O αμερικανός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε σήμερα 20/9 το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Β2 από Caa1 και το αντίστοιχο αξιόχρεο της Τράπεζας Πειραιώς σε Β3 από Caa2, ενώ οι προοπτικές και για τις τέσσερις τράπεζες είναι θετικές.
«Οι σημερινές αξιολογήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών καθοδηγήθηκαν κυρίως από τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητάς τους και τις καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων κερδών τους, παράγοντες που ασκούν ανοδική πίεση στις βασικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους (BCA)», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
Επιπλέον, σημειώνει, η αναβάθμιση του αξιόχρεου των καταθέσεων τους αντανακλά τις πρόσφατες και τις επικείμενες εκδόσεις ομολόγων τους στο πλαίσιο των MREL (ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμων στοιχείων παθητικού) έως το τέλος του 2025, «οι οποίες θα αλλάξουν τη διάρθρωση του παθητικού των τραπεζών και θα ενισχύσουν τα διαθέσιμα μαξιλάρια για την προστασία των καταθετών».
Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του Moody's ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά προφίλ τους και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση κόκκινων δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν στα επόμενα τρίμηνα, αν οι τράπεζες διατηρήσουν τα εύρωστα κεφάλαια και ρευστότητά τους, εφαρμόζοντας παράλληλα πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους με την περαιτέρω μείωση των προβληματικών δανείων και με την αξιοποίηση των προοπτικών αύξησης των πιστώσεων και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα ωφεληθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Ο Moody's σημειώνει ότι το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 16,2% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και πιθανόν θα αναπτυχθεί κατά περίπου 5% κατά μέσο όρο το 2021 και το 2022, παρέχοντας καλές ευκαιρίες για την αύξηση των τραπεζικών δανείων τους και τη στήριξη των εσόδων τους.
Παρά ταύτα, προσθέτει ο οίκος, οι βασικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις των τραπεζών εξακολουθούν να περιορίζονται από την ποιότητα των κεφαλαίων τους, τα οποία περιλαμβάνουν σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) και από την πρόκληση της περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων τους και του κόστους του κινδύνου (cost of risk) καθώς και της βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας τους με τον περιορισμό των δαπανών και νέες εργασίες.
Εθνική Τράπεζα
Οι αναβαθμίσεις της μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του αξιόχρεου των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας οφείλονται κυρίως στην αναβάθμιση του BCA της σε Β3 από το Caa1, που προκλήθηκε από τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και της κερδοφορίας της, σε συνδυασμό με άνετες ρυθμιστικές κεφαλαιακές μετρήσεις.
Η βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων προήλθε κυρίως από μια μεγάλη τιτλοποίηση NPE ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ με την ονομασία «Frontier», για την οποία η τράπεζα θα λάβει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ ομόλογα εγγυημένα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων ( πρόγραμμα Ηρακλής).
Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπόψη την προσδοκία της ότι ο δείκτης NPE της πιθανότατα θα μειωθεί σε περίπου 6% έως το τέλος του 2022, λόγω των περισσότερων πωλήσεων/τιτλοποιήσεων NPE και νέων δανείων σε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον λειτουργίας.
Ο οίκος αξιολόγησης πιστεύει ότι η βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας θα συμβάλει επίσης στην αύξηση της κερδοφορίας της, η οποία ανακάμπτει τα τελευταία τρίμηνα.
Η Εθνική Τράπεζα ανέφερε σημαντική αύξηση στα κέρδη μετά από φόρους από τη συνέχιση των εργασιών το πρώτο εξάμηνο του 2021, στα 622 εκατ. ευρώ από 465 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Αυτή η σχετικά ισχυρή επίδοση οφείλεται κυρίως σε χαμηλότερες πιστωτικές απομειώσεις, ισχυρότερα βασικά έσοδα, σημαντικά κέρδη συναλλαγών και μειωμένα λειτουργικά έξοδα.
Η Moody's πιστεύει ότι η Εθνική Τράπεζα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω τα βασικά της κέρδη, μέσω του συνεχούς νέου δανεισμού (η εκταμίευση νέων δανείων ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021) και περισσότερη συγκράτηση των προβλέψεων για ζημίες δανείων και των λειτουργικών εξόδων, με στόχο την τράπεζα για την επίτευξη βασικού λειτουργικού κέρδους σε σχέση με τον μέσο ενσώματο δείκτη ιδίων κεφαλαίων περίπου 9% έως το τέλος του 2022 από το ετήσιο 7,1% που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του 2021.
Η Moody's ανέφερε ότι η αναβάθμιση των αξιολογήσεων λαμβάνει επίσης υπόψη την άνετη κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, με αναφερόμενη αναλογία κοινών μετοχών Tier 1 (CET1) 16% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) 17% τον Ιούνιο του 2021, παρά τις σημαντικές πιστωτικές απώλειες της τράπεζας έπρεπε να πάρει τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, οι μετρήσεις κεφαλαίου της τράπεζας πιθανότατα θα ενισχυθούν από επιπλέον 170 μονάδες βάσης (bps) μόλις η τράπεζα ολοκληρώσει επίσημα την τιτλοποίηση Frontier στο τέταρτο τρίμηνο 2021 και πούλησε τη θυγατρική της Εθνική Ασφαλιστική.
Η Moody's αναμένει ότι το CET1 της τράπεζας θα είναι περίπου 15% μέχρι το τέλος του 2022, το οποίο είναι άνετα πάνω από τις τρέχουσες κανονιστικές απαιτήσεις του 6,2%.
Τον Οκτώβριο του 2020, η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε πράσινα ομόλογα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή προνομιούχων προνομιούχων μη εξασφαλισμένων τίτλων, η πρώτη έκδοση της τράπεζας που συμμορφώνεται με το MREL του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης.
Η Moody's αναμένει ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω εκδόσεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια, για να καλύψει το δεσμευτικό της MREL ύψους 26,2% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων (RWAs) έως το τέλος του έτους 2025.
Οι προοπτικές της θετικής αξιολόγησης των καταθέσεων αντικατοπτρίζουν τη δυνατότητα για περαιτέρω βελτιώσεις στα βασικά χρηματοοικονομικά θεμέλια της Εθνικής τους επόμενους 12-18 μήνες, οι οποίες θα οφείλονται κυρίως στο χαμηλότερο απόθεμα NPEs μειώνοντας ουσιαστικά τους αρνητικούς κινδύνους για τη φερεγγυότητα της τράπεζας και ασκώντας ανοδική πίεση στο BCA της.
Eurobank
Η αναβάθμιση της κατάταξης της Eurobank SA (Eurobank) οφείλεται κυρίως στην αναβάθμιση της BCA σε B3 από Caa1, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή οικονομική απόδοση και την κερδοφορία της το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά και τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της, με αναλογία NPE 14% τον Ιούνιο του 2021 και προοπτικές μείωσης του περαιτέρω στο 7,3% μέχρι το τέλος του 2021, όταν ολοκληρώσει την τιτλοποίηση των NPE των 5,2 δισ. ευρώ (Mexico) μέσω του προγράμματος Ηρακλής.
Η Eurobank βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξυγιάνει τον ισολογισμό της και να συνεχίσει να χορηγεί νέα δάνεια (εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα στα 3,4 δισ. Ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021), υποστηρίζοντας τα κέρδη της.
Η αναβάθμιση της BCA της Eurobank SA θεωρεί επίσης ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank Ergasias Services and Holdings SA (η εταιρεία συμμετοχών της Eurobank SA) το πρώτο εξάμηνο του 2021 με καθαρά κέρδη 190 εκατ. ευρώ.
Αυτό υποστηρίχθηκε από μια ευνοϊκή αύξηση των καθαρών εσόδων της από προμήθειες κατά 16% σε ετήσια βάση και παρά τη μείωση κατά 2,8% σε ετήσια βάση στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω της πίεσης για κάποιο καθαρό περιθώριο τόκων (NIM) (μειώθηκε σε 1,92% τον Ιούνιο του 2021 από 2,10% τον Ιούνιο του 2020).
Ο όμιλος κατάφερε να επιτύχει ικανοποιητική ετήσια απόδοση 7,7% στην απτή λογιστική αξία τον Ιούνιο του 2021, από 6% τον Ιούνιο του 2020.
Ο λόγος CET1 του ομίλου ήταν 13,2% τον Ιούνιο του 2021 και το CAR του 15,6%, ενώ το πλήρως φορτωμένο CET1 αυξήθηκε στο 12,1% τον Ιούνιο του 2021 από 11,2% τον Ιούνιο του 2020 υποδηλώνοντας ότι η τράπεζα έχει αρχίσει να συσσωρεύει κεφάλαια μετά από πολλά χρόνια της κατανάλωσης κεφαλαίου.
Η Moody's σημειώνει επίσης ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress-test της ΕΚΤ που ανακοινώθηκαν στις αρχές Αυγούστου, ο πλήρως φορτωμένος δείκτης CET1 της τράπεζας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 14,9% μέχρι το τέλος του 2023 στο βασικό σενάριο, αυξάνοντας το μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών.
Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Eurobank αντικατοπτρίζει επίσης τα σχέδια χρηματοδότησής της και την υπάρχουσα έκδοση χρεών, σε συνδυασμό με το MREL (26,3% των RWAs της) που πρέπει να εκπληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2025.
Ταυτόχρονα, η Moody's πιστεύει ότι η τράπεζα θα είναι σε θέση να συνεχίσει το πρόγραμμα έκδοσής της τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να εκπληρώσει πλήρως το τελικό MREL της, κυρίως μορφή προτιμώμενων σημειώσεων χωρίς ασφάλεια.
Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν το δυναμικό για περαιτέρω βελτιώσεις στα κέρδη και το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας, καθώς και τις ανοδικές δυνατότητες για τη συνολική χρηματοοικονομική της απόδοση που απορρέουν από τις δυνατότητες οικονομικής και πιστωτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Ως αποτέλεσμα, η Moody's αναμένει ότι αυτοί οι παράγοντες θα ασκήσουν πιθανώς ανοδική πίεση στο BCA της τράπεζας και, κατά συνέπεια, στην αξιολόγηση των καταθέσεων και του χρέους της, κατά τους επόμενους 12-18 μήνες.
Alpha Bank
Η αναβάθμιση της Alpha Bank αντικατοπτρίζει την πρόοδό της στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων της με το δείκτη NPE της στο 26% τον Ιούνιο του 2021, από 43% τον Ιούνιο του 2020 κυρίως λόγω της τιτλοποίησης του Galaxy (NPEs 10,8 δισ. ευρώ).
Ο δείκτης NPE αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 13% μέχρι το τέλος του 2021 λόγω πρόσθετης τιτλοποίησης NPEs ύψους 3,5 δισ. ευρώ και δύο πωλήσεων χαρτοφυλακίου NPEs επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, η Alpha Bank σχεδιάζει να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων μειώνοντας την αναλογία NPE σε 2% μέχρι το τέλος του 2024.
Η τράπεζα μπόρεσε επίσης να μειώσει το υποκείμενο κόστος κινδύνου σε περίπου 87 μονάδες βάσης τον Ιούνιο του 2021 από 180 μονάδες βάσης το 2020, αν και αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 120 μονάδες βάσης για το 2021.
Οι δείκτες CET1 και CAR της λειτουργικής τράπεζας (Alpha Bank SA) ήταν στο 13,7% και 16,4% αντίστοιχα τον Ιούνιο του 2021.
Η τράπεζα σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά το λόγο CET1 σε περίπου 15,6% και το CAR της σε περίπου 18,3% έως το τέλος του 2024 κυρίως μέσω εσωτερικής παραγωγής κεφαλαίου.
Η κάλυψη μέσω προβλέψεων έφτανε το 54% τον Ιούνιο έναντι 44% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ το κόστος κινδύνου (cost of risk) περιορίστηκε σε 87 μονάδες βάσης.
Αναφέρεται στην ισχυρή κεφαλαιακή θέση μετά την αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ αλλά και στην άντληση 500 εκατ. ευρώ με senior ομόλογο.
Πειραιώς
Το σχέδιο Sunrise μείωσε τα NPEs στα 9 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο από 22,4 δισ. το Δεκέμβριο του 2020.
Ο οίκος βλέπει πιθανότητα για περαιτέρω βελτίωση του ενεργητικού το 2022 μέσω συναλλαγών που θα έχουν στόχο τα κόκκινα δάνεια να υποχωρήσουν περαιτέρω στα 3,6 δισ. ευρώ με τον δείκτη περίπου στο 9%.
Το CET1 της τράπεζας ήταν στο 11,6% και το CAR της στο 15,8% τον Ιούνιο του 2021, σε σύγκριση με τις τρέχουσες κανονιστικές απαιτήσεις 6,3% και 11,3% αντίστοιχα που είναι πιθανό να αυξηθούν σε 9,6% και 14,5% από το 2023 και μετά.
Η πρόθεση της τράπεζας είναι να διατηρήσει ένα CAR περίπου 17% στο μέλλον μέσω της παραγωγής οργανικού κεφαλαίου, το οποίο θα είναι προκλητικό εν όψει του πλήρως φορτωμένου CAR της τράπεζας 13,8% τον Ιούνιο του 2021 (η ολοκλήρωση της φάσης του ΔΠΧΑ 9 Ιανουάριος 2023).
Ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς είναι οι ευνοϊκές προοπτικές για την υποκείμενη βασική κερδοφορία της.
Η εταιρεία χαρτοφυλακίου (Piraeus Financial Holdings SA) έχει παρουσιάσει ανθεκτικά καθαρά έσοδα από τόκους (+6% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2021) λόγω της αύξησης των νέων δανείων (3,4 δισ. Ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021) και συνεισφορά από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του, το οποίο μαζί με το βελτιωμένο κόστος χρηματοδότησης αντιστάθμισαν τη φθορά του εισοδήματος από την πώληση των NPEs.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών