Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ισραήλ υπέρ Κύπρου για Βαρώσια: Ανησυχούμε για την τουρκική προκλητικότητα

Ισραήλ υπέρ Κύπρου για Βαρώσια: Ανησυχούμε για την τουρκική προκλητικότητα
Ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο
Σχετικά Άρθρα
Ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, καθώς η Τουρκία εδραιώνει την παρουσία της στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου.
Συμμεριζόμαστε τη βαθιά ανησυχία για τις προκλητικές κινήσεις που ηγείται η Τουρκία στην Κύπρο», δήλωσε ο Lapid σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στην Ιερουσαλήμ. 

Οι υπουργοί συζήτησαν «τα απαραίτητα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για το θέμα», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, εκτός από τις διμερείς συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου, του νερού και της ενέργειας.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του προς την Κύπρο αφότου οι Τουρκοκύπριοι άνοιξαν εκ νέου το Βαρώσια, ένα θέρετρο που εγκαταλείφθηκε όταν η Τουρκία εισέβαλε στο νησί της Κύπρου το 1974.
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει τη Βόρεια Κύπρο.
Οι Ελληνοκύπριοι αντιτίθενται σε λύση δύο κρατών με το επιχείρημα ότι το αποσχισμένο κράτος στο Βορρά είναι παράνομο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «το Ισραήλ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες.
Επαναλαμβάνει δε την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξή του στην Κύπρο».
Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας και Κύπρου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω και της συνεργασίας που υπάρχει για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
Επίσης, υπάρχει συνεργασία και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Από την άλλη, οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία, με την κυβέρνηση Erdogan να προσφέρει καταφύγιο, όπλα και χρήματα στην τρομοκρατική οργάνωση Hamas.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης