Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μόλις 10 βασικοί επενδυτές κάλυψαν την αύξηση των 1,38 δισ. της Πειραιώς – Απορρίφθηκε το 66% των προσφορών των ξένων

Μόλις 10 βασικοί επενδυτές κάλυψαν την αύξηση των 1,38 δισ. της Πειραιώς – Απορρίφθηκε το 66% των προσφορών των ξένων
Η αύξηση κεφαλαίου καλύφθηκε πλήρως όπως αναμενόταν, ωστόσο η πλειοψηφία των επενδυτών και των αναδόχων που συμμετείχαν στην διαδικασία εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους καθώς απορρίφθηκαν σχεδόν το 66% των προσφορών.
Σχετικά Άρθρα

Μόλις 10 βασικοί επενδυτές κάλυψαν την αύξηση κεφαλαίου των 1,38 δισεκ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η αύξηση κεφαλαίου ήταν 1,38 δισεκ. ευρώ με τιμή 1,15 ευρώ, η Πειραιώς έκδωσε 1,20 δισεκ. μετοχές και συνολικά θα διαθέτει 1,25 δισεκ. μετοχές.
Η αύξηση κεφαλαίου καλύφθηκε πλήρως όπως αναμενόταν, ωστόσο η πλειοψηφία των επενδυτών και των αναδόχων που συμμετείχαν στην διαδικασία εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους καθώς απορρίφθηκαν σχεδόν το 66% των προσφορών.
Επίσης είναι εντυπωσιακό αλλά οι προσφορές που υποβλήθηκαν από J P Morgan και BNP Paribas δεν έτυχαν αποδοχής καθώς ήδη η Goldman Sachs και η UBS είχαν προσχεδιάσει – πριν ξεκινήσει η αύξηση – ποιοι θα συμμετάσχουν στην διαδικασία.
Γενικά μεταξύ των αναδόχων επικρατεί μεγάλη δυσαρέσκεια καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι συμμετείχαν σε μια διαδικασία που είχε προσχεδιαστεί πριν καν ξεκινήσει η δημόσια προσφορά.

Ποια τα δεδομένα;

1)Το 66% των προσφορών από τους ξένους απορρίφθηκε εξέλιξη που θεωρείται πρωτοφανής.

2)Σχεδόν 10 βασικοί επενδυτές κάλυψαν την αύξηση κεφαλαίου των 1,38 δισεκ. ευρώ πλην του σκέλους που αφορά την Ελλάδα και το ΤΧΣ.

3)Από το 30% των ξένων που ήταν σε ευρεία διασπορά και δεν περιλαμβάνονται οι ακρογωνιαίοι επενδυτές κάλυψαν τα 375 εκατ μετοχές ή 431 εκατ ευρώ περίπο10 επενδυτές.
Η πλειοψηφία των προσφορών απορρίφθηκε σχεδόν το 66% των προσφορών από τους ξένους επενδυτές απορρίφθηκε εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση πολλών αναδόχων αλλά και επενδυτών.
Για τα 431 εκατ ευρώ προσφέρθηκαν ποσά που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό 14 φορές ή 6 δισεκ. ωστόσο το 66% των προσφορών απορρίφθηκε.
Να τονιστεί ότι η υπερκάλυψη είναι τεχνική και όχι ουσιαστική.
Όσοι επενδυτές ήθελαν να επενδύσουν στην αύξηση έπρεπε να υποβάλλουν προσφορές 10 φορές υψηλότερα ή 14 φορές περισσότερα από το τελικό ποσό που θα γίνει δεκτό.
Επίσης μετράει και το πλήθος των ξένων επενδυτών έχουν ξεπεράσει τους 120 επενδυτές.

4)Για το σκέλος των ακρογωνιαίων επενδυτών που θα κατέχουν το 26,74% τα ποσοστά και τα ποσά έχουν ήδη προκαθοριστεί.
Συγκεκριμένα ο Paulson θα κατέχει 18,62% ή 232,7 εκατ μετοχές εισφέροντας στην αύξηση 267 εκατ. ευρώ.
To Helikon 5,22% ή 65,2 εκατ μετοχές εισφέροντας στην αύξηση 75 εκατ ευρώ
Ο Mistakidis 2,90% ή 36,3 εκατ μετοχές εισφέροντας στην αύξηση 42 εκατ ευρώ.
Για τα ποσά αυτά δεν υφίσταται η έννοια της υπερκάλυψης.

5)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει ποσοστό 27% ή 338 εκατ μετοχές, ουσιαστικά επένδυσε 389 εκατ ευρώ.
Προφανώς ούτε για το ΤΧΣ υφίσταται η έννοια της υπερκάλυψης.

6)Για τους έλληνες επενδυτές μικρομετόχους και θεσμικούς οι προσφορές έφθασαν τα 485 με 500 εκατ ευρώ έναντι στόχου να καλύψουν 215 εκατ ευρώ ή 187 εκατ μετοχές ή το 15% της αύξησης κεφαλαίου.
Τα 485 εκατ αποτελούν υπερκάλυψη 2,2 φορές.

Η Πειραιώς ουσιαστικά συγκεντρώνει 1,38 δισεκ. ευρώ που ήταν ο στόχος από την δημόσια προσφορά εντός και εκτός Ελλάδος και με 4,9 δισεκ. ισοδυναμεί με αποτίμηση P/BV περίπου 0,30 με 0,31 με προοπτική μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών να φθάσει στο 0,40 P/BV.

Δυσαρέσκεια πλήθους επενδυτών και αναδόχων

Μεγάλο μέρος των επενδυτών εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι υποβλήθηκαν προσφορές οι οποίες απερρίφθησαν.
Π.χ. J P Morgan, BNP Paribas, Euroxx και άλλοι συμμετείχαν στην διαδικασία αλλά οι προσφορές ειδικά από τους ξένους επενδυτές απερρίφθησαν επειδή ήδη 10 ξένοι επενδυτές είχαν καλύψει την αύξηση.
Ορισμένοι ξένοι επενδυτές με έδρα το Λονδίνο κατηγορούν την Goldman Sachs και την UBS για άνιση και μονοδιάστατη μεταχείριση, έφεραν πελάτες, υπέβαλλαν προσφορές οι οποίες απορρίφθηκαν.

Επιτυχής η αύξηση αλλά και γκρίνιες

Η αύξηση κεφαλαίου ήταν επιτυχής, η Πειραιώς συγκέντρωσε τα 1,38 δισεκ. που επιδίωκε να αντλήσει αλλά στην πράξη ήταν μια προσχεδιασμένη διαδικασία κατά την οποία οι επενδυτές είχαν προαποφασιστεί και προεπιλεγεί από Goldman Sachs και UBS και την τράπεζας Πειραιώς.
Peiraisssss_1_3.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης