Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα και μεταβλητότητα στη Wall Street - Πτώση -0,85% για S&P 500

Νευρικότητα και μεταβλητότητα στη Wall Street - Πτώση -0,85% για S&P 500

Επιφυλακτικότητα και μικρές μεταβολές στη Wall Street

Σχετικά Άρθρα
Με μεταβλητότητα και έντονη νευρικότητα κινήθηκαν σήμερα 18/5 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα από μεγάλες αλυσίδες λιανικής όπως οι Home Depot και Walmart και ενώ οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό παραμένουν στο προσκήνιο, επιβαρύνοντας το κλίμα.

Η αλυσίδα ειδών οικιακής βελτίωσης Home Depot ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο του έτους που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, επικαλούμενη την "πρωτοφανή ζήτηση" για οικιακά έργα.
Άλλες μεγάλες αλυσίδες λιανικής, όπως η Walmart Inc. και η Macy’s Inc. επίσης ανακοίνωσαν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα.
Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα έδωσαν ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία μετά τους κλυδωνισμούς των προηγούμενων ημερών λόγω των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.
Το ράλι των τιμών καταναλωτή έχει αναζωπυρώσει τον προβληματισμό για τα περιθώρια που διαθέτει η Fed να αφήσει τον πληθωρισμό να τρέχει πριν αναγκαστεί να παρέμβει, περιορίζοντας τις αγορές ομολόγων και στη συνέχεια αυξάνοντας τα επιτόκια της.
usa_3.JPG

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος συνεχίζει να παραμένει η πορεία της πανδημίας. Τη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες. Στην Ασία, περιοχές όπως η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν βρίσκονται αντιμέτωπες με μια αναζωπύρωση κρουσμάτων, με αποτέλεσμα οι αρχές των χωρών αυτών να αυστηροποιούν τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

ΗΠΑ: Βουτιά 9,5% στις ενάρξεις κατοικιών τον Απρίλιο του 2021

Η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές τον Μάρτιο, καταγράφοντας πτώση 9,5% μετά από άλμα 19,4% τον Μάρτιο.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών διολίσθησαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,569 εκατ. τον περασμένο μήνα.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι ενάρξεις θα διαμορφωθούν στο 1,702 εκατ.
Οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών κινήθηκαν οριακά χαμηλότερα στο 1,76 εκατ. από 1,766 εκατ.

Ανησυχία στη Μ. Βρετανία για την ινδική παράλλαξη covid – Δέσμευση ΗΠΑ για διανομή 80 εκατ. εμβολίων

Με την πανδημία της covid να εξακολουθεί να πλήττει με σφοδρότητα την Ινδία - αν και με χαμηλότερη ένταση αν κρίνει κανείς από τη μείωση των νέων μολύνσεων -, έντονη ανησυχία επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία για την ινδική παράλλαξη του ιού, η οποία κάνει ολοένα και πιο έντονη την παρουσία της στη βρετανική επικράτεια.
Μάλιστα η κυβέρνηση Johnson διαμηνύει πως είναι ακόμα νωρίς να αποφασίσει το εάν θα προχωρήσει στην περαιτέρω άρση του lockdown στις 21/6 και ενώ πολλαπλασιάζονται οι φωνές των ειδικών που καλούν τους Βρετανούς να αψηφήσουν το χθεσινό «άνοιγμα» και να αποφύγουν να συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους, τη στιγμή που Βρετανοί υπουργοί εξετάζουν ακόμα και το σενάριο των τοπικών lockdown σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όλα θα κριθούν από τον ρυθμό των εμβολιασμών, με μια σειρά από Οργανισμούς να προειδοποιούν για την ανάγκη να διανεμηθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχές χώρες (σύμφωνα με τον ΠΟΥ μόλις το 0,3% των εμβολίων έχει πάει σε χαμηλού εισοδήματος χώρες) καθώς οι παγκόσμιες ανισότητες είναι τεράστιες, πρόβλημα που αναμένεται να οξυνθεί περισσότερο, από τη στιγμή που η Ινδία αναφέρει πως οι εξαγωγές εμβολίων θα καθυστερήσουν τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Μετά την έξαρση του β’ κύματος της πανδημίας, η Ινδία, η οποία έχει δωρίσει ή πουλήσει περισσότερες από 66 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στο εξωτερικό, σταμάτησε τις εξαγωγές.


Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε μάκρο και αποτελέσματα

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να στρέφουν σήμερα την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ καθώς και σε ένα νέο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ο γερμανικός DAX αν και ξεκίνησε τις συναλλαγές έντονα ανοδικά, έχασε στο τέλος τα κέρδη του, κλείνοντας με μικρές απώλειες 0,07% στις 15.386,58 μονάδες.
Ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,2% στις 6.353,67 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,02% στις 7.034,24 μονάδες.
Την εκτίμηση ότι η γαλλική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη τουλάχιστον 5,5% εξέφρασε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και αξιωματούχος της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γαλλική οικονομία παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Τέλος, ο Francois Villeroy de Galhau επεσήμανε ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις της γαλλικής κεντρικής τράπεζας για την οικονομία θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο.
Πρόσφατα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δήλωσε ότι η γαλλική οικονομία θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας έως το α' εξάμηνο του 2022, ενώ επιβεβαίωσε τον στόχο του για ανάπτυξη 5% το 2021.
«Η οικονομική ανάπτυξη επέστρεψε το πρώτο τρίμηνο…
Νομίζω ότι θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη το 2021» δήλωσε ο Le Maire.
Στα επιχειρηματικά νέα, η Imperial Brands ανακοίνωσε υψηλότερες πωλήσεις στο α΄ εξάμηνο.
Η εταιρεία ανακοίνωσε οργανικά προσαρμοσμένα έσοδα α΄ εξαμήνου στα 3,57 δισ. στερλίνες (5,06 δισ. δολάρια), υψηλότερα 3,5% σε ετήσια βάση, σε σταθερό νόμισμα για το εξάμηνο μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Παράλληλα, πτώση 1,2% κατέγραψαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone, και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο σημείο των εκτιμήσεων και χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.
Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα EBITDA 14,4 δισ. ευρώ και έσοδα 43,8 δισ. ευρώ, χαμηλότερα 2,6% για το έτος.
Οι λεγόμενοι «κυκλικοί» κλάδοι, όπως οι εταιρίες εξόρυξης και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Ευρωζώνη: Στο -0,6% το ΑΕΠ στο α΄τρίμηνο 2021 - Στο -1,8% η ετήσια πτώση

Συρρίκνωση 0,6% σημείωσε το ΑEΠ της Ευρωζώνης στο α΄τρίμηνο του 2021 και -0,4% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την flash εκτίμηση της Eurostat.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε 1,8% στο α΄τρίμηνο του έτους.
Στο δ΄τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε υποχωρήσει 0,7%, ενώ σε επίπεδο ΕΕ -0,5%, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του γ΄ τριμήνου (+12,5% στην Ευρωζώνη, +11,7% στην ΕΕ).
Στο β΄τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1995, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (-11,6% στην Ευρωζώνη και -11,2% στην ΕΕ).

Ισχυρό ριμπάουντ στις αγορές της Ασίας

Ισχυρό ριμπάουντ κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας μετά τις χθεσινές απώλειες, με το χρηματιστήριο της Ταϊβάν να καταγράφει άλμα 5%.
H κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για το μερίδιο των δόσεων εμβολίων κατά της covid-19, τις οποίες σχεδιάζει να στείλει στο εξωτερικό ο πρόεδρος Joe Biden.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε + 2% στις 3.971 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Ταϊβάν σημείωσε άλμα +5%.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -2,09%, στις 28.406 μονάδες, εν μέσω ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων και bargain hunting.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1,4% στις 28.583 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,3% στις 3.527 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 1,3% στις 50.231 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης