Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το «χοντρό παιχνίδι» στις τράπεζες στήθηκε αλλά που θα καταλήξει; - Η Alpha πάνω από 2 ευρώ θα εξετάσει ΑΜΚ;

Το «χοντρό παιχνίδι» στις τράπεζες στήθηκε αλλά που θα καταλήξει; - Η Alpha πάνω από 2 ευρώ θα εξετάσει ΑΜΚ;
Το χοντρό παιχνίδι στις τραπεζικές μετοχές και στις τράπεζες έχει στηθεί αλλά που θα καταλήξει;
Σχετικά Άρθρα

Στις 9 Απριλίου 2021 το bankingnews δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Στήνεται «χοντρό παιχνίδι» στις μετοχές – Η Eurobank στον MSCI, η Alpha θα πιάσει την Εθνική, τι θα συμβεί στην Πειραιώς;»
Το κείμενο αυτό κατάγραψε 147.345 επισκέψεις και απέδειξε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις τραπεζικές μετοχές.

Το χοντρό παιχνίδι στις τράπεζες στήθηκε αλλά που θα καταλήξει;

Eurobank το Helikon μειώνει θέσεις στο 4,93% από 5,02% λόγω MSCI και Πειραιώς

Στις 9 Απριλίου 2021 το bankingnews ανέφερε ότι η Eurobank στις 11 Μαΐου 2021 θα ενταχθεί στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International (MSCI)
Ωστόσο ενώ εκτιμάται ότι η Eurobank θα βγει κερδισμένη από την αναβάθμιση με στόχο τα 0,85 ευρώ, δεν αποκλείεται μέτοχοι όπως το Helikon Investment να ρευστοποιήσει μέρος της επενδυτικής του θέσης.
Κάποιοι επενδυτές λόγω της αναδιάρθρωσης του MSCI ίσως πουλήσουν στην Eurobank για να τοποθετηθούν τα index funds.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση οι βασικότεροι επενδυτές στην Eurobank είναι
• 31,27% Fairfax
• 5,01% το Helikon Investment
• 5,06% το Capital management
• 7,86% κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και μικρομέτοχοι
Στις 22 Απριλίου 2021 η Helikon Investment ανακοίνωσε ότι μείωσε την επενδυτική της θέση στην Eurobank από 5,01% στο 4,93% διαθέτοντας 180,63 εκατ μετοχές και αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται να ενημερώνει το επενδυτικό κοινό άπαξ και υποχώρησε κάτω του 5%.
Το Helikon πουλάει για δύο λόγους, γιατί η Eurobank θα αναβαθμιστεί στον MSCI και γιατί θα κατέχει το 5,22% της τράπεζας Πειραιώς.
Το Helikon είναι ένα μικρό fund από την Ιταλία – προέρχεται από την Julius Bear – επιτυγχάνει τους επενδυτικούς στόχους και αρχίζει πλέον να ρευστοποιεί.
Άρα δεν είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής.
Η Eurobank δικαιολογεί αποτίμηση κοντά στα 3 δισεκ. με 5,24 δισεκ. κεφάλαια που σημαίνει P/BV 0,57 θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στις συνολικές κεφαλαιοποιήσεις στο χρηματιστήριο μεταξύ των τραπεζών.

Πειραιώς: Τρεις ακρογωνιαίοι επενδυτές που δυνητικά μπορεί να γίνουν πωλητές

Ένα από τα παράδοξα της τράπεζας Πειραιώς είναι ότι υπάρχουν τρεις βασικοί – λεγόμενοι και ακρογωνιαίοι επενδυτές – οι οποίοι δυνητικά μπορεί να μετατραπούν και σε δυνητικούς πωλητές σε βάθος χρόνου.
Μας έκανε εντύπωση όχι το 18,62% του Paulson στην Πειραιώς.
Θα διαθέτει 232,7 εκατ μετοχές η αξία των οποίων δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 400 εκατ με 500 εκατ ευρώ ενώ θα έχει επενδύσει 500 εκατ κεφάλαια από το παρελθόν και 267 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου του Απριλίου 2021.
Ο Paulson πλησιάζει να ισοσκελίσει τις παρελθούσες ζημίες του.
Το Helikon Investment είναι ένας επενδυτής που θα κατέχει το 5,22% της Πειραιώς ή 65 εκατ μετοχές.
Γνωρίζουμε όμως ότι είναι δυνητικός πωλητής, μετά από κάποια επίπεδα στην μετοχή της Πειραιώς θα πωλήσει.
Οπότε το να καταστεί ένας επενδυτής ακρογωνιαίος όπως το Helikon προκαλεί απορίες.
Επίσης προκαλεί απορία που ο Μυστακίδης ενώ πριν την αύξηση κατείχε το 5%, όταν υπέστη dilution μειώθηκε στο 3,04%, στην αύξηση κεφαλαίου θα μειωθεί στο 2,90% ή 36,3 εκατ θεωρείται ακρογωνιαίος επενδυτής.
Ένας επενδυτής με 2,90% δεν μπορεί να θεωρείται cornerstone δηλαδή ακρογωνιαίος επενδυτής.

Με όρους αποτίμησης για την Πειραιώς θα μπορούσε να φθάσει στα 2,2 δισεκ. ευρώ αποτίμηση από 1,5 δισεκ. που θα βρίσκεται με την εισαγωγή των νέων μετοχών ή 1,75 ευρώ ανά μετοχή.
Η Πειραιώς θα διαθέτει 1,25 δισεκ. μετοχές.
Εκτιμούμε ότι το ανοδικό περιθώριο για την μετοχή είναι +40% καθώς πάνω από την ζώνη των 2 δισεκ. ευρώ συνολικής χρηματιστηριακής αξίας θα έχει παραπλήσια αποτίμηση με την Εθνική τράπεζα με όρους P/BV.


Τι κρύβεται πίσω από το συνεχές ράλι στην μετοχή της Alpha bank;

Τι κρύβεται πίσω από το συνεχές ράλι στην μετοχή της Alpha Bank;
Ήδη η αποτίμηση έχει φθάσει στο χρηματιστήριο στα 1,87 δισεκ. με την μετοχή στα 1,21 ευρώ που σημαίνει με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακής τιμής προς ίδια κεφάλαια (5,7 δισεκ. ευρώ) = 0,32
Η αγορά λοιπόν από την μια θα έχει οδηγήσει την Πειραιώς σε αποτιμήσεις πάνω από 0,40 P/BV και από την άλλη η Alpha bank θα αποτιμάται στα 0,32;
Βλέποντας αυτή την στρέβλωση η μετοχή της Alpha bank ενισχύεται σαν ένας άτυπος μηχανισμός arbitrage μεταξύ Πειραιώς και Alpha bank.
Ταυτόχρονα ορισμένοι υπολογίζουν ότι έως τις 11 Νοεμβρίου 2021 η Alpha bank θα έχει αναβαθμιστεί στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International.
Η Alpha bank επισήμως έχει αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει να πλήξει τους μετόχους της κοινώς ότι δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου.
Ωστόσο ορισμένοι δεν αποκλείουν η Alpha bank εάν η μετοχή ξεπεράσει τα 2 ευρώ που σημαίνει αποτίμηση 3 δισεκ. ευρώ ή P/BV 0,52 να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha bank Βασίλης Ψάλτης ως καλός γνώστης των αγορών αποκλείεται να μην εστιάζει στους επενδυτές που τοποθετούνται στην Πειραιώς.

Τι θα κέρδιζε η Alpha bank με αύξηση κεφαλαίου;

Αναλύουμε ένα σενάριο σε μια υπόθεση ότι η Alpha bank αποφάσιζε αύξηση κεφαλαίου.

Α)Μια αύξηση 1,5 δισεκ. θα αύξανε τα κεφάλαια από 5,7 δισεκ. σε 7,2 δισεκ. ευρώ.

Β)Η Alpha bank δεν θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Πειραιώς, θα υλοποιούσε αύξηση κεφαλαίου με δικαιώματα προτίμησης, δεν έχει ανάγκη να υιοθετήσει το μοντέλο της Πειραιώς.

Γ)Μια αύξηση 1,5 δισεκ. θα μείωνε το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση περίπου 800 εκατ δηλαδή ουσιαστικά από 3 δισεκ. DTC θα μειωνόταν στα 2 δισεκ. ευρώ.
Με 7,3 δισεκ. κεφάλαια και με DTC 2 δισεκ. η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα ήταν 27% πραγματικά μεγάλη βελτίωση, θα τις έδινε bonus χρηματιστηριακό η αγορά.

Δ)Η τιμή της αύξησης εάν η μετοχή στην δευτερογενή αγορά είχε φθάσει στα 2 ευρώ θα μπορούσε να εμπεριέχει discount 40% δηλαδή η τιμή της αύξησης να καθοριζόταν στα 1,2 ευρώ – περίπου στα τρέχοντα επίπεδα τιμών 22 Απριλίου 2021 –
Η Alpha bank θα διέθετε 2,8 δισεκ. μετοχές Χ μια εκτιμώμενη τιμή 1,6 ευρώ ή 1,8 ευρώ μετά την αύξηση = 4,5 με 4,7 δισεκ. συνολική χρηματιστηριακή αξία.
Τα 4,5 με 4,7 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία θα διαμόρφωνε αποτίμηση με βάση το P/BV δηλαδή 4,5 διά 7,2 δισεκ. τα κεφάλαια = 0,62 επίπεδα που θα δικαιολογούσε καθώς θα είχε μηδενικά NPEs και DTC προς ίδια κεφάλαια στο 27%, θα είχε ένα πεντακάθαρο ισολογισμό.

E)Η Alpha bank θα εκτοξευόταν στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, θα ήταν η ισχυρότερη τράπεζα στο σύστημα με όρους κεφαλαίων, ποιότητας κεφαλαίων και αποτίμησης στο χρηματιστήριο.

Στ)Το μόνο ίσως πρόβλημα είναι το ROE η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων εάν έχει 7,2 δισεκ. κεφάλαια για να έχει απόδοση ROE 10% θα πρέπει να επιτυγχάνει κέρδη πάνω από 700 εκατ σενάριο που είναι μη εφικτό με βάση την δομή του ισολογισμού αλλά όχι και άπιαστος στόχος.
Κάθε τράπεζα ευνοείται από αύξηση κεφαλαίου αλλά η Alpha bank θα ήταν η πιο ωφελημένη από το σύνολο και των 4 συστημικών τραπεζών.

Εάν υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου η Alpha bank θα ακολουθήσει σίγουρα η Εθνική τράπεζα

Εάν υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου η Alpha bank θα ακολουθήσει σίγουρα η Εθνική τράπεζα εάν δει τιμές στο χρηματιστήριο άνω των 3,5 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή 1 ευρώ υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.
Η Εθνική μεταξύ άλλων με 5 δισεκ. κεφάλαια διαθέτει την χειρότερη σχέση DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης 4,6 δισεκ προς 5 δισ ίδια κεφάλαια = 92%
Η Εθνική αναφέρει – όπως και η Alpha bank – ότι δεν σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου αλλά θα είχε ισχυρό κίνητρο να υλοποιήσει αύξηση για να ενισχύσει τα κεφάλαια της.
Αντικίνητρο και στην περίπτωση της Εθνικής είναι το ROE η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο 10% όταν έχει το χαμηλότερο PPI δηλαδή προ προβλέψεων κέρδη μεταξύ των 4 μεγάλων τραπεζών.
Trapezes_APOTIMHSH_BN_2.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης