Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σοβαρή πρόκληση Τουρκίας στην Κύπρο λίγο πριν το show Erdogan – Πυρά τουρκικής ακταιωρού κατά λιμενικού σκάφους

Σοβαρή πρόκληση Τουρκίας στην Κύπρο λίγο πριν το show Erdogan – Πυρά τουρκικής ακταιωρού κατά λιμενικού σκάφους

Τι λέει η Κομισιόν

Σχετικά Άρθρα

(upd2) Για μια σοβαρή τουρκική πρόκληση σε βάρος της Κύπρου κάνουν λόγο κυπριακά ΜΜΕ με αφορμή την επίθεση με πραγματικά πυρά τουρκικής ακταιωρού κατά μικρού σκάφους της λιμενικής και ναυτικής αστυνομίας της Κύπρου στην ακριτική Τηλλυρία.
Σύμφωνα με το sigmalive.com το σκάφος του λιμενικού της Κύπρου υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από περιοχή στην οποία περιπολούσε για παράνομη μετανάστευση ύστερα από την επίθεση που δέχθηκε με πραγματικά πυρά από τουρκική ακταιωρό.
Το περιστατικό αυτό, το οποίο οι κυπριακές Αρχές αξιολογούν ως σοβαρό, καταγράφηκε λίγες ημέρες πριν το show που ετοιμάζει για την ερχόμενη Τρίτη 20 Ιουλίου στα κατεχόμενα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος σε βίντεο που ανήρτησε στο twitter, αναφέρεται στην απροσπέλαστη «Γαλάζια Πατρίδα» και στην απροσπέλαση «ανατολική Μεσόγειο»

Η επίσημη εκδοχή

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, το σκάφος της λιμενικής με έδρα το αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου και τριμελές πλήρωμα, γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα βρισκόταν σε περιπολία για αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης 11 ναυτικά μίλια ανοικτά της Τηλλυρίας.
Στη συνέχεια όμως, τουρκική ακταιωρός εμφανίσθηκε στην περιοχή με επιθετικές προθέσεις και άρχισε να καταδιώκει το μικρό σκάφος της λιμενικής, κάνοντας μάλιστα και χρήση πυρών για εκφοβισμό.
Η πρόκληση συνεχίστηκε, αφού η τουρκική ακταιωρός συνέχισε να καταδιώκει το πλοιάριο του λιμενικού, σχεδόν μέχρι την είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου.

Δεν πρόκειται για απλό περιστατικό

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστο Πιερή, δεν πρόκειται για ένα απλό περιστατικό.
«Tο θέμα διερευνάται, με το κέντρο επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς να συλλέγει πληροφορίες για να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε ενέργειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Κομισιόν για επεισόδιο στην Κύπρο: Κάθε ενέργεια βίας στη Μεσόγειο είναι λυπηρή

Τη θέση πως κάθε ενέργεια βίας στη Μεσόγειο είναι λυπηρή διατύπωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Nabila Massrali αναφερόμενη στο περιστατικό της επίθεσης της τουρκικής ακταιωρού κατά κυπριακού σκάφους του Λιμενικού.
«Προς το παρόν δεν έχουμε λεπτομέρειες, γι' αυτό δε μπορούμε να σχολιάσουμε».
Κάθε ενέργεια βίας από οποιουσδήποτε παράγοντες στην Μεσόγειο είναι λυπηρή.
Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.
Από την Τουρκία αναμένεται ξεκάθαρη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας και εξομάλυνση της σχέσης με την Δημοκρατία της Κύπρου» επεσήμανε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Πρόκληση πριν το show Erdogan στα κατεχόμενα

Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγα 24ωρα πριν το show που ετοιμάζεται να δώσει στις 20 Ιουλίου στα κατεχόμενα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
«Εμείς, μια ημέρα πριν από την 20ή Ιουλίου θα πάμε στη βόρεια Κύπρο.
Με τη βοήθεια του Θεού θέλουμε να είμαστε στη βόρεια Κύπρο με μια μεγάλη αποστολή.
Ήδη δώσαμε εντολή στις οργανώσεις μας και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα και στη βόρεια Κύπρο θα γιορτάσουμε το μπαϊράμι (γιορτή των θυσιών).
Θα ευχηθούμε για τη γιορτή των θυσιών, θα συμμετέχουμε στις τελετές της 20ής Ιουλίου, θα προσευχηθούμε στη βόρεια Κύπρο και στο “κοινοβούλιο‘‘ θα συνεδριάσουμε μαζί με τους Κύπριους βουλευτές» ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Erdogan, ο οποίος υποστήριξε πως στις 20 Ιουλίου τα μηνύματα του «θα απλωθούν σαν κύματα για την τόνωση του ηθικού στους Κύπριους αδελφούς μας, όσο και για την αποφασιστικότητά μας σε ολόκληρο τον κόσμο».
«To να γιορτάσουμε μαζί με τα αδέλφια μας στη βόρεια Κύπρο αυτήν τη θρησκευτική γιορτή θα δώσει χαρά και περηφάνια και σε μας και στα αδέλφια μας στη βόρεια Κύπρο» υπογράμμισε ο Erdogan, ο οποίος ανήρτησε βίντεο στο twitter προκειμένου να προπαγανδίσει για την απροσπέλαστη Γαλάζια Πατρίδα και για την απροσπέλαστη ανατολική Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης