Κοινωνία

Κορωνοϊός: Σταθεροποίηση κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα αλλά και αύξηση 539% στις νοσηλείες– Στους 12.898 οι νεκροί

Κορωνοϊός: Σταθεροποίηση κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα αλλά και αύξηση 539% στις νοσηλείες– Στους 12.898 οι νεκροί
Αύξηση στις νοσηλείες παρατηρείται από τις αρχές Ιουλίου ενώ οριακά αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Μετά την έκρηξη κρουσμάτων τάσεις σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα διαφαίνονται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ενώ παρά τη μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες η κατάσταση στο ΕΣΥ χαρακτηρίζεται ως διαχειρίσιμη.
Αύξηση στις νοσηλείες παρατηρείται από τις αρχές Ιουλίου ενώ οριακά αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.
Την αύξηση των νοσηλειών επιβεβαιώνουν και οι υγειονομικοί, χωρίς ωστόσο να συγκρίνουν την παρούσα κατάσταση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η παράλλαξη Delta είναι ήδη κυρίαρχη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και δεν αποκλείουν στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300 οι νέες εισαγωγές, που ήδη καθημερινά διαμορφώνονται γύρω στις 150-160.
Την ίδια ώρα με περιοριστικά μέτρα τύπου Μυκόνου απειλούνται αρκετά ελληνικά νησιά, στα οποία παρατηρείται επιδημιολογική έξαρση.
Προβληματισμός επικρατεί πάντως και για τα συνεχή κρούσματα Covid που καταγράφονται σε παιδικές κατασκηνώσεις.

Αύξηση 539% στις νοσηλείες

Μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό παρατηρείται στην Ελλάδα από τις αρχές Ιουλίου 2021.
Συγκεκριμένα από τις 33 εισαγωγές στα νοσοκομεία που είχε η χώρα μας αρχές Ιουλίου, την Παρασκευή (23/7/2021) ο αριθμός έφτασε τους 178, μίας αύξηση 539%.
Μικρή αύξηση παρατηρείται και στις διασωληνώσεις, ωστόσο η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων μετά το ρεκόρ που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη (20/7).
Όσον αφορά τις νοσηλείες, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΤ κατεγράφησαν 33 εισαγωγές, την 8η Ιουλίου ενώ προχθές στις 23/7, 178 μια αύξηση από τις αρχές του μήνα κατά 539%.

Η αύξηση των νοσηλειών ακολούθησε την εξής πορεία την εβδομάδα που πέρασε:


19 Ιουλίου: 878
20 Ιουλίου: 935
21 Ιουλίου: 977
22 Ιουλίου: 1.045
23 Ιουλίου: 1.100

Τα κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε ήταν σταθερά σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο παρατηρείται μία τάση επιβράδυνσης στον ρυθμό της αύξησης.

Ειδικότερα, ανά ημέρα τα κρούσματα ανακοινώθηκαν ως εξής:


19 Ιουλίου: 1.884
20 Ιουλίου: 3.565
21 Ιουλίου: 2.972
22 Ιουλίου: 2.604
23 Ιουλίου: 2.854

Γκάγκα: Αρκετοί νέοι στις ΜΕΘ

Την αύξηση εισαγωγών Covid περιστατικών στα νοσοκομεία επιβεβαίωσε και η Μίνα Γκάγκα.
«Τις τελευταίες μέρες ζοριζόμαστε με τα κρεβάτια στις κοινές κλίνες.
Δεν είναι σαν πέρυσι το φθινόπωρο ή φέτος την άνοιξη, αλλά αρχίζουμε και βλέπουμε περισσότερα κρούσματα» τόνισε η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μιλώντας στο Mega.
Παράλληλα, ανέφερε ότι αρκετοί νέοι, νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ όπως είπε, το 35% όσων νοσούν με κορωνοϊό θα έχουν για καιρό κάποια συμπτώματα όπως: άγχος, αϋπνία, βήχα, νεφρά, κατάλοιπα στους πνεύμονες.
Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, εκτίμησε ότι «πιθανόν να χρειαστεί», προσθέτοντας ότι «καλό είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών.
Τέλος, σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12, εκτίμησε ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματικός, λέγοντας πως το να κλείνουν τα σχολεία δεν είναι καλό για τα παιδιά.

Μετάλλαξη Delta και νέοι

Σαρώνει η μετάλλαξη Delta στους νέους σύμφωνα με τα στοιχειά με τον ηλικιακό μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 30,8 έτη στις 23 Ιούλιου, έναντι των 41,9 ετών το διάστημα από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 23 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα τον Ιούλιο η εν λόγω μετάλλαξη ήταν στο 27,3% των κρουσμάτων που αφορούσαν την ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών και στο 25,7% των κρουσμάτων στις ηλικίες 10 έως 19 ετών, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.
Παράλληλα αυξάνονται οι καραντίνες.
Έτσι την περίοδο 15 Μαΐου - 23 Ιουλίου ήταν υπό περιορισμό 3.453 άτομα

Βατόπουλος: Εμβολιασμένο μόνο το 5%-10% των πολιτών ηλικίας 50-60 ετών που νοσηλεύονται

Ξεκίνησε το τέταρτο κύμα της πανδημίας και καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς ακόμα να συνοδεύεται από αύξηση των βαριών περιστατικών, τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Όπως ανέφερε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «όλο το παιχνίδι παίζεται σε τρία μέτωπα», που είναι ο εμβολιασμός, τα μέτρα ατομικής προστασίας και η γρήγορη διάγνωση.

Για εμβολιασμούς

Ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολιασμών και έφερε σαν παράδειγμα την ηλικιακή ομάδα των 50-60 ετών, που έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 70%.
«Στην ίδια ηλικιακή ομάδα από αυτούς που νοσηλεύονται, μόνο το 5%- 10% είναι εμβολιασμένο», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, Είναι όμως πρόβλημα ότι έχει εμβολιαστεί μόνο το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού».
Σημείωσε πως «η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται είναι να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί και δεν μιλάμε για αυτούς που είναι ανένδοτοι, αλλά για ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που είναι αμφίθυμο».

Τρίτη δόση

Κληθείς να μιλήσει για το ενδεχόμενο μιας τρίτης δόσης των εμβολίων από το Σεπτέμβριο, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι το θέμα αυτό έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα αφορούν, πότε αναμένονται αποφάσεις

Στάση αναμονής μέχρι τέλος Αυγούστου προκειμένου να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και τον ρυθμό των εμβολιασμών, έχει αποφασίσει να τηρήσει η κυβέρνηση, κάνοντας έτσι ένα διάλειμμα στα μέτρα και πρωτίστως στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε επαγγελματικές κατηγορίες, πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Όμως, αν στην έναρξη του φθινοπώρου καταγραφεί έκρηξη κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως εξάλλου προβλέπει και η τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.
Εάν όμως διαπιστωθεί ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος του ζητούμενου τείχους ανοσίας, τότε θα μπουν στο συρτάρι τα επόμενα βήματα στην υποχρεωτικότητα, πρωτίστως των εκπαιδευτικών.

Ποιες κατηγορίες εργαζομένων βρίσκονται στο μικροσκόπιο

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», πέραν των εκπαιδευτικών, στο μικροσκόπιο βρίσκονται:

  • Οι ένστολοι όλων των κατηγοριών, δηλαδή πέραν των Ενόπλων Δυνάμεων, η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική
  • Οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές και ειδικότερα όσοι απασχολούνται στην ενέργεια, την ύδρευση, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι τελικές αποφάσεις μετά τις 23/8

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, θα ληφθούν μετά τις 23 Αυγούστου, οπότε και θα επαναλειτουργήσει η Βουλή μετά τη θερινή ανάπαυλα, αν και δεν απαιτείται καινούρια νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες των υποχρεωτικών εμβολιασμών.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αξιοποιήσει το εργαλείο αυτό με «φειδώ» και μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο.

Ποια ελληνικά νησιά κινδυνεύουν με lockdown

Με μίνι lockdown κινδυνεύουν αρκετά ελληνικά νησιά λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού ενώ τα περιοριστικά μέτρα, που επιβλήθηκαν στη Μύκονο εκπνέουν τυπικά το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουλίου 2021.
Με μέτρα τύπου Μυκόνου, απειλούνται η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κρήτη ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα.
Στη Μύκονο, την οποία θα επισκεφθεί τη Δευτέρα (26/7) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 π.μ. έως 06:00 π.μ., με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, καθώς και η απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο.
Επίσης, απαγορεύθηκε η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες κρούσματα Covid καταγράφονται σε Λέρο, Κω, Σίφνο, Σέριφο, Μήλο και Αντίπαρο, σύμφωνα με το Mega.

Πάνω από 3.138.000 οι ανεμβολίαστοι

Ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων πολιτών παραμένουν ανεμβολίαστοι ενώ πολλοί εξ αυτών δηλώνουν ότι, δεν πρόκειται να υποβληθούν σε εμβολιασμό, καθώς δεν έχουν πειστεί για την ασφάλεια των υπαρχόντων εμβολίων.
Επίσης πολλοί είναι οι πολίτες, που αντιδρούν με την πιεστικότητα των μέτρων προκειμένου να υποβληθούν σε εμβολιασμό.
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 5.578.650 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού με τουλάχιστον μία δόση και πλήρως εμβολιασμένοι είναι 4.830.974 πολίτες.
Οι πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι υπολογίζονται σε 3.138.000, σύμφωνα στοιχεία που προκύπτουν από δεδομένα έρευνας της Pulse και από στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, βάσει απαντήσεων πολιτών που δεν είχαν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο σε σχετικό ερώτημα στην έρευνα της Pulse σχετικά με το πότε θα πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους για κορωνοϊό, το 40% απάντησε πως δεν σκοπεύει να το κάνει ποτέ, όπως μετέδωσε στις 24/7 ο ΣΚΑΙ.
Παράλληλα, 36% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν σίγουρα δεν θα πραγματοποιήσει εμβολιασμό, ενώ το 21% δηλώνει πως μάλλον δεν θα εμβολιαστεί.
Με βάση τα παραπάνω σε 1.788.000 υπολογίζονται οι πολίτες που δηλώνουν μάλλον όχι ή σίγουρα όχι ως προς τον εμβολιασμό ενώ σε 1.255.000 υπολογίζονται οι κάθετοι ως προς το να μην εμβολιαστούν ποτέ.
Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας για την ολοκλήρωση του «τείχους ανοσίας», το οποίο η κυβέρνηση ήλπιζε να οικοδομηθεί το τρέχον καλοκαίρι αλλά οι εξελίξεις το μεταθέτουν χρονικά για τα τέλη του 2021.

ΕΟΔΥ: 1.553 κρούσματα και 8 θάνατοι στις 25/7

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (25/7/2021) 1.553 νέα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 475.919 (ημερήσια μεταβολή + 0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 127 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.317 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.898 νεκροί.
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

1_86.JPG
2_81.JPG

3_61.JPG
Στους 134 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 134 (59.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 88.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.788 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 164 (ημερήσια μεταβολή -7.87%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 157 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
4_51.JPG

5_30.JPG
6_19.JPG
8_16.JPG7_19.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης