Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτοξεύθηκαν οι μετοχές των ομάδων μετά την ανακοίνωση της Super League παρά τις σφοδρές αντιδράσεις

Εκτοξεύθηκαν οι μετοχές των ομάδων μετά την ανακοίνωση της Super League παρά τις σφοδρές αντιδράσεις

H αξία των μετοχών της Manchester United κατέγραψε άνοδο 9% μετά το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενώ αυτών της Juventus 19%

Σχετικά Άρθρα

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η αξία των μετοχών των ποδοσφαιρικών ομάδων Manchester United και η Juventus καθώς αυτές και ακόμη 10 άλλοι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία μια ξεχωριστής διοργάνωσης, της Super League, που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα για τους πλούσιους ιδιοκτήτες των συλλόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021.
Η τιμή της μετοχής της Juventus αυξήθηκε σχεδόν κατά 19% καθώς οι μέτοχοι φαίνεται να επικροτούν την κίνηση να δημιουργθεί αντίπαλο δέος στο καθιερωμένο Champions League της UEFA, την πλέον διάσημη ποσοσφαιρική διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι μετοχές της Manchester United αυξήθηκαν 9% μετά το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Κριτική

Το Super League, που χρηματοδοτείται από την αμερικανική τράπεζα JP Morgan, αποτελεί προγγελο μεγαλύτερων και πιο σταθερών ροών εσόδων για τους δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες του συλλόγου.
Ωστόσο, τα νέα αντιμετώπισαν η σφοδρή αντίδραση ων αρχών που διοργανώνουν τα ποσοσφαιρικά πρωταθλήματα, των ομάδων, των οπαδών και πολιτικών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση καθοδηγείται αποκλειστικά από κερδοσκοπικά κίνητρα και υπονομεύει την ακεραιότητα του αθλήματος δημιουργώντας ένα κλειστό «κλάμπ» για τις ομάδες που ανήκουν στην ελίτ υο αθλήματος.

Κερδοφορία

Οι αναλυτές της Intesa Sanpaolo εκτιμούν ότι η διοοργάνωση της Super League θα αποκομίσει περισσότερα τηλεοπτικά δικαιώματα από τα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ που κέρδισε το Champions League ετησίως στις περιόδους 2018-21 και σε αυτό θα συμμετέχουν 20 μόλις ομάδες.
«Οι πωλήσεις εισιτηρίων, οι χοριγίες και η χρήση των εμπορικών σημάτων θα μπορούσαν να αυξηθούν επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των αγώνων και το μεγάλο παγκόσμιο κοινό αυτών των συλλόγων», ανέφεραν οι αναλυτές της ιταλικής τράπεζας.

Οι σύλλογοι

Όπως και η United, οι ομάδες της Premier League, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Arsenal και Tottenham υα συμμετάσχουν στη νέα διοργάνωση.
Από την Ισπανία, η Barcelona, η Real Madrid και η Atletico Madrid  συμμετέχουν.
Η Milan και η Inter αποτελούν το τρίο από την Ιταλία μαζί με τη Juventus.
Το Super League στοχεύει να έχει 15 ιδρυτικά μέλη και ένα πρωτάθλημα 20 ομάδων με πέντε άλλους συλλόγους να προκρίνονται κάθε σεζόν.

Τέχνασμα
.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η ανακοίνωση μπορεί να αποδειχθεί τέχνασμα από τους μεγάλους συλλόγους, ορισμένοι εκ των οποίων είναι εμφανώς χρεωμένοι, για να αντλήσουν περισσότερα χρήματα από τις υφιστάμενες διοργανώσεις μετά το πλήγμα στα έσοδά τους που έφερε η πανδημία.
«Είτε είναι το Super League είτε όχι, το σήμα είναι ότι οι μεγάλοι σύλλογοι θέλουν να« διαπραγματευτούν ξανά με την UEFA τα έσοδα, οπότε είναι σίγουρα κάτι που ανακατεύει την τράπουλα ...», δήλωσε ο Angelo Meda, επικεφαλής αναλυτής της Banor SIM στο Μιλάνο.

Σαφής επίπτωση

Οι εταιρείες με δικαιώματα μετάδοσης για υπάρχοντες διαγωνισμούς αντιμετωπίζουν επίσης θετικά το νέο εγχείρημα της Super League.
Οι αναλυτές της Citi ανέφεραν ότι η «σαφής επίπτωση» θα ήταν «μια σημαντική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων» για το υπάρχον πρωτάθλημα Champions League, το οποίο είτε θα «καταργηθεί πλήρως είτε θα συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή ορισμένων εκ των πλέον σημαντικών και μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση συλλόγων» .
Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός BT, ο οποίος καταβάλλει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες ετησίως για να μεταδίδει τους αγώνες του Champions League, της Αγγλικής Premier League και του Εθνικού Πρωταθλήματος, καταδίκασε το σχέδιο αποχώρησης των ομάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης