Τελευταία Νέα
Διεθνή

Facebook: Διατηρεί την απαγόρευση για τον Donald Trump – Επανεξέταση της απόφασης σε 6 μήνες

Facebook: Διατηρεί την απαγόρευση για τον Donald Trump – Επανεξέταση της απόφασης σε 6 μήνες
Το εποπτικό συμβούλιο ζήτησε από το Facebook να υποβάλει προτάσεις για τον τρόπο δημιουργίας σαφών δεοντολογικών πολιτικών που ισορροπούν τη δημόσια ασφάλεια και την ελευθερία της έκφρασης
Σχετικά Άρθρα
Να διατηρήσει την επ’ αόριστον απαγόρευση από την χρήση της πλατφόρμας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, αποφάσισε το εποπτικό συμβούλιο του Facebook.
Ωστόσο, στην απόφαση επισημαίνεται ότι η εταιρεία θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφαση μέσα σε διάστημα έξι μηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021.
Σύμφωνα με την απόφαση, το αόριστο χρονικό πλαίσιο της αναστολής που επέβαλε το διοικητικό συμβούλιο «δεν ήταν το κατάλληλο».
Το εποπτικό συμβούλιο ζήτησε από το Facebook να ολοκληρώσει την επανεξέταση της απόφασης εντός έξι μηνών και να υποβάλει προτάσεις για τον τρόπο δημιουργίας σαφών πολιτικών που ισορροπούν τη δημόσια ασφάλεια και την ελευθερία της έκφρασης.

Η προϊστορία

Το Facebook περιελήφθη στα social media που είχαν «παγώσει» τους λογαριασμούς του Trump, στον απόηχο της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Mark Zuckerberg, είχε επισημάνει ότι η αναστολή της λειτουργίας των λογαριασμών του πρώην προέδρου ήταν αναγκαία για να περιοριστεί ο κίνδυνος της βίας έως και την ημέρα της ορκωμοσίας του Joe Biden.

Εποπτικό συμβούλιο

Η εταιρεία στη συνέχεια παρέπεμψε το θέμα στο εποπτικό συμβούλιο προκειμένου αυτό να κρίνει το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί ένας από τους πλέον επιφανείς χρήστες της πλατφόρμας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό που έχει αναπτυχθεί για τη «λογοκρισία» των αναρτήσεων του Donald Trump το Facebook ότι έχει εντοπίσει δύο αναρτήσεις του που παραβίασαν τους κανόνες τους κατά της εξύμνησης βίας και υποκινούσαν τους πολίτες σε «στάση».
Σε βίντεο που ανέβασε στο Facebook με συνοδευτική ανάρτηση ο Trump επαναλάμβανε τους ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές, ενώ ενθάρρυνε το πλήθος να επιστρέψει σπίτι του ειρηνικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η οργή τους ήταν δικαιολογημένη.

Επικρίσεις

Κάποιοι είχαν κατηγορήσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν αντέδρασε εγκαίρως κατ’ αναλογία με τη σοβαρότητα των περιστατικών που έλαβαν χώρα.
Από την άλλη το Facebook πάντως δέχθηκε και έντονες επικρίσεις από μερίδα αναλυτών για την απόφασή του που είδαν την κίνηση ως λογοκρισία είτε προσπάθεια έμμεσης στήριξης της επικείμενης κυβέρνησης των Δημοκρατικών.
Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίαζαν με αφορμή και την απόφαση του Twitter να αποπέμψει για πάντα τον Trump, ότι η ισχύς που έχουν αποκτήσει οι πλατφόρμες αυτές στο να αποφασίζουν ποιες φωνές επιτρέπεται να ακούγονται και ποιες όχι είναι ίσως πιο επικίνδυνη από τις αναρτήσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.
«Η αντίδραση στην απόφασή μας αποκαλύπτει τις λεπτές ισορροπίες που καλούνται να τηρήσουν οι εταιρείες μας» σχολίασε τον περασμένο Ιανουάριο ο Nick Clegg, αντιπρόεδρος διεθνών σχέσεων του Facebook.

Η απόφαση

Επισημαίνεται ότι το εποπτικό συμβούλιο διαθέτει 20 μέλη, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι δικηγόροι
Σε αυτό συμμετέχουν όμως επίσης υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώην πολιτικοί και δημοσιογράφοι.
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump είχε περισσότερους από 88 εκατ. follower στο Twitter, πριν να αποπεμφθεί οριστικά από την πλατφόρμα.
Στο Facebook, είχε 35 εκατ. followers, οι οποίοι φτάνουν τα 60 εκατομμύρια εάν συνυπολογιστούν και εκείνοι στο Instagram (καθώς και αυτή η πλατφόρμα ανήκει στο Facebook).

Η αντίδραση Trump

Την Τρίτη 4 Μαϊου 2021, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε μία νέα ιστοσελίδα όπου θα γράφει μηνύματα, τα οποία στη συνέχεια οι αναγνώστες θα μπορούν να κάνουν share μέσω των λογαριασμών τους στο Facebook και το Twitter.
Σύμβουλος του Trump μίλησε επίσης για τα σχέδιά του να δημιουργήσει τη δική του πλατφόρμα social media.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης