Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ με τιμή 1 ευρώ προχωράει η Alpha Bank - Χωρίς dilution οι παλαιοί μέτοχοι - Επιβεβαίωση ΒΝ 15/5

Σε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ με τιμή 1 ευρώ προχωράει η Alpha Bank - Χωρίς dilution οι παλαιοί μέτοχοι - Επιβεβαίωση ΒΝ 15/5
H Alpha bank προχωράει σε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ με τιμή 1 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ή εύρους 750 – 800 εκατ. ευρώ προχωρά η Alpha Bank με στόχο να προωθήσει την αναπτυξιακή προοπτική της, επιβεβαιώνοντας πλήρως αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του Bankingnews από τις 15 και 17 Μαΐου 2021.
Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank είναι η πρώτη αναπτυξιακή αύξηση που δεν έχει στόχο να καλύψει μαύρες τρύπες του παρελθόντος αλλά να καλύψει τη δανειακή επέκταση και την αναπτυξιακή προοπτική του ομίλου.

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα καθοριστεί στο 1 ευρώ ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους παλαιούς μετόχους ανεξαιρέτως να διατηρήσουν το υφιστάμενο ποσοστό τους.
Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι αυτή η ειδικό φόρμουλα δεν εμπεριέχει κανένα dilution ή απίσχναση ή αραίωση για τους παλαιούς μετόχους.
Δεν θα υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου με άσκηση δικαιωμάτων αλλά με μία ειδική φόρμουλα ώστε όλοι οι παλαιοί μέτοχοι να διατηρήσουν το ποσοστό τους.
Η τιμή του 1 ευρώ ισοδυναμεί με premium 15% σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή στα 0,8680 ευρώ.
Η Alpha Bank διαθέτει 1,54 δισ. μετοχές και με τιμή αύξησης κεφαλαίου στο 1 ευρώ σημαίνει ότι θα εκδώσει επιπλέον 800 εκατ. μετοχές.
Πρακτικά, δηλαδή, θα διαθέτει μετά την αύξηση 2,34 δισ. μετοχές με εκτιμώμενη μελλοντική χρηματιστηριακή τιμή τα 1,5 ευρώ, συνολική χρηματιστηριακή αξία 3,5 δις.
Η Alpha Bank ΔΕΝ θα προχωρήσει σε reverse split της μετοχής και θα διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς μετοχών.

Πώς θα συμμετάσχουν οι παλαιοί μέτοχοι

H Alpha Bank δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με τον κλασικό τρόπο άσκησης δικαιωμάτων αλλά θα επιτρέψει σε όλους τους παλαιούς μετόχους, ανεξαιρέτως Ελλήνων ή ξένων, να διατηρήσουν τα υφιστάμενα ποσοστά τους.
Οι βασικοί μέτοχοι της Alpha Bank είναι:
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 11%
Paulson με 7,32% ή 6,5% με το ΤΧΣ
BlackRock με 5,20%
Capital Group με 3,22%
Norges Bank με 3,20%
Vanguard με 2,96%
Alpha Asset Management με 2,2%

Ποια θα είναι η αποτίμηση της Alpha Bank;

Η Alpha Bank θα χρηματιστηριακή αξία μετά την αύξηση κεφαλαίου περίπου 2,3 δις. ευρώ και τα κεφάλαια της θα είναι 6,5 δις. ευρώ, που αυτό συνεπάγεται 0,35 τιμή προς λογιστική αξία (P/BV).
Εάν η χρηματιστηριακή αξία φτάσει τα 3,5 δις. θα έχει αποτίμηση 0,53 P/BV, όσο είναι περίπου σήμερα και η Eurobank.


Alpha Bank: Επιβεβαιώνει αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. με JP Morgan και Goldman Sachs


Σε επιβεβαίωση των πληροφοριών του Bankingnews περί σχεδιασμών για αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ προχώρησε η Alpha Bank, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου.

Θετικές οι συνθήκες της αγοράς

Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Alpha Bank.
Η τράπεζα θεωρεί εξαιρετικά θετικές τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, και αναλαμβάνει να συμβάλλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. 

Το ΤΧΣ εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Σε απάντηση ερωτημάτων από δημοσιογράφους σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, κύκλοι του ΤΧΣ, επισημαίνουν:
«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του είναι αρωγός κάθε προσπάθειας των τραπεζών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, ενώ και ως μέτοχος της Alpha Bank, στηρίζει πλήρως την αναθεώρηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου της Τράπεζας και το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων για την χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Το ΤΧΣ θα τοποθετηθεί αναλυτικά μόλις ολοκληρωθούν οι διερευνητικές κινήσεις και διαμορφωθεί η πρόταση του ΔΣ της τράπεζας». 

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 15 Μαΐου 2021


Ελληνική τράπεζα έχει αναθέσει σε αμερικανικό οίκο... τύπου Morgan να ερευνήσει σενάριο αύξησης κεφαλαίου 1,5 δισ ευρώ


Ελληνική τράπεζα… έχει αναθέσει σε μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα τύπου Morgan… μπορεί να είναι η J P Morgan… αλλά μπορεί να είναι και η Morgan Stanley… να διερευνήσει τις διεθνείς αγορές για πιθανή υλοποίηση σχεδίου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 1,5 δισεκ ευρώ.
Ο στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον για νέα αύξηση κεφαλαίου σε ελληνική τράπεζα μετά την αύξηση της Πειραιώς αλλά και να εκτιμηθεί το εύρος της τιμής της αύξησης κεφαλαίου αλλά και το είδος των επενδυτών που θα ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα. 
Η πληροφορία για πολλούς λόγους θα διαψευστεί… αλλά η αύξηση κεφαλαίου και ο σχεδιασμός της είναι όπως η υποτίμηση ή ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλονται αλλά στόχος είναι ο αιφνιδιασμός.
Προφανώς για όσους γνωρίζουν λίγο τις ισορροπίες, η J P Morgan είναι σύμβουλος της Alpha bank και η Morgan Stanley σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας.
Υπάρχει η Morgan και στις δύο περιπτώσεις.

Με βάση πληροφορίες μας πιστεύουμε ότι η Alpha bank, ενώ αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου και δεν παραπληροφορεί η διοίκηση… ωστόσο εάν η μετοχή ανακάμψει προσεχώς στα 1,80 με 2 ευρώ… ο Βασίλης Ψάλτης ο διευθύνων σύμβουλος σχεδόν αποκλείεται να μην εξετάσει σχέδιο αύξησης κεφαλαίου.
Θα υποστηρίζαμε ότι και η Εθνική τράπεζα πληροί τα κριτήρια και είναι υποψήφια για αύξηση κεφαλαίου καθώς η κεφαλαιοποίηση της έχει κολλήσει στα 2,3 δισεκ. και μια αύξηση 1,5 δισεκ. θα την καθιστούσε πρώτη τράπεζα και με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη… Eurobank στα 3 με 3,5 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank παραμένει πρώτη τράπεζα βάσει των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά η θέση αυτή… δεν θα αμφισβητηθεί εάν η Εθνική ή Alpha bank δεν υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου.
Όμως εάν μια από τις δύο τράπεζες υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου αυτομάτως θα καταστεί πρώτη τράπεζα με όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης στην Ελλάδα.
Στον πίνακα παρουσιάζουμε δύο σενάρια τα οποία μπορεί… λέμε μπορεί να επιβεβαιωθούν.
Ως παραδοχή λαμβάνουμε υπόψη ότι

  • η μετοχή της Εθνικής θα ανακάμψει πάνω από τα 3 ευρώ για να προσδιοριστεί η τιμή της αύξησης στα 2 ευρώ.
  • η μετοχή της Alpha bank θα ανακάμψει πάνω από τα 1,8 με 2 ευρώ για να προσδιοριστεί η τιμή της αύξησης στο 1 με 1,20 ευρώ.

Η Alpha bank θα έχει μεγαλύτερο discount έναντι της Εθνικής τράπεζας ως προς τον προσδιορισμό της αύξησης κεφαλαίου.

NBGALPAHHA.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης