Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανακοίνωσε τα «καλά νέα» ο Erdogan: Χτίζουμε προεδρικό μέγαρο» και «Βουλή» στην Κύπρο - Δεν θα περιμένουμε άλλα 50 χρόνια

Ανακοίνωσε τα «καλά νέα» ο Erdogan: Χτίζουμε προεδρικό μέγαρο» και «Βουλή» στην Κύπρο - Δεν θα περιμένουμε άλλα 50 χρόνια
Tην οδό της... πρόκλησης επιλέγει για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan...
Σχετικά Άρθρα

Η ανέγερση «προεδρικού μεγάρου» και κτιρίου «εθνοσυνέλευσης» στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και ένος πάρκου - κήπο του έθνους, όπως το χαρακτήρισε- ήταν τα πολυαναμενόμενα «χαρμόσυνα νέα» που είχε να ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, μιλώντας στην «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος. 
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «σύμβολα» μιας κρατικής οντότητας, οπότε πρέπει να είναι αντάξια όσων αντιπροσωπεύουν.
Μάλιστα, χαρακτήρισε το λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» του ψευδοκράτους «παράπηγμα (φαβέλα) που ξέμεινε από τους Άγγλους». 
Παράλληλα, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχει δείξει σε πολλαπλές περιπτώσεις ότι δεν επιθυμεί μια λύση ενώ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι «συνεχίζουν με μια θετική ατζέντα».
«Η ελληνική πλευρά προσποιείται ότι υπερασπίζεται μια ομοσπονδία για το νησί», «ωστόσο δεν θα περιμένουμε να περάσουν άλλα πενήντα χρόνια χωρίς μια κατάλληλη λύση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. 
Ο Erdogan υποστήριξε ότι «κάποιοι» έχουν ενοχληθεί στην Αμερική από τις τουρκικές κινήσεις στο Κυπριακό ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι δεν κρατάει τον λόγο της.
Tέλος, πιστός στην εμπρηστική ρητορική του, περιέγραψε την εισβολή του Αττίλα το 1974 από την οπτική γωνία της Τουρκίας.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, πριν από την αναχώρησή του για την Κύπρο, είχε δηλώσει ότι «Οι Τουρκοκύπριοι πολεμούν για την ισότητα και τη δικαιοσύνη στο νησί για περισσότερο από μισό αιώνα» και προανήγγειλε τα «καλά νέα».
Πρόκειται για μια δήλωση που φούντωσε τα «σενάρια» για το τι προτίθεται να ανακοινώσει, τη στιγμή πάντως που τα τουρκικά ΜΜΕ στιγματίζουν στην απουσία των κομμάτων ΡΤΚ (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) και ΚΚΔ (Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας) από την ομιλία Erdogan στη «Βουλή».
Τα τουρκικά ΜΜΕ τους χαρακτηρίζουν προδότες, ενώ και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ersin Tatar κάνει λόγο για ιστορική προδοσία κατηγορώντας τα μέλη και τους βουλευτές των κομμάτων αυτών ότι είναι σε συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Σημειώνεται ότι δεν έχει προηγούμενο η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση να στηλιτεύει την παρουσία Erdogan και να τον καλεί να κάνει την προπαγάνδα του στην Τουρκία.

Η στόχευση

Η στόχευση του Erdogan είναι να καταστήσει την Τουρκία μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη με παραπομπές στην άλλοτε Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Δεδομένου μάλιστα ότι οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023 (χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να γίνουν και νωρίτερα), ο Erdogan θέλει να δείξει στην τουρκική κοινωνία, η οποία βλέπει τα εισοδήματα της να μειώνονται διαρκώς, ότι υλοποιεί το στρατηγικό του αφήγημα ότι «η Τουρκία μεγαλώνει».
Και η Κύπρος και η ανατολική Μεσόγειος είναι ένα από τα πεδία δράσης του για το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας και της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ονειρεύεται.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στους σχεδιασμούς του είναι να δημιουργήσει και βάσεις drones στα κατεχόμενα εδάφη προκειμένου να έχει καλύτερο έλεγχο όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, την οποία επιθυμεί να μετατρέψει σε μια τεράστια τουρκική λίμνη.

Η λύση των δύο κρατών

Η παρουσία Erdogan στα κατεχόμενα αναμφίβολα θα συνδεθεί και με την λύση που προωθεί η Τουρκία για το Κυπριακό.
O Erdogan θέλει να βάλει τέλος στην προοπτική της ομοσπονδίας που υιοθετούσε μέχρι πρότινος η Άγκυρα και θα επαναδιατυπώσει την τουρκική θέση για τη λύση των δύο κρατών, την οποία απορρίπτουν κατηγορηματικά Ελλάδα και Κύπρος, όπως και η ΕΕ και ο ΟΗΕ.
Πάντως, εντύπωση προκαλεί ότι σύσσωμη η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση θα είναι απούσα από την ομιλία του Erdogan, με αρκετά μάλιστα στελέχη να τον προτρέπουν... να κάνει την προπαγάνδα του στην Τουρκία.
Τετελεσμένα στην Αμμόχωστο
Ανάμεσα στα σενάρια που συνοδεύουν την επίσκεψη Erdogan στα κατεχόμενα, είναι ότι θα θελήσει – ενδεχομένως – να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Erdogan δεν αποκλείεται να ανοίξει ένα μικρό μέρος της πόλης και να καλέσει τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν υπό τη νομοθεσία και τις εξουσίες του ψευδοκράτους.
Όσοι Ελληνοκύπριοι κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας θα πρέπει να προσφύγουν στις επιτροπές αποζημιώσεων και αν δεν ικανοποιηθούν στο λεγόμενο Ανώτατο Δικαστήριο του ψευδοκράτους, τότε θα είναι δυνατό να αποταθούν στο Διεθνές Δικαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σημειώνεται πως το δικαστήριο αποζημιώσεων είναι δικαστήριο της κατοχικής δύναμης, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα επιθυμεί να επιτύχει μια μορφή αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τους ίδιους τους Κύπριους, εφόσον υπάρξουν πολίτες που θα θελήσουν να προσφύγουν στις επιτροπές αποζημιώσεων και άρα να δεχθούν να τεθούν υπό τους νόμους του ψευδοκράτους.
Παρόλο αυτά η αλλαγή σχεδίων και η μη παρουσία του στην Αμμόχωστο αλλά και οι αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την Άγκυρα ότι δεν υπολογίζει το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων και ότι οι μεθοδεύσεις στην Αμμόχωστο παίζουν με τα νεύρα του ΟΗΕ, μάλλον φαίνεται να ανατρέπει αυτόν τον σχεδιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης