Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βιοχάλκο: Επιστρέφει δυναμικά με τον κύκλο της οικονομίας – Οι εκτιμήσεις για την πορεία του εξαμήνου 2021

Βιοχάλκο: Επιστρέφει δυναμικά με τον κύκλο της οικονομίας – Οι εκτιμήσεις για την πορεία του εξαμήνου 2021

Η αποτύπωση των αυξημένων μεγεθών της ελληνικής βιομηχανικής μεταποίησης (23%) αναμένεται στα αποτελέσματα της Βιοχάλκο

Σχετικά Άρθρα

Εν μέσω πανδημίας, στις διεθνείς αγορές έλαμψαν οι κυκλικές μετοχές. 
Η ρηχή ελληνική αγορά ακολουθεί τις τάσεις ετεροχρονισμένα και αυτό αναμένεται να συμβεί στα αποτελέσματα εξαμήνου, αφού μετοχικά η αγορά έχει προεξοφλήσει περιορισμένα και με εξάρσεις την ανάπτυξη των εταιρειών. 
Η αποτύπωση των αυξημένων μεγεθών της ελληνικής βιομηχανικής μεταποίησης (23%) αναμένεται στα αποτελέσματα της Βιοχάλκο η οποία προετοιμάζεται να δρέψει τους καρπούς των επενδύσεων της στην ελάση προϊόντων αλουμινίου (θερμό έλαστρο 250 εκατ. ευρώ), τα αυξημένα περιθώρια κέρδους ανά έργο για την Cenergy, αλλά και την επαναφορά της λειτουργικής κερδοφορίας του χάλυβα. 
Τα αποτελέσματα της Cenergy θα δημοσιευθούν στις 22 Σεπτεμβρίου ενώ στις 25 του ίδιου μήνα θα ακολουθήσει η μητρική εταιρεία Συμμετοχών Βιοχάλκο. 
Η τοποθέτηση των θυγατρικών εταιρειών της τελευταίας στις αγορές σε συνδυασμό με το ράλι των εμπορευμάτων στα μέταλλα (αλουμίνιο, χαλκός, σίδηρος) εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις πωλήσεις, αλλά τα προσαρμοσμένα και καθαρά κέρδη των εταιρειών. 

Elvalhalcor

Η παραγωγική δυνατότητα (360 χιλ. τόνοι) με το τετραπλό έλαστρο και η σταδιακή αύξηση της οδηγούν ανοδικά μεγέθη της Elvalhalcor. 
Η ελληνική εταιρεία προηγείται έναντι ευρωπαίων ανταγωνιστών στην αύξηση στα προσαρμοσμένα κέρδη, τάση η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί στο εξάμηνο καθώς διατηρείται και ο διψήφιος ρυθμός αύξησης στις πωλήσεις προϊόντων χαλκού.
Στο τρίμηνο τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν κατά 28% στα 41 εκατ. ευρώ. 
Από πλευράς δεικτών η Elvalhalcor εμφανίζει ελκυστικούς δείκτες  για το 2021 με EV/πωλήσεις 0,57, ΕV/ebitda 8,7 και P/BV 0,99.    

Cenergy 

Σύμφωνα με πηγές, τα περιθώρια κέρδους στα έργα καλωδίων κυμαίνονται μεταξύ 20-30% για την Cenergy, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη όπως την πρόσφατη παραγγελία ύψους 79 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ. Αυξημένο είναι δε το ανεκτέλεστο των έργων. 
Παράλληλα, όπως ήδη είχε ενημερώσει η διοίκηση τους επενδυτές από το δεύτερο εξάμηνο ξεκίνησαν να αυξάνονται οι παραγγελίες στους αγωγούς, δραστηριότητα η οποία είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας.
Σε μετοχικό επίπεδο, το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν ορισμένες πωλήσεις από θεσμικό, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση έχει ήδη ολοκληρωθεί.                          

Χάλυβας

Σύμφωνα με ξένους θεσμικούς επενδυτές, ο χάλυβας θα αποτελέσει μια έκπληξη στα αποτελέσματα της Βιοχάλκο
Εξάλλου, από τα τέλη του περασμένου έτους παρατηρείται αναστροφή της πτωτικής πορείας της αγοράς χάλυβα, η οποία επιτάθηκε από την σημαντική μείωση της διαθεσιμότητας. 
Σύμφωνα με μελέτη ξένης εταιρείας, από τα τέλη του 2020, μέχρι τον Μάρτιο έχουν καταγραφεί αυξήσεις 25-35% στα προϊόντα χάλυβα (ανάλογα το προϊόν), ενώ στον οικοδομικό χάλυβα η αύξηση έφθασε το 27%. Στα αποτελέσματα εξαμήνου, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς τα λειτουργικά κέρδη της Σιδενόρ, αλλά και της Σίδμα θα σηματοδοτήσουν την γενικότερη αλλαγή εξαιτίας της ανόδου των κατασκευαστικών έργων, αλλά και των έργων οικοδομής γενικότερα.        

Δημήτρης Παφίλας

dpafilas@yahoo.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης