση των Ευρωπαϊκών μέσων όρων σε επίπεδο ανοιγμάτων και την επιστροφή των εργασιών στην παραδοσιακή τραπεζική λειτουργία.
Θα αυξήσουν την προβλεψιμότητα των εσόδων και θα δώσουν άλλη δυναμική στους ισολογισμούς δίνοντας πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση.
Ακόμα ο τραπεζικός κλάδος έχει να διανύσει μια σημαντική απόσταση αλλά από ότι φαίνεται υπάρχουν τα κεφάλαια –ή μπορούν να βρεθούν- που θα λύσουν το πρόβλημα των υψηλών επισφαλειών.
Έχοντας αυτό σαν δεδομένο οι αποτιμήσεις στο ταμπλό είναι απόλυτα δίκαιες ως προς το σχετικό ρίσκο της κάθε τράπεζας αλλά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε χαρακτήρα διατηρώντας σε επίπεδο ημέρας τις 830 μονάδες χωρίς να απειλήσει κρίσιμες τεχνικές ζώνες
Την Δευτέρα ο MACD γύρισε εκ νέου σε θέση πώλησης λόγω της ταχύτητας της διόρθωσης σήμα το οποίο θα αναθεωρηθεί σε υπέρβαση της περιοχής των 855 μονάδων.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής επανέφερε την αισιοδοξία για την συνέχεια καθώς δεν έδωσε δυνατότητα επανατοποθετήσεων ενώ ο τζίρος μπορεί να θεωρηθεί επαρκώς ικανοποιητικός για να υποστηρίξει τα επίπεδα τιμών.
Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημέρων παραμένουν αγορασμένοι, οι ταλαντωτές έχουν αυξήσει το ανοδικό δυνητικό περιθώριο μετά την σύντομη αποφόρτιση τους από τις υπεραγορασμένες ζώνες.
Το ανοδικό σενάριο των 911 μονάδων είναι ακόμα μάχιμο με πρώτη τοπική αντίσταση την περιοχή των προηγούμενων φετινών υψηλών στις 861 μονάδες, μικρής ωστόσο .
Το επιβλητικό καθοδικό κενό μεταξύ 885 – 892 μονάδων μπορεί να θεωρηθεί ως πιο έγκυρο επίπεδο αντίστασης στην μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη καθώς είχε λειτουργήσει ως βατήρας της έντονης καθοδικής πορείας του περυσινού Μαρτίου.
Με τις πιθανότητες με το μέρος τους οι αγοραστές επομένως βλέπουν την καταγραφή νεότερων υψηλών έτους την ερχόμενη εβδομάδα.
Ολοκληρώνεται ημερολογιακά ο Μάρτιος και το α΄ τρίμηνο την προσεχή εβδομάδα.
Ο Γενικός Δείκτης έχει μια απόσταση ασφαλείας από το ξεκίνημα της χρονιάς (808,99 μονάδες) ενώ ο μήνας αποδείχθηκε ως τώρα ιδιαίτερα ικανοποιητικός σε συναλλαγές (101,8 εκατ. ευρώ).
Η ερχόμενη Παρασκευή θα είναι αργία για το ΧΑ λόγω του Πάσχα των καθολικών ενώ από την Δευτέρα οι ώρες συναλλαγών της Wall Street ευθυγραμμίζονται με τα καθιερωμένα (16:30 – 23:00) μετά την αλλαγή της ώρας την Κυριακή.
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να έχουμε την ανακοίνωση της πρώτης κατανομής έργων που θα ενταχθούν στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πιθανή ημερομηνία των ανακοινώσεων που θα αφορούν συγκεκριμένες δράσεις αλλά και στοχευμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις είναι η ερχόμενη Τετάρτη.
Κατά τα λοιπά η ΕΧΑΕ θα ανακοινώσει αποτελέσματα το απόγευμα της Δευτέρας (29/3) ενώ την ίδια ημέρα αναμένονται τα αποτελέσματα της Intercontinental ΑΕΕΑΠ και της BRiQ Properties.
Την Τρίτη ακολουθούν οι CNL Capital και Μοτοδυναμική ενώ την Τετάρτη την σκυτάλη των ανακοινώσεων θα πάρει ο ΟΠΑΠ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Tην Παρασκευή θα διεξαχθούν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Alpha Bank για την έγκριση της τιτλοποίησης Galaxy και την διανομή των ενδιάμεσων ομολογιών και της Ελλάκτωρ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των μετοχικών συσχετισμών.
Επισημαίνεται τέλος ότι την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 θα διενεργηθεί η τακτική Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης