Basket Talk

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Οι "τσακωμοί" με τον Γκάλη, το ξύλο στο ΟΑΚΑ και ο νονός για το παρατσούκλι του "σοφού"

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Οι

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς εκτός από σπουδαίος προπονητής ήταν και ένας «έντονος» χαρακτήρας με ισχυρή προσωπικότητα και οι ιστορίες που τον ακολουθούν από τις διάφορες θητείες του στην Ελλάδα είναι άκρως ενδιαφέρουσες.

Σχετικά Άρθρα

Ο αιφνίδιος θάνατος του Ντούσαν Ίβκοβιτς προκάλεσε ένα τεράστιο κενό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όπως δήλωσε ο Κώστας Μπογατσιώτης στο «BN Sports»,, και η παρακαταθήκη που αφήνει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι αξιοσημείωτη.

Ο Σέρβος τεχνικός συνδύασε σε μεγάλο βαθμό την πετυχημένη καριέρα του στους πάγκους με την Ελλάδα, καθώς συνεργάστηκε με τον Άρη, τον ΠΑΟΚ, τον Πανιώνιο, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ και τους οδήγησε σε επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στις ένδοξες στιγμές της ιστορίας των συλλόγων.

Εκτός όμως από τους τίτλους και τις διακρίσεις, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς πρόσφερε αξέχαστες στιγμές και εκτός παρκέ κατά τις περιόδους που βρισκόταν στην Ελλάδα και το «ΒΝ Sports» συγκέντρωσε τις πιο χαρακτηριστικές και σας τις θυμίζει.

fasoulas.jpg

Όταν ο Φασούλας τον «βάφτισε» σοφό

Όλοι γνωρίζουν ότι το προσωνύμιο του Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν «σοφός» αλλά λιγότεροι γνώριζαν ότι ο «νονός» αυτής της λέξης ήταν ο Παναγιώτης Φασούλας. Η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ είχε χαρακτηρίσει ειρωνικά με αυτό τον τρόπο τον Σέρβο τεχνικό, όταν συνυπήρξαν μαζί στον ΠΑΟΚ. Μετά τη λήξη του αγώνα απέναντι στην Ορτέζ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών ο Φασούλας ρωτήθηκε για τον λόγο που δεν πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής και απάντησε: «Πού να ξέρω εγώ. Ρωτήστε τον σοφό!» και μάλιστα on camera!

aris_4.jpg

Η κόντρα με τον Νίκο Γκάλη

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς μετά το triple crown και την ονειρεμένη σεζόν με την Παρτιζάν (1979) μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Άρη. Εκεί βρήκε τον τότε νεαρό Νίκο Γκάλη, ο οποίος μετρούσε μόλις μία σεζόν στην ομάδα και είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. Οι φήμες της εποχής έλεγαν ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν οι καλύτερες. Αν και στην αρχή ο Σέρβος τεχνικός είχε σχηματίσει την καλύτερη εικόνα για τον Γκάλη στη συνέχεια η αποτυχία να φτάσει ο Άρης στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για δύο σεζόν προκάλεσε... μουρμούρα. Ο πρώτος τους τσακωμός ήρθε την πρώτη σεζόν της συνύπαρξής τους 1980-81 μετά την ήττα από τη Σπαρτάκ Μπρνο στα Κύπελλα Ευρώπης με το βαρύ 114-83.

gkalis_2.jpg

Ο θρύλος λέει ότι οι δυο τους... κλειδώθηκαν σε ένα δωματιάκι του γηπέδου της Σταυρούπολης και "πλακώθηκαν". Μεταφορικά και... ίσως κυριολεκτικά όπως είχε αποκαλύψει χρόνια αργότερα ο φύλακας του γηπέδου ονόματι Χρυσόστομος. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε για κάποιους μήνες αλλά το κακό δεν άργησε να ξανασυμβεί. Μετά από βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό με 96-75 για το πρωτάθλημα ο Ντούντα εισηγήθηκε την τιμωρία (!) του Γκάλη λόγω "μειωμένης απόδοσης" αφού είχε σκοράρει μόλις 9 πόντους. Εκείνες τις μέρες ο Ίβκοβιτς σε μία Αρειανή ομήγυρη στο μπασκετικό στέκι "Αχίλλειον" είχε πει μάλιστα πως "δεν έχει περάσει από τα χέρια μου πιο προικισμένος παίκτης από τον Γκάλη αλλά έτσι όπως έχει μάθει να παίζει ο Άρης δεν θα πάρει ποτέ πρωτάθλημα μαζί του". Τα σκληρά αυτά λόγια σήμαναν σύντομα το τέλος του Ντούντα στον Άρη με την ιστορία να τον διαψεύδει στη συνέχεια... 

zeliko_1.jpg

Η γνωριμία με τον Ομπράντοβιτς και η κουμπαριά

Οι περισσότεροι θυμούνται τους δύο άνδρες κυρίως για τους συναρπαστικούς αγώνες που πρόσφεραν ως αντίπαλοι προπονητές στην Ελλάδα. Όμως οι δύο τεράστιες μορφές του μπάσκετ γνωρίστηκαν από την Εθνική τους ομάδα, όταν υπήρχε μεταξύ τους η σχέση προπονητή και παίκτη, ενώ στη συνέχεια ο Ομπράντοβιτς έγινε το δεξί χέρι του «Ντούντα». Η επαγγελματική συνεργασία ξεπέρασε τα όρια και έγινε φιλική, με αποτέλεσμα να γίνουν κουμπάροι, καθώς το 1999 ο Ίβκοβιτς βάφτισε το γιο του Ζοτς, Τζόρτζε, ενώ η γυναίκα του «Ντούντα» βάφτισε την κόρη του, Άνια.

panionios.jpg

Το «ξύλο» στο ΟΑΚΑ

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς όταν εκνευριζόταν δεν υπολόγιζε ποιον είχε να αντιμετωπίσει μπροστά του και αυτό αποδείχθηκε μετά τη λήξη του επεισοδιακού ημιτελικού το 1996 ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο. Ο «ιστορικός» του Ντούντα προηγούνταν με 13 πόντους στο ημίχρονο μέσα στο ΟΑΚΑ και έμοιαζε αποφασισμένος να αποκλείσει τον πρωταθλητή Ευρώπης. Μετά τη λήξη του αγώνα ο Ίβκοβιτς δέχθηκε επίθεση κατευθυνόμενος προς τη φυσούνα με καφέδες, βρισιές και φτυσιές. Αυτό τον έβγαλε εκτός εαυτού, αρπάζοντας ένα ηχείο, όπου προσπάθησε να το πετάξει προς την πλευρά των επισήμων, ενώ γρονθοκόπησε και δύο άνδρες της ασφάλειας. Ο θρύλος μάλιστα λέει ότι ανάμεσα στα άτομα με τα οποία ο Ίβκοβιτς λογομάχησε (και όχι μόνο...) ήταν ένας μετέπειτα μεγαλοπαράγοντας του Παναθηναϊκού...

osfp_1.jpg

Οι βόλτες πριν τους τελικούς της Εuroleague

Ο «Ντούντα» ήξερε πολύ καλά να χειριζόταν την ψυχολογία των παικτών και στους δύο μεγάλους τελικούς του Ολυμπιακού στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα βρήκε έναν διαφορετικό τρόπο για να διώξει μακριά το άγχος τους. Ακύρωσε τις πρωινές προπονήσεις και προτίμησε να χαλαρώσει τους παίκτες του με μία μικρή εκδρομή. Στη Ρώμη έδωσε εντολή στον οδηγό του λεωφορείου να τους πάει στην πιο κοντινή παραλία, ενώ στην Κωνσταντινούπολη επέλεξαν τον Βόσπορο ως βόλτα... αναψυχής.

Νίκος Τσώτας

www,bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης