Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δομικός αλλά όχι και ακραία σαρωτικός ο ανασχηματισμός και νέο πολιτικό αφήγημα λίγο πριν τη ΔΕΘ: Πως θα κινηθεί ο Μητσοτάκης;

Δομικός αλλά όχι και ακραία σαρωτικός ο ανασχηματισμός και νέο πολιτικό αφήγημα λίγο πριν τη ΔΕΘ: Πως θα κινηθεί ο Μητσοτάκης;
Αλλαγές αλλά όχι σαρωτικός ανασχηματισμός
Σχετικά Άρθρα

Είναι πλέον σίγουρο ότι ο Πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με νέο αφήγημα και με νέα κυβέρνηση καθώς μέσα στην εβδομάδα ο Κ. Μητσοτάκης θα αρχίσει να παίρνει τηλέφωνα στους νέους υπουργούς της κυβέρνησης. Όλη η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε με τις ευθύνες υπουργών για τα πρόσφατα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα το οποίο αν συνεχιζόταν θα επικάλυπτε την επικοινωνιακή πνοή που δίνει διαχρονικά σε κάθε κυβέρνηση η Έκθεση στην Θεσσαλονίκη.

Ας δούμε σε ποιες βάσεις θα κινηθεί ο Κ.Μητσοτάκης σε αυτή τη φάση:

Ο Πρωθυπουργός έχει σχηματίσει στο μυαλό του ποιο θα ήθελε να είναι το επόμενο υπουργικό συμβούλιο.
Eίναι οι αλλαγές που θα έκανε στο τέλος του χρόνου αλλά αναγκάζεται λόγω συνθηκών να τις κάνει τώρα.
Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μία μεγάλη σιγή από συνεργάτες και υπουργούς για τον ανασχηματισμό και όσοι γνωρίζουν τονίζουν ότι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις μεγαλοστελεχών.
Εάν υπήρχε συνεχής περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτά τα μεγαλοστελέχη θα είχαν ήδη αντιδράσει μέσω κάποιων στοχευμένων δημοσιευμάτων

Αλλαγές αλλά όχι σαρωτικός ανασχηματισμός

Σαρωτικός ανασχηματισμός με την ακριβή έννοια του όρου δεν θα υπάρξει.
Θα έχουμε αρκετές αλλαγές αλλά όχι φυγή πολλών υπουργών καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε το στίγμα ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει.

Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός θέλει να χρησιμοποιεί τον όρο «διορθωτικές κινήσεις».
Ωστόσο, η μέχρι τώρα εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξουν «στάνταρ» αλλαγές στα υπουργεία Προστασίας Πολίτη, Υγείας και Πολιτισμού. Ενδεχομένως, όμως κάποιες αλλαγές θα προκαλέσουν καραμπόλες.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μετακινήσεις υπουργών (rotation) σε άλλους υπουργικούς θώκους όπως π.χ ο Β.Κικίλιας που μπορεί να βρεθεί σε άλλο υπουργείο.

Όριο στα ανοίγματα στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι

O Πρωθυπουργός έχει πάρει το μήνυμα ότι τα μεγάλα ανοίγματα στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι πρέπει να έχουν ένα όριο.
Υπάρχει μία πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα με νέα και άφθαρτα πρόσωπα που μπορούν να συνεισφέρουν και παράλληλα να μη χαθεί ο μεταρρυθμιστικός τόνος της κυβέρνησης.
Για πολλούς από αυτούς, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση δεν σημαίνει σημιτοκεντρική κυβέρνηση. Εξάλλου καθίσταται νοητό ότι αυτός ο δομικός ανασχηματισμός που έρχεται, θα είναι εν πολλοίς και εκλογικός.
Στην κυβέρνηση και ειδικά σε θέσεις υφυπουργών θα μπούνε αρκετοί βουλευτές του κόμματος

Ανασχηματίζεται και το Μαξίμου

Το Μαξίμου ανασχηματίστηκε ήδη και μένει να δούμε εάν ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μετακίνηση στενών του συνεργατών προς υπουργεία.
Παλαιότερα είχε γραφτεί και για τον Αλέξη Πατέλη αλλά τελευταία ακούγεται το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη που, παρόλο που είναι αναντικατάστατο στέλεχος στο Μαξίμου ειδικά στο τσεκάρισμα των νομοσχεδίων, θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο ως υπουργός Παιδείας, αποφορτίζοντας το συγκεκριμένο υπουργείο από τα σκληρά νομοθετήματα των τελευταίων μηνών.

Η περίπτωση Γεωργιάδη

Το μεγάλο ερωτηματικό του ανασχηματισμού είναι τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός με τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Παλαιότερα είχε ακουστεί πολύ το σενάριο της αλλαγής στο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να γίνει πιο τεχνοκρατικό το κρισιμότερο, ίσως, υπουργείο μετά και τη νέα εποχή που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.
Είναι αλήθεια ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι υπουργός που βγαίνει μπροστά όταν άλλοι κρύβονται, εξίσου όμως είναι και ο υπουργός που δημοσίως λέει πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να τα ακούμε από στόμα υπουργού.
Ειδικά σε τέτοιο υπουργείο.
Ο ρόλος του θα πρέπει να είναι ευρύτερος γι’ αυτό και υπάρχει η εισήγηση για Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ή στοχευμένα σε κάποιο άλλο υπουργείο.
Θυμίζουμε ότι και ο Κωστής Χατζηδάκης, έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, είχε σταλεί στο πολύ δύσκολο Υπουργείο Εργασίας, με πολύ καλά για την ώρα αποτελέσματα.
Αυτό δεν σημαίνει υποβάθμιση αλλά αποστολή στα δύσκολα!

Νέο αφήγημα

Το νέο σχήμα της κυβέρνησης θα πρέπει να συνδεθεί με ένα νέο πολιτικό και οικονομικό αφήγημα.
Η πορεία του τουρισμού ενδεχομένως αφήνει περιθώρια για μία νέα αρχή σε ένα αναπτυξιακό περιβάλλον.
Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι εδώ και είναι τεράστιες.
Η κυβέρνηση όταν κλείσουν τα φώτα της ΔΕΘ, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πανδημία που αυξάνεται, θα πρέπει να ετοιμαστεί για το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, τις μεγάλες πορείες που θα φέρει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ιδίως εάν επεκταθεί σε Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας και σε κλάδους και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Κυρίως, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δοκιμάσει μία πιο φιλολαϊκή πολιτική καθώς έχει δημιουργήσει πολλά μέτωπα με μεγάλο πολιτικό κόστος.
Οι πυρκαγιές ήταν ένα μεγάλο μάθημα για την κυβέρνηση για να διαχειριστεί καλύτερα το πολιτικό της κεφάλαιο. Το ζήτημα της ανάπτυξης και της συνέχισης της ελληνικής οικονομίας χωρίς πλέον το φόβο του lockdown είναι βασικό συστατικό του νέου κύκλου της κυβέρνησης.

Τι έχει αναφέρει το bankingnews.gr από 27 Αυγούστου 2021

Εβδομάδα ανασχηματισμού με πιθανή μέρα την Τρίτη 31/8 – Όλα τα σενάρια για τις αλλαγές στις κυβέρνηση Μητσοτάκη

Εβδομάδα ανασχηματισμού και πολιτικών εξελίξεων είναι αυτή που ξεκινάει σε λίγες μέρες με τον Πρωθυπουργό να παίρνει σημαντικές αποφάσεις κατά την ολιγοήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου θα εγκατασταθεί η κόρη του για σπουδές στο πανεπιστήμιο Υale. Οι ημερομηνίες είναι γεμάτες στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός μέσα στην εβδομάδα που έρχεται πρέπει να προεδρεύσει σε υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, να μεταβεί την Πέμπτη στην Μασσαλία για τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου – την οποία δεν μπορεί να μην πάει, υπάρχει πρόσκληση από το Ε.Μακρόν- και πλέον μένει αυτό το Σαββατοκύριακο 4-5/9 προκειμένου να ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση του.

Σαρωτικός ανασχηματισμός μέσα στη εβδομάδα - Σιωπητήριο στο Μαξίμου

Γι’ αυτό και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως, εάν δεν θέλει να κακοφορμίσει το θέμα του ανασχηματισμού με τους υπουργούς να έχουν αφήσει τα μολύβια κάτω, να κάνει τις την ερχόμενη Δευτέρα 30/8 ή Τρίτη 31/8 και το αργότερο μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο στις 4-5/9.
Όσον αφορά τις αλλαγές που σχεδιάζει, για πρώτη φορά επικρατεί μία περίεργη σιγή η οποία μεταφράζεται ότι ακόμα και οι στενοί του συνεργάτες δεν γνωρίζουν, αφού ενδεχομένως οι αλλαγές θα αφορούν και αυτούς. Όλους πλην τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος αποτελεί ο τον άνθρωπο που γνωρίζει αλλά δεν μιλάει.

Η αναβάθμιση Σκέρτσου δείχνει μετακίνηση Γεραπετρίτη

Ωστόσο, από τις ομιλίες και τις δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα υπάρχει η αίσθηση ότι επίκειται σαρωτικός ανασχηματισμός που θα περιλαμβάνει μεγαλοστελέχη, αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία όπως επίσης και «σφαγή» στις θέσεις των υφυπουργών. Όλα ξεκινούν από το Μέγαρο Μαξίμου.
Τις προηγούμενες μέρες, ο Κ. Μητσοτάκης προέβη στον σχεδιασμό του νέου Μαξίμου φέρνοντας τον Άκη Σκέρτσο πιο δίπλα του να αποτελούν το κύριο δίδυμο των συνεργατών του μαζί με τον Γρηγόρη Δημητριάδη.
Η κίνηση αυτή λέει πολλά.
Ενδεχομένως, να φέρνει τον έτερο Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη πιο κοντά σε κάποιο υπουργείο, ίσως στο Παιδείας για το οποίο έχει εκδηλώσει παλαιότερα ενδιαφέρον.

Μετακινήσεις Κεραμέως, Κικίλια και Τσιάρα σε άλλα υπουργεία

Σε μία τέτοια περίπτωση, η κ. Κεραμέως η οποία έχει υποστεί μεγάλο κόστος από κρίσιμα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί, θα μετακινηθεί σε ένα πιο ήσυχο υπουργείο όπως π.χ το Δικαιοσύνης.
Από τα υπουργεία που έχουν υπονοηθεί ότι χρειάζονται αλλαγές είναι το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο μάλλον φεύγει ο Βασίλης Κικίλιας και ενδεχομένως να δούμε εκεί τον Κώστα Τσιάρα, του Υπουργείο Πολιτισμού από το οποίο φεύγει η Λίνα Μενδώνη και το πιθανότερο είναι να πάει εκεί ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου πιθανότερο είναι να φύγει ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Για τη θέση του έχουν ακουστεί ο Κώστας Τσιάρας, ο Βασίλης Κικίλιας αλλά και ο … Γιώργος Φλωρίδης!

Οι αμετακίνητοι υπουργοί της κυβέρνησης

Αμετακίνητοι είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι έχει κλείσει ήδη εισιτήριο για Ουάσιγκτον τον Οκτώβρη- άρα ότι παραμένει, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Και φυσικά ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακάκης ο οποίος βρίσκεται ψηλά και στη δημοτικότητα των υπουργών.

Τα μεγάλα ερωτηματικά στο Ανάπτυξης και Τουρισμού και το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής


Τα μεγάλα ερωτηματικά είναι τι θα γίνει με το Υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο υπάρχει μία φημολογία ότι φεύγει από εκεί ο Άδωνις Γεωργιάδης για να πάρει είτε μία θέση στην Αντιπροεδρία είτε σε άλλο υπουργείο.
Επίσης, είναι ερωτηματικό εάν θα γίνει νέο και αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος (ξέχωρα από το Υπουργείο Ενέργειας) λόγω της κλιματολογικής κρίσης στην οποία έχει μπει η χώρα με τις μεγάλες πρόσφατες πυρκαγιές.
Και κυρίως ποιος θα αναλάβει.
Ο Κώστας Σκρέκας, παρόλο που με το που ανέλαβε αναγκάστηκε να υπερβεί μεγάλες δυσκολίες (χιονιάς, πυρκαγιές, διακοπές στη ΔΕΗ κτλ) έχει αφήσει καλές εντυπώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για το Υπουργείο Τουρισμού, παρόλο που υπάρχει μία αισιοδοξία για καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, επικρατεί η αίσθηση ότι θα αλλάξει ο Υπουργός Χάρης Θεοχάρης.
Τέλος, υπάρχει μία έντονη φημολογία ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών, κάποιος από τους Βορίδη - Πέτσα θα αποχωρήσει επειδή και οι δύο κατεβαίνουν στην ίδια περιφέρεια χωρίς, όμως, ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί κάτι.
Τέλος υπάρχει μία εκτίμηση ότι θα αναβαθμιστούν κάποιοι γενικοί γραμματείς που έχουν συνεισφέρει αρκετά στο κυβερνητικό έργο όπως ο Δημήτρης Σκάλκος, ο Θάνος Πετραλιάς και η Άννα Στρατινάκη.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης