Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Τιμή στόχος στα 1,70 ευρώ για την Πειραιώς ή άνοδος 10% - Έχουν πλήρως προεξοφληθεί τα οφέλη της ΑΜΚ

HSBC: Τιμή στόχος στα 1,70 ευρώ για την Πειραιώς ή άνοδος 10% - Έχουν πλήρως προεξοφληθεί τα οφέλη της ΑΜΚ

Το σχέδιο μείωσης NPE της Πειραιώς είναι επιθετικό αλλά βιώσιμο…, αναφέρει η HSBC

Τα οφέλη της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς έχουν πλήρως αποτιμηθεί στη μετοχή της, εκτιμά η HSBC στην σημερινή (20 Μαΐου 2021) ανάλυσή της για την τράπεζα, στην οποία και ανεβάζει την τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ ή άνοδο 10% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Όπως αναφέρει, η Πειραιώς έχει αυξηθεί κατά 40% από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, φτάνοντας σε επίπεδα 0,40x με όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2022.
Με βάση αυτό η HSBC θεωρεί ότι η μετοχή είναι στη δίκαιη αξία της, διατηρώντας έτσι τη σύσταση hold, ήτοι διακράτηση.
Εικόνα

Η ανακεφαλαιοποίηση ξεκλειδώνει την αξία

Η πρόσφατη επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ της Πειραιώς, μαζί με άλλες δράσεις ενίσχυσηςκεφαλαίου, θα πρέπει να επιτρέψουν στην τράπεζα να επιταχύνει σημαντικά τη μείωση κινδύνου στον ισολογισμό της και να καλύψει τη διαφορά από τις άλλες τράπεζες, από την άποψη της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και της κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα.
Με βάση τα νέα δεδομένα, η HSBC μείωσε την εκτίμηση για το λόγο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) έως το 2023 στο 5% (από 16%) και αύξησε την εκτίμηση για τον δείκτη αποδοτικότητας των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) στο 9%.
Έτσι, ο στόχος για P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2022 (μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την εκκαθάριση) αυξάνεται σε 0,40x (από 0,20x) και η τιμή στόχος στα 1,70 ευρώ.
Κατά την άποψη της HSBC η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει τα οφέλη από την ανακεφαλαιοποίηση με τις μετοχές να είναι τώρα υψηλότερα κατά 40% από την τιμή της προσφοράς.
Εικόνα

Το σχέδιο μείωσης NPE είναι επιθετικό αλλά βιώσιμο…

Σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίησή της, η Πειραιώς έχε δεσμευτεί να μειώσει τον δείκτη NPEs κάτω του 10% μέσα από τιτλοποιήσεις.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της HSBC οι προσπάθειες βελτίωσης του κεφαλαίου θα μετριάσουν τις απώλειες από τις ενέργειες μείωσης των NPEs και θα περιορίσουν τη μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET 1) από περίπου 11% στο τέλος του 2020 έως 10% το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της.
Οι δείκτες σταδιακά θα βελτιωθούν από την ενίσχυση των οργανικών κεφαλαίων.

… Αναγκαία η βελτίωση του προφίλ ROTE της Πειραιώς

Η HSBC αναμένει πως η Πειραιώς θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2023, δηλαδή όταν θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση του ισολογισμού, ενώ θα φτάσει σε ομαλά επίπεδα κερδοφορίας το 2024.
Το χαμηλότερο επίπεδο NPEs οδηγεί σε μείωση του κόστους κινδύνου (CoR) από τις 100 μονάδες βάσης στις 75 μονάδες βάσης, προσθέτοντας περίπου 120 μονάδες στις προβλέψεις ROTE.
Εικόνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης