Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δέκα ερωτήματα προς την Attica bank, την ΤτΕ, το ελληνικό δημόσιο, την διοίκηση Πανταλάκη, την KPMG και τα Ταμεία

Δέκα ερωτήματα προς την Attica bank, την ΤτΕ, το ελληνικό δημόσιο, την διοίκηση Πανταλάκη, την KPMG και τα Ταμεία
Η διοίκηση Πανταλάκη είναι αυτή που γνώριζε όλες τις πτυχές της συμφωνίας με την Aldridge και την τιτλοποίηση Artemis ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ που τίναξαν στον αέρα τον ισολογισμό και την κεφαλαιακή επάρκεια.
Σχετικά Άρθρα

«Εάν κάποιοι γνώριζαν και δεν παρενέβησαν, τότε μιλάμε για συγκάλυψη.
Εάν πάλι δεν γνώριζαν και αιφνιδιάστηκαν, τότε μιλάμε για επικίνδυνη ασχετοσύνη που δεν δικαιολογείται είτε από την Τράπεζα της Ελλάδος είτε από την KMPG»

Η περίπτωση της Attica bank έρχεται να αποδείξει ότι οι αρμόδιες εποπτικές αρχές δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος και η εταιρία ορκωτών ελεγκτών KPMG δεν έχουν κάνει καλά την δουλειά τους.
Αλλά δεν είναι οι μόνοι.
Η διοίκηση Πανταλάκη στην Attica bank φέρει μεγάλη ευθύνη για το οικονομικό αδιέξοδο, φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι επικοινωνούσε ότι η τράπεζα έχει εξυγιανθεί και ξαφνικά η τράπεζα βρίσκεται με κεφαλαιακό έλλειμμα.
Η διοίκηση Πανταλάκη είναι αυτή που γνώριζε όλες τις πτυχές της συμφωνίας με την Aldridge και την τιτλοποίηση Artemis ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ που τίναξαν στον αέρα τον ισολογισμό και την κεφαλαιακή επάρκεια.

Υπάρχουν 10 ερωτήματα τα οποία τίθενται και ζητούν απαντήσεις

1)Η Attica bank εδώ και χρόνια προσπαθεί να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ τουλάχιστον αλλά οι βασικοί μέτοχοι είτε δεν συμμετείχαν, είτε γενικώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές και ειδικά ξένους επενδυτές.
Κανείς δεν διερωτήθηκε γιατί μια τράπεζα προσπαθεί να βρει 50 εκατ και κανείς δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει;
Γιατί, για ποιο λόγο δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν κεφάλαια.

2)Η Attica bank αναζητούσε εδώ και χρόνια στρατηγικό επενδυτή και ουδείς ενδιαφερόταν.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή δεν έπρεπε να είχε πάριε δραστικά μέτρα άπαξ και η αύξηση κεφαλαίου δεν υλοποιείτο;
Γιατί έδειξε απαράδεκτη ανοχή, επιτρέποντας να σέρνεται ένα τοξικό πρόβλημα που οδήγησε την Attica bank στην χρεοκοπία.

3)Η διοίκηση Πανταλάκη στην Attica bank γνώριζε πλήρως τις πτυχές της συμφωνίας με την Aldridge που αφορούσε την τιτλοποίηση Artemis 1,3 δισεκ. ευρώ.
Στο bankingnews αλλεπάλληλες φορές σημειωνόταν το οικονομικό αδιέξοδο της τράπεζας και οι ζημίες που θα μπορούσαν να φθάσουν στα 300 ή και 400 εκατ ευρώ.
Γιατί δεν πήρε μέτρα όλο αυτό το διάστημα και διατεινόταν η διοίκηση Πανταλάκη ότι η Attica bank έχει εξυγιανθεί δημιουργώντας ψεύτικες προσδοκίες στους επενδυτές;

4)Η Τράπεζα της Ελλάδος και ειδικά ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχαν υποστηρίξει ένθερμα τον Πανταλάκη για την διοίκηση της Attica bank και μάλιστα ο Στουρνάρας διατεινόταν ότι ήταν επιλογή του.
Ότι η Attica bank βρέθηκε στο 8,2% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας – ο πραγματικός είναι ακόμη χαμηλότερος – καθιστώντας την τράπεζα κεφαλαιακά ανεπαρκή εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το είδος της εποπτείας που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος.
Δεν έχει και πολλές τράπεζες να εποπτεύσει η ΤτΕ και το ερώτημα είναι ήξερε η Κεντρική Τράπεζα και η Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό τον Παντελιά ότι η Attica bank παραποιούσε τα οικονομικά της στοιχεία συγκαλύπτοντας ή μη αποκαλύπτοντας το μέγεθος των πραγματικών ζημιών;
Εάν η ΤτΕ ήξερε και συγκάλυπτε το πρόβλημα τότε είναι ένοχη.
Εάν η ΤτΕ και τα αρμόδια όργανα της δεν ήξερε τότε είναι επικίνδυνα άσχετη.

5)Ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ ο Κωνσταντίνος Μακέδος ο οποίος είναι και πρόεδρος της Attica bank – το ΤΣΜΕΔΕ είναι βασικός μέτοχος στην Attica bank – δεν μπορεί να συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο και να μην γνώριζε ότι η τράπεζα παρουσιάσει ισολογισμούς που παραπλανούσαν το επενδυτικό κοινό.
Δεν μπορεί στα αποτελέσματα 6μήνου ή 9μήνου 2020 όλα να βαίνουν καλώς και ξαφνικά στο τελευταίο τρίμηνο η Attica bank να χάνει 284 εκατ ευρώ κεφάλαια και να απομένει με μόλις 206 εκατ ευρώ.
Δεν μπορεί τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να αγνοούσαν την αλήθεια.
Εάν την αγνοούσαν να καταφερθούν κατά των οργάνων για παραπλάνηση.
Εάν δεν την αγνοούσαν γιατί συγκάλυπταν το πρόβλημα εν αγνοία του επενδυτικού κοινού;
Ποιος θα προστατεύσει τους επενδυτές;

6)Η εταιρία ορκωτών ελεγκτών KPMG στα αποτελέσματα 6μήνου 2020 ανέφερε
«Με βάση την επισκόπησή μας, δεν έχει περιέλθει στην αντίληψή μας οτιδήποτε που θα μας έκανε να πιστεύουμε ότι η συνημμένη ενδιάμεση συνοπτική χρηματοοικονομική πληροφόρηση της 30 Ιουνίου 2020 δεν έχει καταρτιστεί, από κάθε ουσιώδη άποψη, σύμφωνα με το Δ.Λ.Π. 34 «Ενδιάμεση Χρηματοοικονομική Αναφορά».
Αναφορά επί Άλλων Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων
Η επισκόπησή μας δεν εντόπισε ουσιώδη ασυνέπεια ή σφάλμα στις δηλώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και στις πληροφορίες της εξάμηνης Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 5 και 5α του Ν. 3556/2007, σε σχέση με τη συνημμένη ενδιάμεση συνοπτική χρηματοοικονομική πληροφόρηση»
Η εταιρία ορκωτών ελεγκτών KPMG τι θα αναφέρει στις 5 Μαίου 2021 που θα δημοσιευθεί ο ισολογισμός χρήσης 2020;
Στο 6μηνο 2020 δεν ήξερε, δεν είδε, δεν κατάλαβε και στην χρήση 2020 ξαφνικά εμφανίστηκε ένα πρόβλημα που τινάσσει στον αέρα την κεφαλαιακή επάρκεια της Attica bank;
Έκανε την δουλειά της με την δέουσα προσοχή η ΚPMG;
Ήξερε και συγκάλυπτε ή απλά έκανε ελέγχους του ποδαριού και οι διοικούντες την ξεγέλασαν;

7)Το ελληνικό δημόσιο ανέλαβε να διασώσει κατά μια έννοια την Attica bank καθώς μέρος των τιτλοποιήσεων μεταφέρεται στον Ηρακλή 2.
Το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εγγυηθεί ότι όλες οι τιτλοποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Attica bank δεν κρύβουν προβλήματα;
Οι πληροφορίες του bankingnews εδώ και σχεδόν 26 μήνες – σε εκτενή ρεπορτάζ – αναφέρουμε ότι η πραγματική ζημία από όλες τις τιτλοποιήσεις είναι περίπου 400 εκατ ευρώ, κοινώς η Attica bank δεν διαθέτει κεφάλαια και έχει χρεοκοπήσει.

8)Γιατί αποφασίζουν να διασώσουν μια τράπεζα η οποία παράγει προ προβλέψεων έσοδα δηλαδή PPI ένα πολύ ουσιώδη δείκτη που μας δείχνει τι έσοδα παράγει μια τράπεζα πριν τις προβλέψεις να διαμορφώνονται μόλις στα 72.000 ευρώ.
Υπάρχει άλλο προηγούμενο, τράπεζα να παράγει προ προβλέψεων έσοδα 72.000 ευρώ και αυτή η τράπεζα να θεωρείται βιώσιμη;

9)Είναι βιώσιμη η Attica bank μια τράπεζα που συγκάλυπτε τα προβλήματα της;
Γιατί δεν δημοσιοποιεί η Attica bank την αρχική συμφωνία με την ανύπαρκτη εταιρία Aldridge και την τιτλοποίηση των 1,3 δισεκ. ονόματι Artemis;
Η Aldridge έδωσε 70 εκατ το 2017 και εν συνεχεία σε δύο χρονιές η Attica bank επέστρεψε πίσω στην Aldridge σχεδόν 70 εκατ είναι αυτό αλήθεια ή όχι;
Εάν είναι πώς η Τράπεζα της Ελλάδος επέτρεψε τέτοια συναλλαγή;

10)Πότε θα μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, στην συγκάλυψη;
Πότε θα αποφασίσει το σύστημα να πετάξει ότι τοξικό και παθογενές υπάρχει;
Δηλαδή για να καταλάβουμε.
Η Attica bank απέτυχε, την οδήγησαν στα βράχια και η διοίκηση Πανταλάκη θα συνεχίσει να διοικεί ωσάν να μην τρέχει τίποτε;
Θα πει η διοίκηση – όπως το έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις – ότι δεν γνωρίζω τίποτε η Attica bank ήταν στον αυτόματο πιλότο;
Έχει ευθύνες για το αδιέξοδο αυτή η διοίκηση της Attica bank ναι ή όχι και συνολικά το διοικητικό συμβούλιο;
Γνώριζαν και συγκάλυψαν ή δεν γνώριζαν και πρέπει να ζητήσουν ευθύνες;
Είναι θράσος να μιλάει η Attica bank για σχέδιο ανάπτυξης, όταν έκρυβε τα προβλήματα και παραπλανούσε το επενδυτικό κοινό.

Η Attica bank με ανακοίνωση της στις 29 Απριλίου 2021 ανέφερε ότι θα ενεργοποιηθεί ο νόμος του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης λόγω των ζημιών.
Η κρατικοποίηση της Attica bank έστω και κατά το ύψος του φόρου που αναλογεί στην ζημία αποτελεί αιτία να υποβάλλει την παραίτηση της η διοίκηση Πανταλάκη.
Δεν μπορεί μια διοίκηση που οδήγησε στα βράχια την Attica bank να απολαμβάνει υποστήριξης από την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και βεβαίως το διοικητικό συμβούλιο.
Οτιδήποτε άλλο θα αποδείξει συνενοχή στην αποτυχία της Attica bank.

Το bankingnews θα δημοσιοποιήσει προσεχώς επιστολές που έχει στείλει κατά καιρούς στους αρμοδίους για την Attica bank και προειδοποιούσε για την οικονομική κατάσταση της Attica bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης