Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δυστυχώς η μεγάλη διόρθωση δεν έχει έρθει ακόμη – Τους προσεχείς μήνες 3.500 μον. ο S&P 500 και 780-800 μον. στην Ελλάδα

Δυστυχώς η μεγάλη διόρθωση δεν έχει έρθει ακόμη – Τους προσεχείς μήνες 3.500 μον. ο S&P 500 και 780-800 μον. στην Ελλάδα
Κάποια στιγμή σε λίγο διάστημα, εβδομάδων ή ελάχιστων μηνών θα δούμε τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 στις 3.500 μονάδες από 4.400 μονάδες της τρέχουσας περιόδου ή πτώση -20%
Σχετικά Άρθρα

Παρά την μεγάλη πτώση της Wall Street σχεδόν 10% που παρέσυρε και τα διεθνή χρηματιστήρια… δυστυχώς η μεγάλη διόρθωση που περιμένουμε δεν έχει έρθει ακόμη.
Πιστεύουμε ότι βραχυπρόθεσμα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα σταθεροποιηθούν υψηλότερα…
Ωστόσο τα σημάδια στο βάθος του ορίζοντα δείχνουν ότι είναι αναπόφευκτη η διόρθωση…
Κάποια στιγμή σε λίγο διάστημα, εβδομάδων ή ελάχιστων μηνών θα δούμε τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 στις 3.500 μονάδες από 4.400 μονάδες της τρέχουσας περιόδου ή πτώση -20%.
Ως προς το ελληνικό χρηματιστήριο θα δούμε τις 780 με 800 μονάδες ή πτώση -13% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Οι αρνητικοί παράγοντες

1)Οι κεντρικές τράπεζες, η FED άμεσα και η ΕΚΤ αργότερα θα αυξήσουν τα επιτόκια.
Η αύξηση των επιτοκίων ενώ πραγματοποιείται για να αποθερμάνει τις οικονομίες αποτελεί… την εκδίκηση της λογικής απέναντι στην ακραία χειραγώγηση που προκάλεσαν οι κεντρικές τράπεζες.
Η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα συνεδριάζει στις 26 Ιανουαρίου 2022 και θα δώσει καθοδήγηση.
Έχει εκτιμηθεί ότι θα αυξήσει τα επιτόκια 4 φορές κατά 0,25% στην ζώνη των 1% με 1,25%.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων υποδηλώνουν ριζική αλλαγή νομισματικής πολιτικής και η φούσκα των αγορών που δημιουργήθηκε από το πλασματικό – ψεύτικο χρήμα των κεντρικών τραπεζών… εύλογα θα σκάσει… οι επενδυτές βλέπουν τα σύννεφα στον ορίζοντα.

2)Ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί πιο ανθεκτικός από ότι έχει υπολογιστεί.
Το 7% πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι ακραίος.
Υπάρχει κίνδυνος να βιώσουμε το εξής σενάριο.
Ενώ οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια, ο πληθωρισμός να περνάει στην φάση του στασιμοπληθωρισμού και ταυτόχρονα οι οικονομίες να περιέρχονται σε ύφεση.
Η απόλυτη συνταγή αδιεξόδου που θα ανακόψει την νομισματική σύσφυξη, θα σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων αλλά το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί θα έχει γίνει ακόμη δυσκολότερο.

3)Η φούσκα των αγορών είναι ακραία.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα, υπάρχουν εταιρίες τύπου Tesla που εμφάνιζαν P/E δηλαδή πόσες φορές τα κέρδη τους αποτιμώνται στο χρηματιστήριο… και αντί ενός φυσιολογικού όχι 10 ας πούμε 16 ή 17… έφθασε στις 1000 φορές.
Αυτές οι ακραίες φούσκες πρέπει να ξεφουσκώσουν.
Δεν μπορεί να έχει χρηματιστηριακή αξία η Tesla 1,12 τρισεκ. δολάρια και η Apple 2,64 τρισεκ. δολάρια.
Σκεφθείτε ότι η Apple για να φθάσει στο πρώτο τρισεκ. δολάρια αξίας χρηματιστηριακής χρειάστηκαν 40 χρόνια ή 480 μήνες και για να αυξήσει άλλα 1,64 τρισεκ. δολάρια την αξία της από 1στα 2,64 τρισεκ. χρειάστηκαν 22 μήνες…

4)Στις αγορές ομολόγων έφθασαν κρατικοί τίτλοι αξίας 19 τρισεκ. δολαρίων να έχουν αρνητικές αποδόσεις.
Η μεγαλύτερη στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί ζημιώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία του παραδοσιακούς επενδυτές στα ομόλογα.

Οι θετικοί παράγοντες

Α)Η περίπτωση της έντασης στην Ουκρανία με Ρωσία… ίσως είναι περισσότερο κινήσεις τακτικής παρά σχεδιασμός για ένοπλη σύρραξη.
Μάλλον απίθανο να υπάρξει κανονικός πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας.

Β)Στις ΗΠΑ ο Biden και οι Δημοκρατικοί καταρρέουν εξέλιξη άκρως θετική, μόνο οι ρεπουμπλικάνοι μπορούν να εγγυηθούν αξιοπιστία στην αμερικανική οικονομία.
Σκεφθείτε πως είχε εκτοξευθεί η αμερικανική οικονομία επί εποχής Trump.
Στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022 οι δημοκρατικοί θα καταρρεύσουν μια πραγματικά καλή είδηση.

Γ)Η πανδημία και η μετάλλαξη Omicon πλησιάζουν ετεροχρονισμένα σε διάφορες χώρες στην κορύφωση τους και θα ξεκινήσει αποκλιμάκωση.
Η Omicron απέδειξε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και οι υποχρεωτικότητες εμβολίων απέτυχαν… οπότε πολλές χώρες Βρετανία, Ιρλανδία, Τσεχία, Σουηδία, το Ισραήλ το σκέφτεται σοβαρά να καταργήσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Η κανονικότητα θα έρθει…

Δ)Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις για τα εταιρικά κέρδη.
Το 2022 θα συνεχίσουν να αυξάνονται κάποιοι βέβαια προειδοποιούν για profit warning δηλαδή για προειδοποιήσεις μείωσης κερδοφορίας.

E)Οι επαναγορές ιδίων μετοχών έχουν ενεργοποιηθεί στην Wall Street για να ανακόψουν τον κατήφορο.

Συμπέρασμα

Η μεγάλη ανατροπή στην Wall στις 24 Ιανουαρίου με τον Nasdaq από -4% σε θετικό πρόσημο όπως και όλοι οι κύριοι δείκτες ήταν απόρροια, ενεργοποίησης αγοραστών μετά τον επιθετικό πωλητή, της ενεργοποίησης της επαναγοράς ιδίων μετοχών και άλλων παραμέτρων.
Το κραχ ανακόπηκε στην Wall, για την ώρα κάπως θα εκτονωθεί η κατάσταση… αλλά στο βάθος του ορίζοντα τα μαύρα σύννεφα αρχίζουν να γίνονται μαύρα και βαριά.
Θα χρειαστούν εβδομάδες ή λίγοι μήνες έως ότου εκδηλωθεί πλήρως το αρνητικό σενάριο.
Υπομονή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης