Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ψεκασμένοι, τσαμπατζήδες, το τσάμπα πέθανε… - Ο Μητσοτάκης ανησυχεί για το Φθινόπωρο… και κατηγορεί τους ανεμβολίαστους

Ψεκασμένοι, τσαμπατζήδες, το τσάμπα πέθανε… - Ο Μητσοτάκης ανησυχεί για το Φθινόπωρο… και κατηγορεί τους ανεμβολίαστους
Προφανώς οι μεταλλάξεις του covid 19 σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της εμβολιαστικής ροής αλλά και τα ανησυχητικά μηνύματα από τον τουρισμό δημιουργούν ένα σκηνικό ευρύτατου προβληματισμού.
Σχετικά Άρθρα

Η φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και άλλοι υπουργοί, βλέπε Ά. Γεωργιάδη περί καταστροφής της οικονομίας… σε συνδυασμό με τα μέτρα που σχεδιάζονται ή θα υλοποιηθούν προσεχώς για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους… δείχνει αγωνία, ανησυχία για το Φθινόπωρο.
Προφανώς οι μεταλλάξεις του covid 19 σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της εμβολιαστικής ροής αλλά και τα ανησυχητικά μηνύματα από τον τουρισμό δημιουργούν ένα σκηνικό ευρύτατου προβληματισμού.

  • Οι μεταλλάξεις και ειδικά η Delta μπορεί να έχουν υψηλή μεταδοτικότητα αλλά όχι και θνητότητα. Αυτό από την μια είναι μια νέα ενθαρρυντική εξέλιξη αλλά έχει αλλάξει τον σχεδιασμό των μετακινήσεων στο εξωτερικό.
  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 4 εκατ και αναλογούν στο 36% του πληθυσμού, τέτοια περίοδο η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ότι θα έχουν φθάσει στα 6 εκατ
  • Με βάση στοιχεία από τις αεροπορικές εταιρίες που εκτελούν πτήσεις Charter αλλά και από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο, η τουριστική ροή είναι κατώτερη των προσδοκιών.

Σίγουρα η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με το 2020 αλλά σε κάθε περίπτωση οι στόχοι που είχαν τεθεί για ανάκαμψη των τουριστικών ροών δεν έχουν επιτευχθεί.
Τα στοιχεία Μαίου και Ιουνίου είναι εμφανώς κατώτερα των προσδοκιών ενώ και οι νεότερες εκτιμήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο σίγουρα προβληματίζουν.
Υπάρχει κάποια μικρή ελπίδα ότι θα μπορούσε η καλοκαιρινή σεζόν να μετακινηθεί έως τον Οκτώβριο αλλά η πιθανότητα επιβεβαίωσης του σεναρίου αυτού είναι μικρή.
Τα τουριστικά έσοδα αντί για 9 δισεκ. θα διαμορφωθούν στα 5,5 με 6,5 δισεκ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αγωνιά και χάνει την ψυχραιμία της

Παρακολουθώντας την στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την φρασεολογία που χρησιμοποιεί, άλλοτε χαρακτηρίζει ορισμένους πολίτες συνωμοσιολόγους – ψεκασμένους άλλοτε τσαμπατζήδες δείχνει αγωνία και έλλειψη ψυχραιμίας.
Αποτελεί πολιτική μικρότητα να κατηγορείται η κοινωνία επειδή η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει την μεγάλη μερίδα των πολιτών να εμβολιαστούν.
Είναι πολιτική μικρότητα… μέτρα όπως 150 ευρώ σε όσους εμβολιαστούν, πέραν από του ότι εξευτελίζεται η διαδικασία του εμβολιασμού, δημιουργεί καχυποψία και σίγουρα προσβάλει όσους εμβολιάστηκαν και δεν πήραν bonus 150 ευρώ.
Όσοι πρότειναν το μέτρο αυτό έχουν ευθύνη για το φιάσκο.

Τι ανησυχεί τον Μητσοτάκη;

Προφανώς ο Μητσοτάκης βλέπει την μεγάλη εικόνα.
Οι μεταλλάξεις Delta άλλαξαν ξανά τον σχεδιασμό, ο τουρισμός δεν πάει καλά και η πιθανότητα να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα το φθινόπωρο είναι μεγάλα ακόμη και εάν ονομαστούν τοπικά lockdowns.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, εάν τα έσοδα από τον τουρισμό αναθεωρηθούν επί τα χείρω – πλέον αποτελεί βασικό σενάριο – ούτε οι οικονομικοί στόχοι να επιτευχθούν και η αύξηση του ΑΕΠ να είναι χαμηλότερη του αναμενόμενου π.χ. 2,8% με 3,3% αντί 5% και από το Φθινόπωρο να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό περιοριστικών μέτρων.
Σε ένα τέτοιο σενάριο ακόμη και εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αδύναμα… θα έχει πολιτικά φθορά η οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν απέναντι του είχε μια σοβαρή αντιπολίτευση.
Ελλείψει αντιπάλου ο Μητσοτάκης ελέγχει την πολιτική του φθορά και από τα δεξιά και από το κέντρο.
Όμως εάν ο τουρισμός δεν πάει καλά, το ΑΕΠ κινηθεί χαμηλότερα του προσδοκώμενου και το Φθινόπωρο επανέλθουν κάποια περιοριστικά μέτρα… το πολιτικό αφήγημα του Μητσοτάκη θα αρχίσει να ξεθωριάζει και ως γνωστό η φτώχεια φέρνει γκρίνια.
Τα σύννεφα που έρχονται βλέπει ο Μητσοτάκης στο βάθος του φθινοπωρινού ορίζοντα και ανησυχεί.
Όμως είναι λάθος επιλογή να επιρρίπτει ευθύνες στην κοινωνία.
Οι πολιτικοί εάν ακολουθούν αναποτελεσματικές μεθόδους ευθύνονται οι ίδιοι για τις αποτυχίες τους και σίγουρα όχι η κοινωνία.
Θα αποδειχθεί μέγα λάθος ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, μια κυβέρνηση πρέπει να συνθέτει και να ενώνει την κοινωνία, όσες κυβερνήσεις ακολουθούν αυτή την συνταγή της διαίρεσης… στο τέλος αποτυγχάνουν, αυτό έχει αποδείξει η πολιτική εμπειρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης