Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 1000 μονάδες ορατός στόχος για το ελληνικό χρηματιστήριο με τις τράπεζες σηματωρούς που αρχίζουν να γίνονται ακριβές…

Οι 1000 μονάδες ορατός στόχος για το ελληνικό χρηματιστήριο με τις τράπεζες σηματωρούς που αρχίζουν να γίνονται ακριβές…
Για πολλούς μια διόρθωση στην Wall Street θα πρέπει να θεωρείται και εύλογη και αναμενόμενη… το θέμα είναι τι έκτασης θα είναι και πότε θα σημειωθεί
Σχετικά Άρθρα

Οι 1000 μονάδες αποτελούν τον βασικό στόχο για το ελληνικό χρηματιστήριο και αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί ακόμη και υπό συνθήκες διόρθωσης στην Wall Street....αρκεί η διόρθωση να μην είναι μεγάλης κλίμακας. 
Η μόνη ρεαλιστική ανησυχία είναι ότι η επάνοδος της κανονικότητας θα μετριάσει αισθητά την παρεχόμενη ρευστότητα από τις κυβερνήσεις και τα νομισματικά κίνητρα.
Ήδη τα 22 τρισεκ. του 2020 έχουν μειωθεί στα 7,5 τρισεκ. δολάρια το 2021 με προοπτική να υποχωρήσουν στα 2-3 τρισεκ. δολάρια ή και κάτω από 1 τρισεκ.
Αυτή η μεγάλη μείωση θα φέρει νέα δεδομένα στις αγορές που τροφοδοτήθηκαν αναίτια από ρευστότητα που δεν αντιστοιχεί σε πραγματικά παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες οπότε αυτή η πλασματική ρευστότητα που αγγίζει τα 4-5 τρισεκ. διεθνώς κατέληξε σε μετοχές, κρυπτονομίσματα και άλλα assets.
Μόνο στην Wall Street οι κωδικοί των μικρομετόχων αυξήθηκαν κατά 14,6 εκατ μόνο τον τελευταίο χρόνο.
Για πολλούς μια διόρθωση στην Wall Street θα πρέπει να θεωρείται και εύλογη και αναμενόμενη… το θέμα είναι τι έκτασης θα είναι και πότε θα σημειωθεί.
Μια διόρθωση 10% π.χ. θα είναι εύκολα απορροφήσιμη.

Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρεθεί στις 1.000 μονάδες, ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός, είχε τεθεί για τον Μάιο 2021 αλλά μπορεί να επιτευχθεί έως τον Ιούνιο του 2021.
Οι 1000 μονάδες αντιστοιχούν σε 9% με 10% άνοδος από τις τρέχουσες τιμές στις 910 μονάδες.
Επί εποχής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ελληνικό χρηματιστήριο όταν οι επενδυτές κατανόησαν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες εκπλήξεις στον προσανατολισμό της Ελλάδος, είχε φθάσει στις 948 μονάδες.
Οπότε οι 1000 μονάδες θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην χρηματιστηριακή κανονικότητα.
Ορισμένοι σπεύδουν να αναφέρουν μακροπρόθεσμους στόχους για το ελληνικό χρηματιστήριο τις 1800 ή 2500 μονάδες.
Μάλιστα κυκλοφορούν και στόχοι για τις μετοχές… τις αναφέρουμε χωρίς να τις υιοθετούμε

Μακροπρόθεσμοι στόχοι σε διάστημα 18 με 24 μήνες
Εθνική 5 ευρώ
Alpha bank 3 ευρώ
Eurobank 1,4 ευρώ
Πειραιώς 3 ευρώ
ΟΠΑΠ 25 ευρώ
Μυτιληναίος 25 ευρώ
ΟΤΕ 22 ευρώ
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 18 ευρώ

Ωστόσο θεωρούμε ότι αυτές οι προσεγγίσεις είναι παράτολμες εάν αναλογιστούμε ότι πολλά θα συμβούν στην πορεία προς την κανονικότητα.

Πως θα πάει στις 1000 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο;

Πως θα βρεθεί στις 1000 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο μια καλή ερώτηση αλλά η απάντηση είναι μονόδρομος.
Με τις τράπεζες.
Υπάρχει μια μεγάλη στρέβλωση η οποία πρέπει να αποκατασταθεί.
Δεν μπορεί εταιρίες μη τραπεζικές να έχουν μεγαλύτερη αποτίμηση από τις τράπεζες και αυτό να θεωρείται χρηματιστηριακή κανονικότητα.
Π.χ. ο ΟΠΑΠ επιτυγχάνει 200 εκατ κέρδη ετησίως σε μέσους όρους και αυτό μεταφράζεται σε P/E δηλαδή σχέση χρηματιστηριακής αξίας προς ετήσια κέρδη 17 με 22 όταν οι τράπεζες βρίσκονται στο 5 και φθάνουν στο 7 P/E με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023.
Π.χ. υπάρχουν μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο οι οποίες είναι ακραία υποτιμημένες και πολλές δίκαια αποτιμημένες και οι τράπεζες… που αποτελούν μια ειδική κατηγορία εάν βρεθούν να αποτιμώνται από 5 φορές τα κέρδη του 2022 και 2023 σε 7 φορές αυτό θα σημάνει άνοδος στις αποτιμήσεις 13 δισεκ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες αξίζουν αποτιμήσεις 13 με 15 δισεκ. από 9,3 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου;

Το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντηθεί με μεγάλη προσοχή γιατί μια ορθή απάντηση μπορεί να δικαιολογήσει και το εύρος της ανόδου του Γενικού Δείκτη.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν

  • Δραστικά μειούμενα NPEs και δραστικά βελτιούμενους ισολογισμούς, εξέλιξη που επιδρά πολύ θετικά στην χρηματιστηριακή τους αξία.
  • Οι τράπεζες όμως για την εξυγίανση τους αυτή μειώνουν δραστικά και τα κεφάλαια τους από 28,8 δισεκ. σε 21 δισεκ. ευρώ

(Πειραιώς 4,9 δισεκ. Alpha bank 5,7 δισεκ. Εθνική τράπεζα 5 δισεκ. και Eurobank 5,24 δισεκ.)
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια αυτό είναι 1000% σίγουρο και το ξέρουν οι τράπεζες και οι επενδυτές.
Είναι θέμα χρόνου.
Όποτε υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου με το πέρας τους θα σηματοδοτήσουν μια περίοδο χρηματιστηριακής ανάκαμψης.
Τα κεφάλαια είναι απαραίτητα ακόμη και εάν το ROE μειωθεί η απόδοση ιδίων κεφαλαίων…

  • Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον χειρότερο δείκτη αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης προς ίδια κεφάλαια (DTC προς ίδια κεφάλαια).

Η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με άλλες τράπεζες στην Ευρώπη.
Με τις αυξήσεις κεφαλαίου αυτή η δυσμενής σύγκριση για τις ελληνικές τράπεζες θα βελτιωθεί.

  • Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να διανείμουν μερίσματα… έχουν αναφέρει ότι θα το πράξουν από την χρήση 2023 δηλαδή θα διανείμουν το 2024… θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να συμβεί αλλά ήδη οι περισσότερες τράπεζες στην Ευρώπη διανέμουν μερίσματα.
  • Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να επαναγοράσουν ίδιες μετοχές καθώς έχουν πάρει κρατικά κεφάλαια και προφανώς πρώτα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποεπενδύσει και εν συνεχεία θα επιτραπούν οι επαναγορές.
  • Οι ελληνικές τράπεζες έχουν και ένα άλλο μειονέκτημα σε σχέση με άλλες τράπεζες διεθνώς.

Το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι βασικός μέτοχος στην Εθνική με 40,3%, στην Πειραιώς 27%, στην Alpha bank 10,98% και στην Eurobank 1,4%.
Η παρουσία του κράτους λειτουργεί ανασταλτικά… με όρους διασποράς free float και χρηματιστηριακής ελκυστικότητας.
Εφόσον οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις οι αποτιμήσεις θα μπορούσαν να βρεθούν στα 13 με 15 δισεκ. από 9,3 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου…
TrapesEllada_ee_BN1S_1.png

sandp_500_BN_2.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης