Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dohmen Capital: Γιατί το πακέτο Biden δεν μπορεί να αποτρέψει την επικείμενη διόρθωση στις αγορές

Dohmen Capital: Γιατί το πακέτο Biden δεν μπορεί να αποτρέψει την επικείμενη διόρθωση στις αγορές
Η Dohmen Capital «βλέπει» σημάδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επώδυνη διόρθωση
Σχετικά Άρθρα

Τους λόγους για τους οποίους το πακέτο Biden δεν θα αποτρέψει την επικείμενη διόρθωση της αγοράς αναλύει η Dohmen Capital.
Κατά την ανάλυση μας, όπως λέει το fund, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων προοπτικών.
Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές επικεντρώνεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας, πλημμυρίζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα με ρευστότητα.
Αν και αυτό μπορεί να καταστεί αρκετό για να αποτρέψει μια μεγάλη συντριβή για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να μην είναι αρκετό για να υποστηρίξει την υπερβολικά εκτεταμένη bull market τους τελευταίους μήνες.
Όλο και περισσότερο, βραχυπρόθεσμα, η Dohmen Capital «βλέπει» σημάδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επώδυνη διόρθωση.
Στην πραγματικότητα, τα πρώτα στάδια της νέας bear market μπορεί να είναι ήδη εδώ.
Η πρόσφατη αδυναμία στις μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών οδήγησε σε μια δραματική απόκλιση μεταξύ του NASDAQ Composite και των άλλων δεικτών.
Παρακάτω δίνεται ένα γράφημα για το QQQ ETF, το οποίο σχετίζεται με τον NASDAQ 100:
do1.png
Οι κινήσεις των QQQ ETF τους τελευταίους δύο μήνες ήταν μακράν οι πιο πτωτικές από τις αρχές του 2020.
Αφού ο δείκτης εισήλθε επισήμως σε περιοχή διόρθωσης στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, οι αγοραστές «μπήκαν» στα χαμηλά, έπειτα από προτροπή των αναλυτών στα mainstream media, και προσπάθησαν να οδηγήσουν τον δείκτη στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, οι «ταύροι» παραήταν πρόθυμοι…
Ο δείκτης δοκίμασε και απέτυχε να περάσει τη γραμμή αντίστασης.
Μια ακόμη χειρότερη εικόνα έχει προκύψει για τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, που, αφού ξεπέρασαν κατά πολύ τον δείκτη S&P 500 ετησίως, συνέχισαν ανάδρομα.
Στο διάγραμμα φαίνεται η τιμή του ETF IWM, το οποίο «ακολουθεί» τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000:
do2.png
Ο Russell 2000 τους τελευταίους δύο μήνες έχει σταματήσει να κινείται ανοδικά, πέρα από κάποια ξεσπάσματα που έχει, με την τάση να είναι πτωτική.
Από τεχνική άποψη, απαιτείται προσοχή στο τρέχον περιβάλλον.
Αλλά ποιος θα μπορούσε να είναι ο θεμελιώδης μοχλός της συνεχιζόμενης αδυναμίας;
Η πτώση θα παραμείνει εγκλωβισμένη στις τεχνολογικές μετοχές;
Στην Dohmen Capital Research, πιστεύουν ότι ο ενθουσιασμός για το άνοιγμα της οικονομίας μπορεί να είναι υπερβολικός.
Όταν υπάρξει επιστροφή στα κέρδη για πολλές εταιρείες, οι ακραίες προσδοκίες των επενδυτών θα πρέπει να κατέβουν στη γη και να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει ήδη στην Κίνα.
Αν και οι αριθμοί τους είναι αμφίβολοι, οι Κινέζοι ισχυρίζονται ότι επέστρεψαν στην κανονικότητα, αφού υποτίθεται ότι επιλύθηκε το θέμα της COVID-19 στη χώρα τους.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, το Invesco Chinese Technology ETF, CQQQ, έχει απολέσει σχεδόν το 50% της αύξησής που είχε σημειώσει στο τέλος του περασμένου έτους:
do3.png
Εάν λοιπόν οι επενδυτές υπερεκτιμούν τη δύναμη και την ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης, όπως φαίνεται να έχουν κάνει στην Κίνα, ο αρνητικό αντίκτυπος θα είναι εκτεταμένος.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μακροπρόθεσμα για όλους τους σημαντικούς δείκτες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αναφέρει η Dohmen Capital, που εξακολουθεί να «βλέπει» κερδοσκοπική δραστηριότητα στις αγορές των Η.Π.Α., με τις IPO και τις SPAC να κινούνται πέρα από κάθε όριο.
Από την άλλη, η κερδοσκοπία μέσω call options έχει καταγράψει μείωση 30%.
Οι κερδοσκόποι φαίνεται απλώς να είναι «όλοι μέσα».
Και αυτό θα μπορούσε να κάνει την επόμενη πτώση της αγοράς ακόμη πιο σοβαρή.
Την Παρασκευή (26/3/2021), είδαμε τον πιθανό αντίκτυπο μιας κερδοσκοπικής αποτυχίας σε θεσμικό επίπεδο, με την Archegos Capital, που αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει τεράστιες θέσεις λόγω margin calls, πετώντας, στην κυριολεξία, εκατομμύρια μετοχές της ViacomCBS, της Baidu και άλλων εταιρειών τεχνολογίας.
Η SEC βρίσκεται ήδη στα αρχικά στάδια μιας έρευνας για τη φρενίτιδα των SPAC, ενώ φαίνεται ότι η Fed και πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες προετοιμάζονται για την καταπολέμηση των κρυπτονομισμάτων.
Αυτοί είναι όλοι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για την τρέχουσα ανοδική φάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης