Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδική αντίδραση στη Wall Street - Κέρδη +1,32% ο S&P 500 - Επαναξιολογείται ο αντίκτυπος της Omicron

Ανοδική αντίδραση στη Wall Street - Κέρδη +1,32% ο S&P 500 - Επαναξιολογείται ο αντίκτυπος της Omicron

Ανέκαμψε από το sell-off η Wall Street

Σχετικά Άρθρα
Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν σήμερα 29/11 τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ανακτώντας ένα μέρος από τις βαριές απώλειες της Παρασκευής 26/11 όταν το σοκ από την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού πυροδότησε ισχυρούς κλυδωνισμούς στα παγκόσμια χρηματιστήρια.

Στις ΗΠΑ, οι ειδικοί υγείας συνιστούν προσοχή, αλλά όχι πανικό, για το νέο στέλεχος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Biden κάλεσε τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες σε κλειστούς και δημόσιους χώρους, ενώ επανάλαβε την έκκληση του να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες, σημειώνοντας ότι αργά ή γρήγορα θα δούμε κρούσματα και του νέου στελέχους του ιού εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την Παρασκευή 26/11, ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε -2,5% στη χειρότερη συνεδρίαση του από τις 28 Οκτωβρίου του 2020.
Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε -2,3%, και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση -2,2%.
Η κατρακύλα των δεικτών ακολούθησε την έκρηξη των ανησυχιών για τη νέα μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη νότια Αφρική και εντοπίζεται πλέον σε πολλές χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για μια «μετάλλαξη που προκαλεί ανησυχία», ενώ οι φαρμακευτικοί κολοσσοί Moderna, Pfizer και άλλοι έχουν ανακοινώσει πως ξεκίνησαν να μελετούν τη μετάλλαξη για να αξιολογήσουν πώς αντιδρά στα εμβόλια τους.
Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους αυτή την εβδομάδα σε σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον δείκτη για την καταναλωτική εμπιστοσύνη την Τρίτη, τους μεταποιητικούς δείκτες PMI την Τετάρτη και τα στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης στο τέλος της εβδομάδας.

Ο δείκτης Dow Jones κέρδισε +0,68% και έκλεισε στις 35.135,94 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +1,32% και σκαρφάλωσε στις 4.655,27 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,88% στις 15.782,83 μονάδες

O διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Jack Dorsey, παραιτήθηκε από επικεφαλής της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης και τη θέση του αναλαμβάνει ο έως σήμερα τεχνικός διευθυντής της, Parag Agrawal.

Ο 45χρονος Dorsey ήταν CEO τόσο του Twitter όσο και της Square, της εταιρεία ψηφιακών πληρωμών του.
Ο Dorsey θα παραμείνει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έως τη λήξη της θητείας του με τη γενική συνέλευση των μετόχων το 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Bret Taylor, θα γίνει πρόεδρος του Δ. Σ., αντικαθιστώντας τον Patrick Pichette, έναν πρώην στέλεχος της Google, ο οποίος θα παραμείνει στο Δ.Σ. ως πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής.
«Αποφάσισα να αποχωρήσω από το Twitter, επειδή πιστεύω ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να μετακινηθεί από τους ιδρυτές της», ανέφερε ο Dorsey σε δήλωσή του, αν και δεν ανέφερε άλλες λεπτομέρειες για τους λόγους που αποφάσισε να παραιτηθεί.
Τώρα, είναι ο Agrawal που θα πρέπει να πετύχει τους επιθετικούς στόχους του Twitter.
Η εταιρεία είχε αναφέρει φέτος ότι στοχεύει σε 315 εκατομμύρια καθημερινούς ενεργούς χρήστες έως το τέλος του 2023 και τουλάχιστον να διπλασιάσει τα ετήσια έσοδά της το έτος αυτό.

Ήπια ανάκαμψη στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να καταγράφει την καλύτερη συνεδρίαση του σε πάνω από ένα μήνα μετά την κατρακύλα της Παρασκευής στο κλίμα ανησυχίας που προκάλεσε η νέα μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού.
Οι επενδυτές περιμένουν πλέον να ακούσουν από τους ειδικούς περισσότερες πληροφορίες για το νέο στέλεχος Omicron που εντοπίστηκε στη νότια Αφρική, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εάν αποδειχθεί ότι διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα υφιστάμενα εμβόλια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «παραλλαγή ανησυχίας» την Omicron, ενώ τα προκαταρκτικά δεδομένα για το νέο στέλεχος υποδηλώνουν ότι με την Όμικρον υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης».
Ωστόσο, ο ΠΟΥ ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι εξακολουθεί να μην είναι σαφές εάν η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα.
Να καθησυχάσουν τις αγορές και τους επενδυτές έσπευσαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσον αφορά την οικονομική επίδραση της μετάλλαξης Omicron στην Ευρωζώνη.
Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι η μετάλλαξη Omicron είναι επικίνδυνη, οι επενδυτές ανησυχούν ότι αποτελεί απειλή για την ανάκαμψη και για τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών.
Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, ο αναπληρωτής της Luis de Guindos και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Francois Villeroy de Galhau, εμφανίστηκαν γενναία απέναντι σε αυτόν τον νέο κίνδυνο, σημειώνει το Reuters.
«Υπάρχει μια προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη το 2022, αλλά πιστεύω ότι μάθαμε πολλά», δήλωσε η Lagarde στην ιταλική τηλεόραση RAI.
«Τώρα γνωρίζουμε τον εχθρό μας και ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε.
Είμαστε όλοι καλύτερα εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούμε στον κίνδυνο ενός πέμπτου κύματος ή στην παραλλαγή Omicron», εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Προφανώς, πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον COVID και το νέο στέλεχος Omicron», δήλωσε ο Villeroy σε διαδικτυακή οικονομική διάσκεψη.
«Αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις των διαδοχικών κυμάτων έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ότι είναι όλο και λιγότερο επιζήμιες, και αυτό δεν θα έπρεπε πιθανώς να αλλάξει πολύ τις οικονομικές προοπτικές», εκτίμησε.
Οι αγορές ανέκτησαν την ψυχραιμία τους τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές περίμεναν περαιτέρω λεπτομέρειες για την παραλλαγή, η οποία έχει ήδη επαναφέρει ορισμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos αναγνώρισε τον «υψηλό βαθμό αβεβαιότητας», αλλά υποστήριξε ότι τα πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει καλύτερα αυτούς τους κινδύνους.
Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική να διατηρεί όλες τις επιλογές ανοιχτές.

O ο γερμανικός DAX έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2% στις 15.280,86 μονάδες, ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 6.776,25 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,9% στις 7.109,95 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας εντός των εκτιμήσεων είναι η επιβράδυνση που καταγράφηκε στο οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
O δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 117,5 μονάδες τον Νοέμβριο από 118,6 μονάδες τον Οκτώβριο.
Παρά την άνοδο στα κρούσματα του κορωνοϊού τους τελευταίους δύο μήνες, το κλίμα βελτιώθηκε στις υπηρεσίες, το λιανεμπόριο και τις κατασκευές.
Ωστόσο «άγνωστος Χ» παραμένει η μετάλλαξη Omicron, η οποία έκανε την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες και οδηγεί σε επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης.
Άλμα 6% έκαναν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία -σε εναρμονισμένη βάση, για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη- τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Είναι το πιο υψηλό από το καλοκαίρι του 1992 κι ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 5,6%.
Σύμφωνα με αρχικά στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,3%.
Σε εθνικό επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 5,2% σε ετήσια βάση έναντι προσδοκίας για 5,1%, ενώ υποχώρησε 0,2% σε μηνιαία -λιγότερο από τις προβλέψεις για πτώση κατά 0,3%.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τον υψηλό ρυθμό του πληθωρισμού από τον φετινό Ιούλιο, στους οποίους περιλαμβάνονται η χαμηλή βάση του 2020, η προσωρινή μείωση φόρων και η πτώση των τιμών των πετρελαιοειδών.

Πτώση στην Ασία

Πτωτικά κινήθηκαν ασιατικά τα χρηματιστήρια Ασίας μετά τις βαριές απώλειες που κατέγραψαν την Παρασκευή και το sell-off στη Wall Street και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.
Αρκετά κράτη ανά τον κόσμο έκλεισαν τα σύνορά τους σε επιβάτες από χώρες της νότιας Αφρικής.
Σιγκαπούρη, Ινδία, Ταϊβάν και Νέα Ζηλανδία ακολούθησαν αυτή την γραμμή από την Παρασκευή, ενώ τη σήμερα 29/11 ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα θα απαγορεύσει την είσοδο σε ξένους επισκέπτες από τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Reuters.
Ο ταξιδιωτικός κλάδος δέχθηκε πλήγμα, με την Japan Airlines να σημειώνει πτώση -3,84%, ενώ η ANA Holdings υποχώρησε -3,66%.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzen σημείωσε κέρδη +0,275%.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 κατέγραψε πτώση -0,8%, ενώ ο δείκτης Topix υποχώρησε -1,13%.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε πτώση -0,47%.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχώρησε -0,25%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης