Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στη Γερμανία από το σκάνδαλο κατασκοπείας με την εμπλοκή Δανίας - ΗΠΑ

Σοκ στη Γερμανία από το σκάνδαλο κατασκοπείας με την εμπλοκή Δανίας - ΗΠΑ
Πληθαίνουν οι φωνές για μία συμφωνία «μη κατασκοπείας» μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Σοκαρισμένοι δηλώνουν οι Γερμανοί πολιτικοί από τις αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο κατασκοπείας που κλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αποκαλύψη ότι η Δανία  συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για να κατασκοπεύσει ανώτερους αξιωματούχους γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Βερολίνο. 
«Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τέτοιες επιχειρήσεις παρακολούθησης θα πρέπει να είναι απολύτως απαγορευμένες», δήλωσε η Πράσινη ευρωβουλευτής Hannah Neumann και μέλος της υποεπιτροπής ασφάλειας και άμυνας, στο EURACTIV της Γερμανίας.
«Είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Δανίας, προφανώς γνώριζε για τις παράνομες ενέργειες της υπηρεσίας πληροφοριών της ήδη από το 2015, χωρίς να ενημερώσει άλλες κυβερνήσεις στην ΕΕ», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Joachim Schuster.
«Οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να είναι σε θέση να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας FDP Stephan Thomae.
«Οι υποκλοπές είναι μέρος της καθημερινής δραστηριότητας των υπηρεσιών πληροφοριών», δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής του CDU Roderich Kiesewetter στο RND.
Ο συντηρητικός βουλευτής ζήτησε ρεαλισμό, αλλά πρόσθεσε ότι οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν παρακολουθούν τους συμμάχους.
Ενώ ο Neumann κάλεσε το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων να προσθέσει το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη για τις 7 Ιουνίου και να καταδικάσει τη Δανία, ο Schuster πρότεινε να προηγηθεί συζήτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς, προτού συμφωνήσει για πιθανές συνέπειες, σημειώνοντας ότι «όταν υπάρχει αμφιβολία, η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη».

Ανάγκη για μία συμφωνία «μη κατασκοπείας» με τις ΗΠΑ

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια στιγμή που βελτιώνονται οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσουν σε εκκλήσεις για μία συμφωνία με τις ΗΠΑ η οποία θα δεσμεύει τις δύο πλευρές κατά της κατασκοπείας.
«Με μια συμφωνία που θα αποτρέπει την κατασκοπεία μεταξύ των κρατών μελών, θα ήταν ευκολότερο να πλησιάσουμε τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Neumann, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη της Ε.Ε. με το σκάνδαλο του 2013.
Το σκάνδαλο ξέσπασε το καλοκαίρι του 2013 καθώς η Γερμανία προετοιμαζόταν για τις ομοσπονδιακές εκλογές,  όταν προέκυψε ότι η Merkel και ο Peer Steinbrück (SPD) είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της αμερικανικής κατασκοπείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης