Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στην Ευρώπη από τη διασπορά της Omicron – Μόνο η Ολλανδία ανακοίνωσε 13 κρούσματα, που αλλού έχει εντοπιστεί

Πανικός στην Ευρώπη από τη διασπορά της Omicron – Μόνο η Ολλανδία ανακοίνωσε 13 κρούσματα, που αλλού έχει εντοπιστεί
Εξαπλώνεται ραγδαία η νέα μετάλλαξη - Η Ολλανδία μετρά πλέον τα περισσότερα στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Με εντυπωσιακό ρυθμό εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού στην Ευρώπη μετά τα κράτη να υψώνουν τείχη, προκειμένου να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά της μέχρι να κατανοήσουν τον βαθμό επικινδυνότητάς της και το κατά πόσο αντιστέκεται στα εμβόλια.
Την Κυριακή η Ολλανδία ανακοίνωσε 13 της Omicron ενώ ήδη η νέα μετάλλαξη βρίσκεται σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Δανία και πιθανώς στην Αυστρία να ανακοινώνουν τα πρώτα κρούσματα, ακολουθώντας το Βέλγιο.
Μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και τα πρώτα μέτρα με στόχο την ανάσχεση της νέας μετάλλαξης.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής (28/11) ανακοινώθηκε και η ανίχνευση δύο κρουσμάτων στην Αυστραλία.
Στα κράτη που ωστόσο λαμβάνουν μέτρα όχι μόνο έναντι των χωρών της Αφρικής όπου ανιχνεύτηκε πρώτα η μετάλλαξη, αλλά ακόμη και έναντι των χωρών που επιβεβαιώνουν κρούσματα, ακόμη και ένα, είναι η Ελβετία και η Κολομβία.

Commission: Η ρήτρα στα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές για τις μεταλλάξεις

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ειδικοί ώστε να αναλύσουν τη νέα παραλλαγή Omicron του κορονοϊού SARS-CoV-2, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, από τη Ρίγα της Λετονίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021.
«Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη με τον χρόνο», είπε η on der Leyen, καλώντας τους πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις ώστε να δώσουν στους επιστήμονες το περιθώριο που χρειάζονται για να αναλύσουν την παραλλαγή αυτήν.
«Οι επιστήμονες και οι παρασκευαστές (εμβολίων) χρειάζονται δύο με τρεις εβδομάδες ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων» της Omicron, πρόσθεσε.
«Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο», συνέχισε, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν, να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.
Η ίδια διευκρίνισε ότι η σύμβαση που υπέγραψε φέτος το καλοκαίρι η Επιτροπή με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer, για την παράδοση 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου, περιλαμβάνει μια ρήτρα που αναφέρεται στην περίπτωση εμφάνισης μιας παραλλαγής η οποία δεν θα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Με τη ρήτρα αυτή, οι εταιρείες δεσμεύονται ότι θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους μέσα σε διάστημα 100 ημερών, εξήγησε.
Να σημειωθεί ότι η νέα παραλλαγή έχει εξαπλωθεί ήδη σε πολλές χώρες, προκαλώντας έντονη ανησυχία, ιδίως στην Ευρώπη.

 

Ολλανδία: 13 κρούσματα της Omicron!

Την Κυριακή (28/11/2021) οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν 13 κρούσματα της νέας μετάλλαξης σε επιβάτες που έφτασαν στη χώρα με πτήσεις από τη Νότια Αφρική.
Η ολλανδική αρχή δημόσιας υγείας επιβεβαίωσε ότι 13 άτομα που έφτασαν στην Ολλανδία με πτήσεις από τη Νότια Αφρική την Παρασκευή (26/11) έχουν μέχρι στιγμής διαγνωστεί θετικά στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.
«Στην έρευνά μας για την αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, βρήκαμε μέχρι στιγμής 13 κρούσματα της παραλλαγής Omicron μεταξύ των επιβατών που βγήκαν θετικοί στο τεστ του κορωνοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM).
«Δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν περισσότερα κρούσματα στην Ολλανδία», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Ρότερνταμ ο υπουργός Υγείας Hugo de Jonge.
«Αυτή πιθανόν να είναι η κορυφή του παγόβουνου», σημείωσε.
Η έρευνα των Ολλανδών ξεκίνησε με την εξέταση όλων των επιβατών που έφθασαν με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ την Παρασκευή (26/11) προτού η ολλανδική κυβέρνηση αναθεωρήσει τους κανόνες για τις πτήσεις από την Νότια Αφρική λόγω της εμφάνισης της νέας παραλλαγής.
Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές επιχειρούν επίσης να έρθουν σε επαφή και να εξετάσουν περίπου 5.000 άλλους επιβάτες, οι οποίοι έχουν επιστρέψει στη χώρα από την Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια ή την Ζιμπάμπουε από την Δευτέρα.
Στην Ολλανδία τίθενται σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα με βάση τα οποία τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα θα κλείνουν στις πέντε το απόγευμα σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

Γερμανία

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει συνολικά τρία κρούσματα κορωνοϊού που φέρουν την νέα παραλλαγή Omicron έπειτα από την επιβεβαίωση ενός ύποπτου κρούσματος στο δυτικό κρατίδιο της Έσσης.
«Η αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα-το ύποπτο κρούσμα που έγινε το πρωί του Σαββάτου (27/11/2021) γνωστό φέρει την παραλλαγή Omicron», έγραψε στο Twitter ο Kai Klose, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στην Έσση.
Ο ίδιος είπε ότι η νέα παραλλαγή είχε εντοπιστεί σε έναν επιβάτη που είχε φθάσει από την Νότια Αφρική στην Έσση, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης.
Επιπλέον υγειονομικοί αξιωματούχοι στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας εντόπισαν δύο κρούσματα της εν λόγω παραλλαγής.
Περιορισμοί στις αερομεταφορές από την Νότια Αφρική τέθηκαν σε ισχύ καθώς η χώρα χαρακτηρίστηκε περιοχή παραλλαγής ιού.
Αυτό σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς στη Γερμανία από την Νότια Αφρική και ακόμη και αν αυτοί είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Η νέα παραλλαγή έχει προκαλέσει συναγερμό στη Γερμανία, η οποία όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αγωνίζεται για να περιορίσει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας με ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Tρία τα κρούσματα της Omicron και στη Βρετανία

Η Βρετανία κατέγραψε το τρίτο κρούσμα της νέας παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας την Κυριακή (28/11/2021) προσθέτοντας ότι το πρόσωπο που έχει μολυνθεί δεν βρίσκεται πλέον στη χώρα και συνδέεται με ταξίδι στη νότια Αφρική.
Η Υπηρεσία είπε ακόμη ότι όσο βρισκόταν στη χώρα το πρόσωπο αυτό ήταν στο Γουεστμίνστερ του κεντρικού Λονδίνου.
«Οι προηγμένες ικανότητές μας αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε παραλλαγές και να αναλαμβάνουμε άμεση δράση για τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική διευθύντρια της Υπηρεσίας, Jennie Harris.
«Είναι πολύ πιθανό να βρούμε περισσότερα κρούσματα μέσα στις επόμενες ημέρες όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο και καθώς αυξάνουμε τον εντοπισμό κρουσμάτων μέσω της εστιασμένης ιχνηλάτησης», πρόσθεσε η ίδια.
Νέα μέτρα για τον περιορισμό της παραλλαγής Omicron, ανακοίνωσε ο Boris Johnson.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης στη Βρετανία.
Μέσα στα μέτρα που ανακοίνωσε περιλαμβάνεται το υποχρεωτικό τεστ PCR για όλους τους διεθνείς επισκέπτες
, ανεξαρτήτως εμβολιασμού, ενώ όλες οι στενές επαφές των κρουσμάτων της παραλλαγής Omicron θα μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών, επίσης ανεξαρτήτου εμβολιασμού.
«Θα απαιτήσουμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να απομονωθεί μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα», τόνισε
Ακόμα επανέρχεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ και στα καταστήματα.

Κρούσμα και στην Ιταλία

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας επιβεβαίωσε το βράδυ του Σαββάτου (27/11/2021) ότι στο κρούσμα κορωνοϊού που καταγράφηκε στη Νάπολη εντοπίστηκε η παραλλαγή Omicron.
Πρόκειται για ασθενή που ταξίδεψε στην Ιταλία από τη Μοζαμβίκη.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η κατάσταση της υγείας του ίδιου και της οικογένειάς του είναι καλή.

Εντοπίστηκε στην Τσεχία

Το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, ανακοίνωσε απόψε από την τηλεόραση ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Omicron σε μια ασθενή που πάσχει από Covid-19.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το στέλεχος επιβεβαιώθηκε» είπε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου μιλώντας στην τσεχική τηλεόραση.

Δύο κρούσματα στη Δανία

Η Δανία κατέγραψε δύο κρούσματα της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού σε ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η αρχή λοιμωδών ασθενειών της χώρας.
«Αυτό ήταν αναμενόμενο και επομένως η στρατηγική μας είναι να συνεχίσουμε την εντατική παρακολούθηση των μολύνσεων στη χώρα», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Serum, Henrick Ulum.
Τα δύο αυτά άτομα, τα οποία ταξίδεψαν αεροπορικώς στη Δανία, τέθηκαν σε απομόνωση και οι αρχές ιχνηλατούν τυχόν στενές επαφές τους.
Η Omicron εντοπίστηκε από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής αυτήν την εβδομάδα, οδηγώντας πολλές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Νότια Αφρική και σε γειτονικές της χώρες.

Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Τιρόλο της Αυστρίας

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην περιοχή του Τιρόλου στην Αυστρία, όπως γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές.
Το ύποπτο κρούσμα, σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά οι τοπικές αρχές αργά το Σάββατο 27/11, αφορά έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα και βρέθηκε θετικός στην covid-19, με ενδείξεις ότι έχει προβληθεί από τη νέα παραλλαγή.
Ωστόσο, η επιβεβαίωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές του Τιρόλου.
Τα αρχικά τεστ που διενεργήθηκαν από το Ινστιτούτο Ιολογίας του Ίνσμπουργκ οδήγησαν στη «σοβαρή υποψία» ότι το κρούσμα αυτό ενδέχεται να συνδέεται με τη νέα παραλλαγή και έτσι, δείγματα θα σταλούν στην Αυστριακή Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων (AGES) για να ελεγχθούν περαιτέρω.
«Το αποτέλεσμα από την AGES αναμένεται τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Elmar Rizzoli, επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης της πανδημίας του Τιρόλο.
«Το κρούσμα, όπως έχει δηλώσει και βάσει των τρεχουσών πληροφοριών, παρέμεινε σχεδόν αποκλειστικά στο σπίτι του από τότε που επέστρεψε από το ταξίδι του πριν τρεις ημέρες και προς το παρόν δεν εμφανίζει συμπτώματα», πρόσθεσε.

Fauci για μετάλλαξη

Χωρίς να το αποκλείσει κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον, ο Anthony Fauci σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Covid είπε την Κυριακή (28/11/2021) πως είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για lockdown σχετικά με τη μετάλλαξη Omicron.
Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν «τα πάντα» για να περιορίσουν τα κρούσματα της παραλλαγής, αν και είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» εάν χρειαζόμαστε νέα lockdown ή εντολές εμβολιασμού, τόνισε ο Αμερικανός επιδημιολόγος μιλώντας στο ABC News..
Η μετάλλαξη η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «παραλλαγή ανησυχίας» φαίνεται να προκαλεί πανικό στους παγκόσμιους ηγέτες και έχει οδηγήσει σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη νότια Αφρική.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η παραλλαγή του ιού είναι πιο μολυσματική ή μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια, καθώς οι υγειονομικοί αξιωματούχοι είπαν ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να γίνει ένας τέτοιος προσδιορισμός.
O Fauci υποστήριξε πως ο ιός θα καταστεί ενδημκός λέγοντας πως δεν πρόκειται να εξαλειφθεί.
«Δεν νομίζω ότι θα τον εξαλείψουμε.
Έχουμε εξαλείψει μόνο μία μόλυνση της ανθρωπότητας, και αυτή είναι η ευλογιά», δήλωσε στο CBS.

Ο χάρτης της Omicron στον κόσμο

Ισραήλ

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της μετάλλαξης Omicron γίνεται πλέον το Ισραήλ, όπου ήδη οι υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής, ενώ και εξετάζουν ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα.
Ειδικότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 28/11 θα απαγορεύει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, σε μια προσπάθεια να «φρενάρει» την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και έχει χαρακτηριστεί ως «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Σημειώνεται ότι ήδη είχε επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Αφρικής την Παρασκευή 26/11.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Naftali Bennett, το Σάββατο 27/11, διαμηνύοντας ότι θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους (που είναι συνήθης πρακτική για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς της Shin Bet.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι όσοι ισραηλινοί πολίτες θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα.
Τα παραπάνω θα εγκριθούν από την ισραηλινή Βουλή και η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Αυστραλία

Οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή 28/11 ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού σε δύο ταξιδιώτες που έφτασαν στο Σίδνεϊ από το νότιο τμήμα της Αφρικής.
Το υπουργείο Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην ανατολική Αυστραλία, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν τεστ τα οποία επιβεβαίωσαν την παρουσία του νέου αυτού στελέχους σε δύο ταξιδιώτες που έφτασαν χθες Σάββατο στο Σίδνεϊ.
Οι δύο ταξιδιώτες επέβαιναν σε πτήση της Qatar Airways και έφτασαν στην Αυστραλία μέσω της Ντόχα του Κατάρ, επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 κατά την άφιξή τους στο Σίδνεϊ, γεγονός που ώθησε τις αρχές να εξετάσουν αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, το οποίο εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.
"Τα δύο θετικά κρούσματα, που ήταν ασυμπτωματικά, βρίσκονται σε απομόνωση σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια. Τα δύο αυτά άτομα ήταν ανοσοποιημένα πλήρως" κατά της covid-19, πρόσθεσε το υπουργείο της αυστραλιανής πολιτείας.
Δώδεκα ταξιδιώτες από το νότιο τμήμα της Αφρικής που έφτασαν στην Αυστραλία με την ίδια πτήση έχουν επίσης τεθεί σε καραντίνα, παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν θετικοί στην covid-19.
Οι περίπου 260 επιβαίνοντες στην πτήση -επιβάτες και μέλη του πληρώματος-- κλήθηκαν να παραμείνουν σε καραντίνα.

Fauci: Πιθανώς βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ

Η παραλλαγή Omicron του Covid-19 υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχει ήδη φτάσει στις ΗΠΑ, δήλωσε ο διάσημος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου Joe Biden, όπως μεταδίδει το Bloomberg το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021
«Δεν θα εκπλαγώ αν είναι ήδη εδώ», δήλωσε ο Fauci στο «NBC το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021.
«Δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη (τη νέα παραλλαγή)», αλλά όταν ένας ιός εμφανίζει «αυτόν τον βαθμό μεταδοτικότητας», «σχεδόν αναπότρεπτα τελικά θα μεταδοθεί ουσιαστικά παντού», υπογράμμισε.

Ανοσία και εμβόλια

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη Νότια Αφρική και σε άλλες επτά χώρες της περιοχής είναι ένας τρόπος να κερδίσουν χρόνο οι ΗΠΑ ώστε να αμυνθούν ενάντια στην παραλλαγή και δεν πρέπει να προκληθεί πανικός, επισήμανε ο Fauci.
Τα βασικά ερωτήματα σχετικά με την παραλλαγή του Omicron περιλαμβάνουν εάν καταγράφει μεγαλύτερη νοσηρότητα σε σχέση με την μετάλλαξη Delta, υπογράμμισε .
Αν και είναι «εύλογο» ότι η τελευταία παραλλαγή μπορεί να μειώσει την προστασία του εμβολίου κατά του Covid-19, ο υπάρχων εμβολιασμός μπορεί να είναι σε θέση να την περιορίσει, είπε ο Fauci.

Οι αρνητικές ενδείξεις

«Φαίνεται να έχει εξαπλωθεί με αρκετά μεγάλη ταχύτητα στη Νότια Αφρική», σημείωσε.
«Η ικανότητά του να μολύνει άτομα που έχουν αναρρώσει, ακόμη και άτομα που έχουν πλήρως εμβολιαστεί, μας κάνει να πούμε ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και να υπάρξει προετοιμασία για σοβαρές συνέπειες (από την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron)», επισήμανε ο Fauci.

Τα ερωτήματα που γεννά η μετάλλαξη Omicron και για ποιο λόγο έχει προκαλέσει παγκόσμιο πανικό

Τι συμβαίνει τελικά με την νέα αυτή μετάλλαξη που αρχικά είχε λεχθεί ότι θα ονομαστεί Nu αλλά τελικά ονομάστηκε Omicron;
Γιατί το Βέλγιο αποκαλεί την Omicron... Covid 21 και η Νότια Αφρική «τρικυμία σε φλιντζάνι τσαγιού» καταδεικνύοντας την υπερβολή στην δραστικότητα της νέας παράλλαξης;
Γιατί προκαλεί χάος στις διεθνείς αγορές και πανικοβάλλει τον πλανήτη;
Γιατί τα χρηματιστήρια υπέστησαν mini κραχ;
Πολλά κράτη ξεκίνησαν τις απαγορεύσεις ταξιδίων προς την Νότια Αφρική και άλλα αφρικανικά κράτη
Το αντί Covid 19 θεωρώντας ότι είναι η πιο μολυσματική μετάλλαξη του Covid 19.
Και τέλος, είναι η μετάλλαξη Omicron εργαλείο χειραγώγησης μέσω του φόβου και του πανδημικού πανικού, που εξυπηρετεί το Great Reset;

Απαντήσεις: Τι γνωρίζουμε ως τώρα

Τι συμβαίνει με την μετάλλαξη Omicron;

Η μετάλλαξη Omicron θεωρείται η πιο βαριά μεταλλαγμένη παραλλαγή του covid 19, μέχρι στιγμής, καθώς έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας το τμήμα του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του Covid και 50 συνολικά.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι υπάρχουν 10 μεταλλάξεις έναντι 2 στην παραλλαγή Delta σχετικά με τον τομέα δέσμευσης υποδοχέα, που είναι το τμήμα του ιού κατά την αρχική επαφή με τα κύτταρα.
Οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη της ακίδας καθιστούν δυσκολότερο για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στο παθογόνο, όπως τόσοι πολλοί σκεπτικιστές εμβολίων προειδοποιούσαν το 2020 όταν υποστήριζαν ότι η χρήση αναποτελεσματικών εμβολίων (όπως αυτά της Pfizer και της Moderna ) θα οδηγήσουν σε πιο επικίνδυνες εκδοχές του covid 19.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα.
Η παραλλαγή Omicron εντοπίστηκε πριν από 5 ημέρες αρχικά στη Μποτσουάνα, από όπου πήρε το προσωρινό της όνομα.
Τα δεδομένα αλληλουχίας υποδηλώνουν ότι το Β.1.1.529 έχει διαφορετικό εξελικτικό μονοπάτι, αλλά μοιράζεται μερικές κοινές μεταλλάξεις με τις παραλλαγές C.1.2, Beta και Delta.

Η πηγή ανησυχίας για τους επιστήμονες

«Αυτή η παραλλαγή μας εξέπληξε, αποτελεί μεγάλο άλμα στην εξέλιξη, εμπεριέχει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από ότι περιμέναμε, ειδικά μετά από ένα πολύ σοβαρό τρίτο κύμα του Delta», δήλωσε ο Tulio de Oliveira, διευθυντής της πλατφόρμας KwaZulu-Natal Research and Innovation Sequencing Platform.
Στον υποδοχέα ACE2 - την πρωτεΐνη που βοηθά στη δημιουργία σημείου εισόδου για τον κορωνοϊό για τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων - η νέα παραλλαγή έχει 10 μεταλλάξεις.
Συγκριτικά, η παραλλαγή Beta έχει τρεις, η παραλλαγή Delta έχει δύο, είπε ο Oliveira.
Ο Dr Tom Peacock, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, συμφωνεί με την Oliveira.
Ο Peacock δημοσίευσε λεπτομέρειες της νέας παραλλαγής σε έναν ιστότοπο κοινής χρήσης γονιδιώματος , σημειώνοντας ότι «ο απίστευτα υψηλός αριθμός μεταλλάξεων ακίδων υποδηλώνει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικά ανησυχητικό».
Όπως σημειώνει ο Peacock, «αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω δύο από αυτές τις μεταλλάξεις σε μία μόνο παραλλαγή».

Τι σημαίνει αυτό;

Όπως σημείωσε πρόσφατα το έγκριτο περιοδικό Nature, οι ερευνητές ανέφεραν σημαντικό ρόλο παίζει η θέση διάσπασης της φουρίνης του Covid που τον βοηθά να εισέλθει στα κύτταρα, επειδή βρίσκεται στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού και η διάσπαση της πρωτεΐνης σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη για να μολύνει ο ιός τα κύτταρα.
Σε κάθε περίπτωση, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι κάνει στην πραγματικότητα το σύμπλεγμα μετάλλαξης πρωτεΐνης ακίδας, η εικασία ότι θα οδηγήσει σε ένα άλλο κύμα παγκόσμιων μολύνσεων είναι προ των πυλών.
Ο Ravi Gupta, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, διαπίστωσε στο εργαστήριό του, ότι δύο από τις μεταλλάξεις στο B.1.1.529 αύξησαν τη μολυσματικότητα και μείωσαν την αναγνώριση αντισωμάτων.
«Φαίνεται σίγουρα μια σημαντική ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που υπάρχουν.
Ωστόσο, μια βασική ιδιότητα του ιού που είναι άγνωστη».
Ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL, επισήμανε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην παραλλαγή προφανώς συσσωρεύτηκε σε μια «ενιαία έκρηξη», υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης σε ένα άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανώς ασθενούς HIV/Aids χωρίς θεραπεία.

Eίναι πιο θανατηφόρα;

Είναι επί του παρόντος πολύ νωρίς για να καθοριστεί εάν η νέα παραλλαγή έχει υψηλότερη θνησιμότητα από τις προηγούμενες παραλλαγές.
Τα αναφερθέντα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται στη Νότια Αφρική μόλις στις 19 Νοεμβρίου, επομένως δεν θα έχει ακόμη προκύψει οποιαδήποτε επίπτωση στις νοσηλείες και στους θανάτους που σχετίζονται με τον COVID.

Τι γίνεται με τα εμβόλια; - To νέο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε 100 ημέρες

Όσον αφορά στα εμβόλια, η παράλλαξη B.1.1.529 θα μπορούσε κάλλιστα να αντιπροσωπεύει μια εντελώς νέα ασθένεια, καθώς τα υπάρχοντα εξουδετερωτικά αντισώματα θα έχουν μικρή έως καθόλου επίδραση σε έναν ιό με όλες αυτές τις μεταλλάξεις.
Αυτά είναι δυστυχώς καλά νέα για τους πολιτικούς καθώς έχουν τον νέο καταλύτη για επιβάλλουν ένα νέο γύρο lockdown και νέα μέτρα.
Είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ανταπόκριση του εμβολίου στη νέα παραλλαγή.
Ωστόσο, ο σημαντικός αριθμός παραλλαγών αυξάνει την πιθανότητα τα τρέχοντα εμβόλια, τα οποία σχεδιάστηκαν με γνώμονα το αρχικό στέλεχος COVID-19, να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
Οι εργαστηριακές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής. Το ινστιτούτο υποστηρίζει ότι είναι πιθανή η παράλλαξη να επηρεάζει το ανοσοποιητικό καθώς και τα υπάρχοντα εμβόλια.
Η Credit Suisse εκτιμά ότι τα αρχικά δεδομένα ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερο από 1 εβδομάδα για να δημιουργηθούν, δεδομένου ότι η σειρά είναι ήδη γνωστή και η εργασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την Pfizer, εάν εμφανιστεί μια παραλλαγή που υπερνικάει το εμβόλιο, θα μπορούσε να αναπτύξει και να παράγει ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά αυτής της παραλλαγής σε 100 ημέρες.

Lauterbach (Eπιδημιολόγος, Γερμανία): Η μετάλλαξη Omicron είναι επιθετικότερη και εξίσου επικίνδυνη για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

«Η μετάλλαξη Omicron είναι πιο επιθετική από το αναμενόμενο», «μεταδίδεται ταχύτερα» τονίζει ο Γερμανός επιδημιολόγος Karl Lauterbach ειδικός σε θέματα υγείας του κυβερνώντος κόμματος SPD στη Γερμανία, και προειδοποιεί ότι φαίνεται να είναι επικίνδυνη εξίσου για «εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».
Ο Karl Lauterbach τονίζει την ανάγκη περαιτέρω περιορισμών ενόψει της τρέχουσας κατάστασης του Covid και της εμφάνισης μιας ακόμη πιο επικίνδυνης παραλλαγής του ιού.
Ο Lauterbach ανησυχεί πολύ ότι η επικίνδυνη μετάλλαξη Omicron που έχει εμφανιστεί στη νότια Αφρική θα μπορούσε να φτάσει και στη Γερμανία.
Αν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα.
«Επειδή δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να προστίθεται μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μετάλλαξη σε ένα κύμα που ήδη τρέχει», προσθέτει ο Γερμανός ειδικός.
«Γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, γιατί κάθε μέρα που μπορεί να κερδηθεί πριν εμφανιστεί αυτή η μετάλλαξη, μετράει πολύ», σημειώνει.
«Τα μέτρα θα είχαν αποδώσει, αν οι επαφές μειώνονταν κάπως.
Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί που πρέπει, και σίγουρα θα χρειαστεί να τα ενισχύσουμε ξανά»,τονίζει ο Lauterbach.

Μολυσματικότητα: Από την Μποτσουάνα στον κόσμο

Το υπουργείο Υγείας της Μποτσουάνας επιβεβαίωσε ότι 4 κρούσματα της νέας παραλλαγής εντοπίστηκαν σε άτομα που ήταν όλα πλήρως εμβολιασμένα, όπως επισήμως ανακοινώθηκε.
Και οι τέσσερις δοκιμάστηκαν πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι τους.
Με περισσότερες από 1.200 νέες μολύνσεις, το ημερήσιο ποσοστό μόλυνσης στη Νότια Αφρική είναι πολύ χαμηλότερο π.χ. από ότι στην Γερμανία, όπου τα νέα κρούσματα προκαλούν χάος.
Ωστόσο, η πυκνότητα των μεταλλάξεων σε αυτή τη νέα παραλλαγή εγείρει φόβους ότι θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά μεταδοτική, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Πόσο έχει εξαπλωθεί

Μέχρι την Πέμπτη (25/11), εντοπίστηκαν σχεδόν 100 κρούσματα στη Νότια Αφρική, όπου έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος μεταξύ των νέων λοιμώξεων.
Τα πρώιμα αποτελέσματα των τεστ PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν σε επαρχία της Νότιας Αφρικής που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με τον de Oliveira.
Στη γειτονική Μποτσουάνα, αξιωματούχοι κατέγραψαν τέσσερα κρούσματα τη Δευτέρα σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.
Στο Χονγκ Κονγκ, ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική βρέθηκε να έχει την παραλλαγή και ένα άλλο κρούσμα εντοπίστηκε σε ένα άτομο που τέθηκε σε καραντίνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου.
Το Ισραήλ έχει επίσης εντοπίσει 3 κρούσματα σε άτομα πλήρως εμβολιασμένα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ένας ταξιδιώτης εμβολιάστηκε με τρεις δόσεις του εμβολίου Pfizer, η μία με δύο εμβόλια AstraZeneca και η άλλη με δύο εμβόλια Johnson & Johnson.
Στην Ευρώπη πρώτη χώρα που εντόπισε 2 κρούσματα κορωνοϊού της Omicron ήταν το Βέλγιο, όπως γνωστοποίησαν οι αρχές, εκ των οποίων ο ένας ασθενής ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί και παρουσίασε συμπτώματα 11 ημέρες μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο.
Botsuana_BN.jpg
VOC.png

Nu1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης