Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καθυστερεί η συμφωνία Τραπεζών – Δημοσίου για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης - Τι συμβαίνει;

Καθυστερεί η συμφωνία Τραπεζών – Δημοσίου για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης - Τι συμβαίνει;
Σκληρή κριτική απο ξένους επενδυτές - Πως θα έλθουν τα κονδύλια όταν καθυστερεί το Ελληνικό;
Την επιχειρησιακή συμφωνία μεταξύ Τραπεζών και Ταμείου Ανάκαμψης αναμένουν οι πρώτες προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση των πρώτων έργων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, από ελεγκτικές εταιρείες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να συναφθεί η επιχειρησιακή συμφωνία, αλλά και να αποσταλλούν οι απαραίτητες προσκλήσεις πρός τις τράπεζες.
Οι διαδικασίες, όμως, έχουν καθυστερήσει καθώς οι τράπεζες υπολόγιζαν ότι, εντός του Οκτωβρίου θα είχαν ήδη προχωρήσει στις υπογραφές των πρώτων έργων.
Την προετοιμασία για τα νομικά έγγραφα της συμφωνίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει αναλάβει το νομικό γραφείο Κυριακίδης – Γεωργόπουλος.
Χθες, δημοσιεύτηκε ο οδηγός επιλεξιμότητας των έργων και ουσιαστικά ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Επιπλέον, μια τρίτη κρίσιμη παράμετρος που αναμένουν αρκετές επιχειρήσεις είναι το επικείμενο νομοσχέδιο για τα κίνητρα των συγχωνεύσεων και εξαγορών καθώς με το νόμο το υπουργείο Οικονομικών θα ποσοτικοποιήσει τα οφέλη (με φορολογικούς συντελεστές και άλλα κινητήρα) που θα αποκομίσουν οι επιχειρήσεις εφόσον αποφασίσουν να προχωρήσουν σε συνενώσεις.

Θα αποφευχθούν οι πλασματικές συγχωνεύσεις για φορολογικά οφέλη

Σύμφωνα με τις επιλεξιμότητες που δημοσιεύθηκαν χθες, το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου στα δάνεια για τις υφιστάμενες συνεργασίες θα φθάνει στο 30% ενω θα αυξάνεται σε 40% όταν πρόκειται για νέες εξαγορές ή συγχωνεύσεις.
Επίσης, για τις συγχωνεύσεις αναφέρεται ότι “ ο μέσος συνολικός κύκλος εργασιών των νομικών προσώπων που μετέχουν στην συνεργασία κατά τα τρία (3) προηγούμενα έτη, είναι μεγαλύτερος τουλάχιστον κατά 50% του κύκλου εργασιών του νομικού προσώπου με τον μεγαλύτερο μέσο κύκλο εργασιών μεταξύ των νομικών προσώπων που μετέχουν στην συνεργασία κατά την ίδια περίοδο.”
Σύμφωνα με στέλεχος ελεγκτικής εταιρείας που μίλησε στο bankingnews, “με τον όρο αυτό εξασφαλίζεται ότι δεν θα οδηγηθούμε σε πλασματικές συγχωνεύσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να αποκομίσουν μόνο φορολογικά οφέλη”.
Επίσης, το μέτρο αναμένεται να συμβάλλει στο μεγάλωμα των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως είχε προτείνει η έκθεση Πισσαρίδη.

Αντίλογος ξένων επενδυτών: Πως μας μιλάτε για ευρωπαϊκά κονδύλια, όταν δεν ολοκληρώνεται μια ιδιωτική επένδυση ( Ελληνικό );

Την ίδια περίοδο, όμως, που η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί τις διαδικασίες εκκίνησης για τα κονδύλια ύψους 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ξένοι επενδυτές αναφέρονται σχεδόν σαρκαστικά στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα οι τελευταίοι αμφισβητούν την ικανότητα ροής των κονδυλίων καθώς ρωτούν “ Πως μας μιλάτε για ευρωπαϊκά κονδύλια, όταν, επί χρόνια, δεν ολοκληρώνεται μια ιδιωτική επένδυση (Ελληνικό)

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης