Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύξηση κρουσμάτων στις ΗΠΑ – Σπάνια κολλάει από επιφάνειες η covid - Game changer ένα νέο μαζικό εμβόλιο

Αύξηση κρουσμάτων στις ΗΠΑ – Σπάνια κολλάει από επιφάνειες η covid - Game changer ένα νέο μαζικό εμβόλιο
Ανοίγει από τις 12/4 η Μεγάλη Βρετανία, υπό περιορισμό η Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Ανησυχία επικρατεί στις ΗΠΑ για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει εμβολιάσει το μισό πληθυσμό της, ανακοίνωσε πως από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου ανοίγει οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως παμπ, καταστήματα και γυμναστήρια.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη εξακολουθεί να τελεί υπό περιορισμό καθώς λόγω της κυριαρχίας της βρετανικής παράλλαξης του ιού, βλέπει τα κρούσματα και τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία να αυξάνονται δραματικά, ενώ στην Ινδία γίνονται εκκλήσεις στην κυβέρνηση να διευρύνει τους εμβολιασμούς σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό προκειμένου να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Στον χάρτη της covid έχει επιστρέψει τα τελευταία 24ωρα και η Κίνα, η οποία ύστερα από τον εντοπισμό μόλις 24 κρουσμάτων στην πόλη Ruili, στην επαρχία Yunan, επέβαλλε γενική καραντίνα, απαγόρευση μετακινήσεως από και προς την πόλη και μαζικά τεστ σε όλους τους κατοίκους.
Πάντως, οι παραλλάξεις του ιού έχουν αλλάξει το παιχνίδι και απειλούν να εκτροχιάσουν τα εμβολιαστικά προγράμματα, στέλνοντας το μήνυμα πως αν δεν είναι όλοι οι πολίτες ασφαλείς, κανείς δεν θα είναι ασφαλής.
Αισιοδοξία ωστόσο προκαλεί ένα νέο, φθηνό και δυνητικά πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο αρχίζει να δοκιμάζεται σε τέσσερις χώρες (Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ) και το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας παγκοσμίως, τη στιγμή που εντείνεται ο προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο σύμφωνα με αξιωμαχούχο του ΕΜΑ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων φαίνεται να συνδέεται με τα περιστατικά θρομβώσεων.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 132.131.304 και οι νεκροί 2.865.932
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 30.831.464 κρούσματα και 556.185 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 332.752 και σε κρούσματα με 13.013.601
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 204.399 και τέταρτη η Ινδία με 165.547
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 4.902.018
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.546.307 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.379.022
• Έβδομη η Ιταλία με 3.686.707 και όγδοη η Τουρκία με 3.579.185
• Ένατη η Ισπανία με 3.317.948 και δέκατη η Γερμανία με 2.909.902
Καταγραφή_13.JPG
Το φθηνό εμβόλιο

Το νέο, φθηνό και δυνητικά πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο δοκιμάζεται σε Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, πρόκειται για το εμβόλιο NDV-HXP-S, το πρώτο σε κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιεί ένα νέο μοριακό σχεδιασμό, χάρη στον οποίο αναμένεται να δημιουργεί περισσότερα ισχυρά αντισώματα κατά του κορωνοϊού, σε σχέση με την πρώτη γενιά εγκεκριμένων εμβολίων Covid-19.
Επιπλέον, το νέο εμβόλιο είναι χαμηλού κόστους και πολύ πιο εύκολο στην παραγωγή του.
Όπως αναφέρεται, τα υπάρχοντα εμβόλια, όπως της Pfizer/BioNTech ή της Johnson & Johnson, πρέπει να παραχθούν σε εξειδικευμένα εργοστάσια με χρήση ορισμένων δυσεύρετων συστατικών.
Αντίθετα, το νέο εμβόλιο μπορεί να παραχθεί μαζικά σε αυγά από κότες, όπως κάθε χρόνο παράγονται δισεκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια σε εργοστάσια ανά τον κόσμο.
Μάλιστα κάθε αυγό μπορεί να παράγει πέντε έως δέκα δόσεις του νέου εμβολίου, σε σχέση με μία έως δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου.
Αν το νέο εμβόλιο NDV-HXP-S αποδειχθεί στις δοκιμές ασφαλές και αποτελεσματικό, οι παραγωγοί εμβολίων θα μπορούν να παράγουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του ετησίως.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που σήμερα αγωνίζονται να βρουν στις πλουσιότερες χώρες διαθέσιμα εμβόλια σε προσιτές τιμές.
Στο μέλλον πιθανώς θα μπορούν να παράγουν οι ίδιες το νέο εμβόλιο ή να το αποκτούν φθηνά από γειτονικές τους χώρες.
Η πρώτη φάση των κλινικών του νέου εμβολίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και η τελική φάση μετά από μερικούς ακόμη μήνες.
Τα έως τώρα πειράματα σε ζώα (τρωκτικά) έχουν αφήσει πολλές υποσχέσεις για την αποτελεσματικότητα του.
654645646464645654.JPG
ΗΠΑ: Αύξηση κρουσμάτων covid και εισαγωγών στα νοσοκομεία – Δεν κολλάει από τις επιφάνειες

Αύξηση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφουν τα κρούσματα κορωνοϊού και οι εισαγωγές ασθενών στις ΗΠΑ, εξέλιξη που φαίνεται να επιβεβαιώνει τους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούσαν για μια αναζωπύρωση κρουσμάτων λόγω της κυριαρχίας της βρετανικής παράλλαξης του ιού, εκφράζοντας την αντίθεση τους στην χαλάρωση των μέτρων σε αρκετές Πολιτείες και ζητώντας από τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Οι νέες μολύνσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5% την τελευταία εβδομάδα – για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα – ενώ αύξηση της τάξης του 4% κατέγραψαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία (περισσότεροι από 37.000), σπάζοντας έτσι ένα ρεκόρ 11 εβδομάδων κατά το οποίο υπήρχε συνεχής μείωση νοσηλευομένων ασθενών με covid.
Μάλιστα ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci υποστήριξε επίσης ότι οι πολίτες και οι αρμόδιες Αρχές δεν θα πρέπει να βασίζονται στη βελτίωση του καιρού για τη μείωση των κρουσμάτων, συνιστώντας την τήρηση των μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό πως 27 από τις 50 Πολιτείες ανέφεραν αύξηση κρουσμάτων, ενώ οι Πολιτείες του Μίσιγκαν, του Νιού Τζέρσει και της Νέας Υόρκη ανακοίνωσαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών.
Πάντως, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 17% καθώς κατά μέσο όρο καταγράφονταν 834 νεκροί την ημέρα, ενώ με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται και οι εμβολιασμοί, με το 32% των Αμερικάνων να έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση και με το 19% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Περιττή η απολύμανση

Περιττή χαρακτηρίζουν την τακτική απολύμανση των επιφανειών τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), εκτός και αν - όπως στηρίζουν – υπάρχει κρούσμα στο σπίτι.
Τα CDC εκτιμούν ότι η πιθανότητα ενός ανθρώπου να μολυνθεί πρωτογενώς από τον κορωνοϊό μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο είναι πολύ χαμηλή, κάτω από μία στις 10.000.
Η βασική οδός μόλυνσης, με διαφορά από άποψη πιθανοτήτων, είναι η άμεση επαφή με κάποιον φορέα του κορωνοϊού ή μέσω εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων του αέρα.
Σύμφωνα με τα CDC, το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης, αλλά η απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων μία ή δύο φορές τη μέρα έχει μικρή επίπτωση στον κίνδυνο.
Όμως η απολύμανση των επιφανειών έχει αποδειχθεί σχετικά αποτελεσματική στο να μειώσει τον κίνδυνο δευτερογενούς λοίμωξης, δηλαδή μετάδοσης της Covid-19 από ένα φορέα του κορωνοϊού σε άλλα μέλη της οικογένειας μέσα στο σπίτι.
Έτσι, σύμφωνα με τα CDC, έχει νόημα να απολυμαίνονται τακτικά οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά (πόμολα, τραπέζια, χερούλια, διακόπτες κ.α.), εφόσον μέσα στο σπίτι έχει υπάρξει ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.
Τα CDC επισημαίνουν ότι τα απλά προϊόντα καθαριότητας και τα σαπούνια αρκούν για να απομακρύνουν τα περισσότερα σωματίδια του κορωνοϊού από τις επιφάνειες και η χρήση πιο ισχυρών απολυμαντικών χρειάζεται μόνο αν κάποιον άρρωστος με Covid-19 ζει στο σπίτι ή κάποιος θετικός στον κορωνοϊό επισκέφθηκε το σπίτι τις προηγούμενες 24 ώρες.
856778567575756756756.JPG
Κυριεύει την Ευρώπη η βρετανική παράλλαξη

Η βρετανική παράλλαξη του ιού εξαπλώνεται παντού και τείνει να κυριεύσει την Ευρώπη, αναγκάζοντας το ένα μετά το άλλα τα κράτη να προσφεύγουν σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα και lockcdown, τη στιγμή που η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω του αργού ρυθμού των εμβολιασμών.
Κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι αυξάνονται παντού στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει μια λύση απέναντι στην πανδημία.
Στη Γαλλία μέσα σε δύο εβδομάδες, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 55%, στο Βέλγιο κατά 95%, στη Γερμανία κατά 75% και στην Ολλανδία κατά 48%, αυξήσεις πάντως που αποδίδονται και στα περισσότερα τεστ που γίνονται, τη στιγμή που ραγδαία επιδείνωση διαπιστώνεται και σε άλλες χώρες, όπως στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, η οποία έχει τους περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας διεθνώς.
Στη Σλοβακία, τα κρούσματα έχουν φθάσει στην κορύφωσή τους, ενώ μόνο στην Τσεχία - μετά από πολύ αυστηρό lockdown - αρχίζουν να εμφανίζουν πτωτική τάση.
Εκτιμάται πως τρία στα τέσσερα κρούσματα στην Ευρώπη οφείλονται στη βρετανική παράλλαξη του ιού.

Εμβολιασμένο το 12,5% των Ευρωπαίων

Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται πως το 12,5% των Ευρωπαίων έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, αν και όλοι περιμένουν την αύξηση των δόσεων των εμβολίων που αναμένεται από τον Απρίλιο, καθώς από τις 107 εκατομμύρια δόσεις του α’ τριμήνου του 2021, αυτές αναμένεται να φτάσουν τα 360 εκατομμύρια στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάν τα πράγματα πάνε καλά, θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού - περίπου 255 εκατομμύρια άνθρωποι - έως τον Σεπτέμβριο.

Πολλαπλασιάζονται τα lockdown

Αν και οι αντιδράσεις κατά των lockdown διευρύνονται, ολοένα και περισσότερα κράτη προσφεύγουν σε αυτά σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Η Γερμανία θα είναι σε lockdown έως τις 18 Απριλίου αν και η καγκελάριος Merkel προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση του και σε καθολικό lockdown, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει ανάσχεση στα κρούσματα και στις εισαγωγές, σε τέσσερις εβδομάδες, οι ΜΕΘ θα έχουν γεμίσει.
Αλλά και η Γαλλία από το περασμένο Σάββατο 3 Απριλίου είναι σε lockdown τεσσάρων εβδομάδων, σε μερική καραντίνα είναι και η Πολωνία ενώ υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα παραμείνει έως και σήμερα Τρίτη 6 Απριλίου η Ιταλία.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως από τις 12/4 χαλαρώνει το lockdown καθώς θα επιτρέπεται στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.
Παράλληλα η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για τις 3 Μαΐου την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown λόγω της σφοδρότητας του γ’ κύματος.

Βρετανία: Ανοίγουν καταστήματα και παμπ από τις 12 Απριλίου

Οι προσπάθειες και η υπομονή όλων έπιασαν τόπο και η Μεγάλη Βρετανία μπορεί πλέον να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του οδικού χάρτη για την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Boris Johnson σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Όπως ανακοίνωσε ο Johnson, από τις 12 Απριλίου ανοίγουν τα καταστήματα οι παμπ, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και άλλες υπηρεσίες.
«Υλοποιούμε τον οδικό χάρτη για την ελευθερία και εμμένουμε σε αυτόν.
Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι στα τρέχοντα δεδομένα για να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποκλίνουμε από το πρόγραμμα.
Εντούτοις, είμαστε προσεκτικοί και παρακολουθούμε τα δεδομένα σε κάθε στάδιο.
Ακολουθώντας τους κανόνες - θυμόμαστε τα χέρια, το πρόσωπο, το χώρο και τον καθαρό αέρα - ελπίζουμε, μαζί, να κάνουμε αυτόν τον οδικό χάρτη για την ελευθερία μη αναστρέψιμο» υπογράμμισε ο Johnson.
Κατά την παρουσίαση επιβεβαιώθηκε ότι οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία
σε σχέση με την κορύφωση του Ιανουαρίου.
Η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη παραμένει κυρίαρχη με τον αριθμό των κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης να παραμένει σταθερός.

Eξετάζεται η αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε νέους κάτω των 30 ετών

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή υγείας εξετάζει μια πρόταση να μην χορηγείται το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε νεότερους ανθρώπους λόγω ανησυχιών για πολύ σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων.
«Δύο ανώτερες πηγές δήλωσαν ότι ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ασαφή, υπάρχουν αυξανόμενα επιχειρήματα που δικαιολογούν να προσφέρεται σε νέους - κάτω των 30 ετών τουλάχιστον - ένα διαφορετικό εμβόλιο», ανέφερε το βρετανικό Channel 4.
Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA) έχει τονίσει στο παρελθόν ότι τα οφέλη του εν λόγω εμβολίου στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν κατά πολύ ενδεχόμενου κινδύνου αιματικών θρόμβων.
09808080808989.JPG
Ινδία: Περισσότερους εμβολιασμούς ζητούν τα κρατίδια

Να διευρύνει και να επιταχύνει τους εμβολιασμούς σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό καλεί την κυβέρνηση Modi οι ηγέτες πολλών κρατιδίων, τη στιγμή που η επιδημία είναι σε αναζωπύρωση.
Τα κρούσματα παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ για το 2021 καθώς μόλις χθες Δευτέρα 5/6 καταγράφηκαν πάνω από 100.000 ημερησίως, αριθμός που αναφέρονταν το περασμένο καλοκαίρι, όταν η επιδημία ήταν σε πλήρη έξαρση.
Το τελευταίο 24ωρο η Ινδία κατέγραψε 96.982 νέα κρούσματα, με το συνολικό αριθμό τους να ξεπερνά τα 12,7 εκατομμύρια, ενώ 446 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 165.547.
Η Ινδία, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων παγκοσμίως, επέκτεινε από τις αρχές του μήνα το εμβολιαστικό της πρόγραμμα σε όλους τους ενήλικες πολίτες άνω των 45 ετών.
Μέχρις στιγμής η Ινδία έχει εμβολιάσει 1 στους 25 πολίτες της, όταν η Μ. Βρετανία έχει εμβολιάσει έναν στους δύο και οι ΗΠΑ έναν στους τρεις.

Θερίζει Βραζιλία, Μεξικό

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα εξακολουθεί να χτυπά τη Βραζιλία και το Μεξικό το β’ κύμα του κορωνοϊού.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 1.319 ασθενείς υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 28.645 κρούσματα.
Συνολικά η Βραζιλία, η οποία βλέπει το σύστημα υγείας της να καταρρέει υπό το βάρος της επιδημίας, μετρά 332.752 νεκρούς επί συνόλου τουλάχιστον 13 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.247 κρούσματα και 252 θάνατοι.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 204.399 νεκρούς επί συνόλου 2.251.705 μολύνσεων, αν και τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Υγείας είχε δώσει στη δημοσιότητα νεότερα στοιχεία όσον αφορά την πλεονάζουσα θνητότητα στη χώρα, κατά τα οποία οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι απ’ ό,τι ανακοινώνεται επίσημα, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα έχουν ήδη ξεπεράσει τους 300.000.

Επανέρχεται στον χάρτη covid η Κίνα – 24 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

Επανέρχεται στον χάρτη του κορωνοϊού η Κίνα καθώς το τελευταίο 24ωρο ανέφερε άλλα 24 νέα κρούσματα, ελαφρώς λιγότερα από τις 32 μολύνσεις που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη ημέρα.
Οι 15 από τις 24 νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν στην πόλη Ruili, στην επαρχία Yunan, στα σύνορα με τη Μιανμάρ.
Οι τοπικές αρχές και σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού, πριν αυτός προλάβει να πάρει διαστάσεις, έχουν ήδη θέσει τους πολίτες σε καραντίνα και έχουν απαγορεύσει τις μετακινήσεις από και προς την περιοχή ενώ παράλληλα ξεκινούν μαζικά τεστ στον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, τα 12 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν ασυμπτωματικά.
Επισήμως, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 90.329 μολύνσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης