(upd) Λιγότερα από τρία 24ωρα έχουν απομείνει έως τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, οι οποίες θα απαντήσουν και στο μεγάλο πολιτικό ερώτημα, του ποιος θα διαδεχθεί στην καγκελαρία την Angela Merkel.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την πολιτική ζωή της Γερμανίας καθώς ύστερα από 16 συναπτά χρόνια παραμονής της Merkel στην καγκελαρία, οι Γερμανοί καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο διάδοχος και ο επόμενος καγκελάριος.
Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο ερώτημα.
Ερωτηματικό παραμένει το εάν το SPD θα καταφέρει έως το τέλος να διατηρήσει το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις κάλπες.
Ερωτηματικό επίσης αποτελεί το πόσος χρόνος θα απαιτηθεί ώστε οι νικητές των εκλογών να σχηματίσουν κυβέρνηση, δεδομένου ότι το 2015 πέρασαν πάνω από 5 μήνες από τις εκλογές για να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.
Πάντως, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός εξουσίας, κάνουν λόγο για μια οριακή εκλογική μάχη με όλα τα σενάρια να είναι πιθανά, ενώ επιστρατεύουν το ύστατο «όπλο» τους που δεν είναι άλλο από το ενδεχόμενο το αριστερό Die Linke – οι «απόγονοι» των κομουνιστών που κυβέρνησαν στην ανατολική Γερμανία – να μπει στην κυβέρνηση.
Δημοσκοπήσεις και αναποφάσιστοι
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εάν το SPD (στο 27% η πρόθεση ψήφου), το οποίο διατηρεί ένα προβάδισμα 3 με 5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (στο 22%), αναδειχθεί πρώτο κόμμα, τότε θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη των Πρασίνων και ενδεχομένως με ένα ακόμα κόμμα, είτε με τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP (λαμβάνουν στην πρόθεση ψήφου το 11%) είτε με το αριστερό Die Linke (στο 6% με 7%), δεδομένου ότι όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν αποκλείσει κάθε είδους συνεργασία με το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Πάντως και παρά το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών, όλα τα εκλογικά αποτελέσματα είναι ανοιχτά, αν λάβει κανείς υπόψη του πως περίπου το 30% των Γερμανών δηλώνει ακόμα αναποφάσιστο για το τι θα ψηφίσει την ερχόμενη Κυριακή.
Παρόλο αυτά, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δύσκολο, να γίνει μια ακόμα πολιτική έκπληξη και να ανατραπεί η πρωτιά των Σοσιαλδημοκρατών.
Η ανατροπή
Στην πολιτική έκπληξη του SPD αναφέρεται σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle.
«Το SPD πρώτο κόμμα;
Πριν ένα μήνα ακόμη το ενδεχόμενο αυτό ήταν αδιανόητο.
Μετά από μια προσωρινή πρωτιά των Πρασίνων στα τέλη Απριλίου με μέσα Μαΐου, σταθερά πρώτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).
Θεωρούνταν βέβαιο ότι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας θα ήταν ο υποψήφιός τους Armin Laschet.
Τα ποσοστά του SPD κυμαίνονταν μεταξύ 14% και 16%.
Από τις αρχές Αυγούστου διαπιστώνεται μια αλλαγή τάσης, τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών αρχίζουν να αυξάνονται.
Για πρώτη φορά στις 19 Αυγούστου το SPD προσπερνά σε φετινή δημοσκοπική έρευνα τους Πράσινους και αναδεικνύεται δεύτερη πολιτική δύναμη.
Η ανοδική τους πορεία συνεχίζεται.
Τέλη Αυγούστου δημοσιεύονται οι πρώτες δημοσκοπικές έρευνες που βλέπουν το SPD πρώτο κόμμα.
Το προβάδισμα παγιώνεται.
Στις πιο πρόσφατες έρευνες οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 25% - 26%, τα χριστιανικά κόμματα 21% - 22% και οι Πράσινοι 15% με 16%» αναφέρει η DW, η οποία παραθέτει την τοποθέτηση του διευθυντή του δημοσκοπικού ινστιτούτου Infratest dimap, Nico Siegel για το που αποδίδεται η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών μέσα σε έναν μήνα.
Γιατί προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες
Όπως υποστηρίζει ο Siegel, η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις αδυναμίες που παρουσίασαν τα χριστιανικά κόμματα και οι Πράσινοι. «Κατά κανόνα οι Γερμανοί πολίτες ψηφίζουν προγράμματα και όχι κόμματα, το περιεχόμενο είναι σημαντικότερο απ’ ότι οι υποψήφιοι.
Οι φετινές εκλογές διαφέρουν όμως από τις προηγούμενες λόγω της αλλαγής στο αξίωμα του καγκελαρίου.
Μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την Merkel το ερώτημα ποιο πρόσωπο θα τη διαδεχθεί, αποκτά μεγαλύτερη σημασία.
Όχι τόσο για τους οπαδούς του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ή για το Die Linke, αλλά για τους ψηφοφόρους των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών δυνάμεων CDU/CSU, SPD, Πράσινων και Φιλελευθέρων.
Ο παράγοντας προσωπικότητα του υποψηφίου αποκτά μεγαλύτερη σημασία και επειδή οι δεσμοί οπαδού-κόμματος δεν είναι πλέον τόσο στενοί.
Ενδεικτικό παράδειγμα της κινητικότητας σε ό,τι αφορά την εκλογική συμπεριφορά είναι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων» τονίζει ο Siegel, καθώς όπως λέει στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το 30% περίπου των ψηφοφόρων δήλωνε ότι δεν είχε ακόμη αποφασίσει σε ποιο κόμμα θα έδινε τελικά την ψήφο του.
Πιο ικανός ο Scholz
Σύμφωνα με τη DW, σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Olaf Scholz θεωρείται από τους πολίτες πιο ικανός από τους πολιτικούς του αντιπάλους να διαχειριστεί βασικά ζητήματα της χώρας – από τα κοινωνικά θέματα, την οικονομία, την ψηφιοποίηση, την εξωτερική πολιτική ως και την κλιματική αλλαγή.
Στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας συνέβαλε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται προς τα έξω ενωμένοι, ότι κατάφεραν να αναδείξουν κεντρικά ζητήματα που βρίσκουν ανταπόκριση στους ψηφοφόρους (12 ευρώ κατώτερο ωρομίσθιο, ασφαλείς συντάξεις, όχι αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης) και ότι ο υποψήφιός τους δεν έχει κάνει στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου σοβαρά λάθη ούτε έπεσε σε ατοπήματα.
Εκτός αυτού, ο «ούριος άνεμος» για τους Σοσιαλδημοκράτες επιδρά θετικά στην κινητοποίηση ψηφοφόρων και δίνει κίνητρα στα μέλη και τους οπαδούς να συμμετέχουν πιο ενεργά στον προεκλογικό αγώνα.
Τα λάθη των αντιπάλων
Αντιθέτως οι πολιτικοί αντίπαλοι του Scholz υπέπεσαν σε λάθη.
Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Anna Baerbock βρέθηκε στο στόχαστρο της δημόσιας κριτικής λόγω λογοκλοπών σε βιβλίο της, λάθος στοιχεία στο βιογραφικό της και επειδή δεν δήλωσε όπως όφειλε εισοδήματα στο προεδρείο της βουλής.
Σοβαρό μειονέκτημα για τον υποψήφιο καγκελάριο των CDU/CSU, Armin Laschet είναι ότι για μεγάλο διάστημα αμφισβητούνταν δημοσίως από στελέχη του πολιτικού του χώρου κατά πόσο είναι η σωστή επιλογή.
Αρνητικά επέδρασε και βίντεο που τον έδειχνε να ξεκαρδίζεται στα γέλια την ώρα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Frank Walter Steinmeier, εξέφραζε τη θλίψη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις περιοχές που επλήγησαν τον Ιούλιο από τις πλημμύρες.
Οριακή εκλογική μάχη βλέπουν CSU/CSU
Πάντως, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) εμφανίζονται αισιόδοξοι και υποστηρίζουν πως θα είναι μια οριακή εκλογική μάχη όπου όλα τα σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πιθανά.
«Βλέπουμε στους αριθμούς των δημοσκοπήσεων ότι θα είναι αμφίρροπη κούρσα.
Ήταν πάντα σαφές σε μας πως θα ήταν φωτοφίνις», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Markus Blume.
Την ίδια στιγμή πάντως, ο επικεφαλής του CDU, Armin Laschet έχει ρίξει στη «μάχη» το τελευταίο του «όπλο» για να ανατρέψει τα εις βάρος του δημοσκοπικά ευρήματα.
Συγκεκριμένα, επιστρατεύει την «απειλή» το αριστερό Die Linke να είναι ο τρίτος εταίρος στην κυβέρνηση του Scholz.
Το Die Linke είναι ο «πολιτικός απόγονος» των κομμουνιστών που κυβέρνησαν στην ανατολική Γερμανία.
Για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, το Die Linke είναι εξίσου δυσάρεστο όσο και το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Αν και ο Scholz έχει κατ’επανάληψη πει πως θα συγκυβερνήσει με τους Πράσινους, υπάρχει η εκτίμηση πως θα χρειαστεί και τρίτος εταίρος για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Μάλιστα οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι ο Scholz θα προτιμήσει την αριστερά από τους φιλελεύθερους του FDP, διότι οι Σοσιαλδημοκράτες είναι πιο κοντά με το Die Linke σε κοινωνικά θέματα.
Θα μπει το Die Linke σε κυβέρνηση συμμαχίας;
Παρόλο αυτά ελάχιστοι είναι εκείνοι που εκτιμούν πως το Die Linke θα είναι ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος του Scholz.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η αριστερά λαμβάνει το 6% (έναντι 11% που φέρεται να λαμβάνει το FDP), ποσοστό που εκτιμάται πως δεν θα είναι αρκετό για τους Σοσιαλδημοκράτες.
Επιπλέον, οι θέσεις του Die Linke για την οικονομία αλλά και για την εξωτερική πολιτική καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κυβερνητική συνεργασία με το SPD και με τους Πράσινους.
Άλλωστε και τα δύο κόμματα έχουν καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν με κάθε κόμμα που αμφισβητεί την ένταξη της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ, ζητήματα που τίθενται σε ερώτηση από το Die Linke.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Scholz ως κεντρώος θα ένιωθε πιο άνετα να συνεργαστεί με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, αλλά δεν αποκλείει και τη συνεργασία με το Die Linke προκειμένου να διατηρήσει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις με το FDP.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών