Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος, αποτελούν, απειλή για την πρώτη κατοικία

Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος, αποτελούν, απειλή για την πρώτη κατοικία
Το δικαίωμα των παρόχων ενέργειας να βγάζουν στο σφυρί κατοικίες για οφειλές

Αναβιώνει το παλιό πρότυπο των πολλών δόσεων για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.
Σαν να μην άλλαξε τίποτα από τη δεκαετία του 1960 που επαναλαμβάνεται μετά από 60 χρόνια.
Στο 21η αιώνα το αγαθό της ενέργειας γίνεται εφιάλτης για τα νοικοκυριά εξαιτίας της εκτίναξης της τιμής της χονδρεμπορικής του ρεύματος.
Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή του ρεύματος ανήλθε στα 115,64 ευρώ ανα Mwh για την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με την τιμή της Δευτέρας που ήταν 116,43 ευρώ ανά Mwh.
Δηλαδή η κατανάλωση ρεύματος για σήμερα από τα εκατομμύρια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων το κόστος ανά Kwh θα είναι 0,11564 ευρώ.
Οι καταναλωτές και ειδικότερα τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν έχουν άλλη δυνατότητα αποπληρωμής του λογαριασμού πέραν των πολλών δόσεων που θα τους προσφέρει Ο προμηθευτής – πάροχος ενέργειας θα μπορεί ζητήσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου από την στιγμή που δεν έχει πληρωθεί ο δεύτερος μηνιαίος λογαριασμός.
Οι καταναλωτές που δεν αποδεχθούν τον διακανονισμό εξόφλησης της οφειλής που θα τους προτείνει ο πάροχος εκτός από τη διακοπή ρεύματος θα θέσουν σε κίνδυνο τα περιουσιακά τους.
Η κατάργηση του Νόμου Κατσέλη επι ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πάροχος ενέργειας και πιστωτής του οφειλέτη για να αποπληρωθεί έχει το δικαίωμα να βγάλει στο σφυρί το ακίνητο και την πρώτη κατοικία για την είσπραξη της οφειλής.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 ο Νόμος Κατσέλη προστάτευε την πρώτη κατοικία από οποιαδήποτε οφειλή ενώ σήμερα ο νόμος του 2010 έχει καταργηθεί και στη θέση του έχει έρθει ο Πτωχευτικός Κώδικας και ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός αλλά χωρίς να δίνεται προστασία της πρώτης κατοικίας.
Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα μόνο στις επιχειρήσεις με οφειλές προς πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας να το αξιοποιήσουν.
Με το άρθρο 99 εισέρχονται σε καθεστώς εξυγίανσης και ζητούν τη διαγραφή ή την ευνοϊκή εξόφληση του λογαριασμού.

ΕΚΠΟΙΖΩ – ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΉ ΑΡΧΉ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ (ΡΑΕ)

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της ΕΚΠΟΙΖΏ έχει συνάντηση με τη διοίκηση της ΡΑΕ για το θέμα της βίαιης ανόδου της τιμής της χονδρεμπορικής.
Σύμφωνα με την κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου αντιπρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ , η ΡΑΕ διαβεβαίωσε την Ένωση Καταναλωτών , ότι ετοιμάζει παρεμβάσεις χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίσει. Πάντως η κα Καλαποθαράκου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας από οφειλές που προέρχονται από το ρεύμα όπως και για άλλες οφειλές.
Κυβερνητική Πηγή δεν θα δοθεί ευρωπαϊκό πακέτο για την ΕΝΈΡΓΕΙΑ: Τέλος να σημειωθεί ότι αξιόπιστη κυβερνητική πηγή απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί ένα οικονομικό πακέτο αντίστοιχο του COVID 19 για την ανακούφιση των νοικοκυριών από το υψηλό κόστος της ενέργειας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης