Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι 3 ασθένειες της Ελλάδας - Στο +3% το ΑΕΠ το 2021 και στο +7,6% το 2022

Fitch: Οι 3 ασθένειες της Ελλάδας - Στο +3% το ΑΕΠ το 2021 και στο +7,6% το 2022
Η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας από τον Fitch είναι στις 16 Ιουλίου 2021
Σχετικά Άρθρα
Αδύναμο αναπτυξιακό δυναμικό, εξαιρετικά υψηλοί δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μεγάλο δημόσιο και εξωτερικό χρέος, είναι σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch οι τρεις μεγάλες «ασθένειες» - αδυναμίες της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει ο οίκος στην τελευταία επισκόπηση των κρατικών αξιολογήσεων της δυτικής Ευρώπης (Western Europe Sovereign Credit Overview: 2Q21), η αξιολόγηση της Ελλάδας αντικατοπτρίζει το σχετικά υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα και διακυβέρνησης, σε σχέση με τις περισσότερες χώρες που δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα.
Αυτά όμως έρχονται σε αντίθεση με το αδύναμο αναπτυξιακό δυναμικό, ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στον τραπεζικό τομέα και πολύ υψηλά αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους.

Πρόβλεψη ανάκαμψης, κίνδυνοι

Το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2% το 2020, ωστόσο ο οίκος αναμένει μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια, υποθέτοντας μια σημαντική χαλάρωση της παγκόσμιας κρίσης υγείας μετά την έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού, καθώς και την προκαταρκτική απορρόφηση των πόρων που διατίθενται στην ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
fitch.JPG

Μεσοπρόθεσμα, οι αποτελεσματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η απορρόφηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης θα μπορούσε να ενισχύσει την πιθανή ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ οι αρνητικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας στο μέτωπο του κλεισίματος των επιχειρήσεων και των απωλειών θέσεων εργασίας.
Επίσης, οι πολύ μειωμένες τουριστικές αφίξεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα του οποίου διευρύνθηκε στο 6,7% του ΑΕΠ το 2020 από 1,5% το 2019.
Η Fitch αναμένει επίσης τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος τα επόμενα δύο χρόνια.
fitch2.JPG

Πανδημικός αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά

Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων της πανδημίας, η χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα και αυτόματοι σταθεροποιητές οδήγησαν το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης από πλεόνασμα το 2019 σε έλλειμμα 9,7% το 2020.
Η ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια θα οδηγήσει σε μείωση του ελλείμματος στο 4% το 2022.
Έτσι, οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως μερίδιο του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 192,5% έως το τέλος του 2022 μετά την άνοδο στο 206,3% του ΑΕΠ το 2021.

Θετικοί καταλύτες

Το δημόσιο χρέος / ΑΕΠ θα επιστρέψει σε σταθερή πτωτική πορεία μετά το σοκ του Covid-19, καθώς θα υπάρξει βελτίωση στο μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό μετά το σοκ της πανδημίας.
Θετικά θα λειτουργήσει επίσης και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων από τις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με το σχέδιο τιτλοποιήσεων και των χαμηλότερων χρεώσεων απομείωσης.
fitch3.JPG

Αρνητικοί καταλύτες

Σύμφωνα με την Fitch, στους αρνητικούς καταλύτες είναι:

  • Αποτυχία μείωσης του δημόσιου χρέους / ΑΕΠ.
  • Δυσμενείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα που αυξάνουν τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία.
  • Μακροχρόνια αρνητική επίδραση του σοκ Covid-19 στην ελληνική οικονομία και τη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξή του.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας από τον Fitch είναι στις 16 Ιουλίου 2021.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης