Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έντονη μεταβλητότητα λόγω Ουκρανίας σε τράπεζες και ΧΑ -0,54% από -2,13% στις 944 μον. - Ψυχραιμία μετά την πτώση

Έντονη μεταβλητότητα λόγω Ουκρανίας σε τράπεζες και ΧΑ -0,54% από -2,13% στις 944 μον. - Ψυχραιμία μετά την πτώση
Η παρελθούσα εμπειρία αποδεικνύει ότι απέναντι σε γεωπολιτικούς κινδύνους οι αγορές αρχικά αντιδρούν βίαια αλλά στην πορεία, καλύπτουν όλες τις απώλειες
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο κλείνοντας τελικά στις 944 μονάδες, από τις 929 μονάδες χαμηλό ημέρας, με τις τράπεζες να περιορίζουν τις αρχικές πιέσεις που ξεπέρασαν το -3%, με την Εθνική -1,28% ενώ μετριάστηκαν και οι απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με εξαίρεση την Coca Cola στο -3,36% από χαμηλό ενδοσυνεδριακό -4,35%..
Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με αφορμή τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία μετά και την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών Luhansk και Donetsk.
Η Δύση απάντησε στη Μόσχα βάζοντας μπλόκο στον Nord Stream 2, με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, να ανακοινώνει την αναστολή της πιστοποίησης του αγωγού. Πρόκειται για μια κίνηση για την οποία είχαν προϊδεάσει τόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσο και η Γερμανία σε παλιότερες δηλώσεις τους.
Κυρώσεις για τον εν λόγω αγωγό είχε ζητήσει νωρίτερα σήμερα 22/2, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky αν και είχε απορρίψει τα σενάρια πολέμου ή γενικευμένης σύρραξης.
Η κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης καθορίζει το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τον δείκτη MOEX στη Ρωσία να καταγράφει κέρδη +2% από -5%, ο S&P 500 στην Wall Street  στο +0,15% ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές  γύρισαν θετικά με τον Dax στην Γερμανία +0,15% από χαμηλό ημέρας -2%.
Σε περίπτωση κλιμάκωσης εύλογα θα υπάρξει διόρθωση στις αγορές μετοχών αλλά τελικά θα επικρατήσει ψυχραιμία.
Η παρελθούσα εμπειρία αποδεικνύει ότι απέναντι σε γεωπολιτικούς κινδύνους οι αγορές αρχικά αντιδρούν βίαια αλλά στην πορεία, καλύπτουν όλες τις απώλειες.
Στο δυσμενές σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι να υποχωρήσει έως τις παρυφές των 900 μονάδων ή και οριακά χαμηλότερα στις 880 μονάδες αλλά θα επανέλθει στις 950 μονάδες σε επόμενη φάση.
Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 944 μονάδες, διασπώντας τη βασική στήριξη των 950 μονάδων και με επόμενη την στήριξη των 930 μονάδων ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης διατήρησε τις 700 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, μετά τις αρχικές πιέσεις πλησίον του -3%, με  την μεγαλύτρερη πτώση έκλεισε η Εθνική -1,28% ενώ με ήπιες απώλειες έκλεισαν Eurobank -0,52%, Πειραιώς -0,19% και Alpha Bank  - 0,15%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Coca Cola -3,36% και ακολούθησε η Quest -2,91%....ενώ ανοδικά ξεχώρισαν  τα ΕΛΠΕ +1,82%, ΟΤΕ +1,31% ...
Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα της χρήσης του 2021, της Coca Cola με τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 578,1 εκατ. ευρώ από 431,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 34% και με  προτεινόμενο μέρισμα  ύψους €0,71 , αυξημένο κατά 10,9% σε ετήσια βάση.
Σημειώνεται ότι η Coca Cola έιναι η μόνη εισηγμένη με ισχυρή παρουσία σε Ρωσία και Ουκρανία.
Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων OTE και ΕΛΠΕ την Πέμπτη 24/2

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -1,35% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,11%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης, με πιέσεις στις τράπεζες πλησίον του -3% ..και με απώλειες στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,97% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,13%.
Περί τις 13:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Alpha Bank +1,18% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,31% ενώ ο Γενικός Δείκτης περιόρισε τις απώλειες αλλά δεν κατάφερε να γυρίσει σε θετικό πρόσημο στο -0,32%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,54% στις 944 μονάδες έχοντας υψηλό στις 946,20 μονάδες και χαμηλό τις 929,08 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 79,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 30,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 21,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,38 εκατ. ευρώ και όγκου 2,83 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η  Eurobank διακίνησε 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 2,83 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,4 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 25,8 χιλ. τεμάχια αξίας 456 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 944 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 950 μονάδων  και ακολουθούν οι 930, οι 920, οι 900, και οι 892 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 970 μονάδες και ακολουθούν οι 980, οι 1000, και οι 1060 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 718 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 700 μονάδες και ακολουθούν οι 685, οι 650, οι 620, οι 600 και οι 580 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται  οι 750 μονάδες και ακολουθούν οι 760, οι  770 και οι 780 μονάδες.

Νευρικότητα  στην αγορά ομολόγων – Το 10ετές ελληνικό 2,60%

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 22/2 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές λόγω της κρίσης στις σχέσεις  Ρωσίας – Ουκρανίας .
Νωρίτερα είχαν καταγραφεί αγορές καθώς οι επενδυτές  στράφηκαν στα «ασφαλή καταφύγια» αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκαν πωλητές. 
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,60% από 2,74% πρόσφατα, το 10ετές ιταλικό στο 1,94% ενώ το 10ετές αμερικανικό κινείται στο 1,94% από 1,86% αρχικά .
Στο επίκεντρο παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός ενώ η ένταση και η διάρκεια του αποτελούν τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις κινήσεις της ΕΚΤ, η οποία αν και ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση από την FED και την Τράπεζας της Αγγλίας ωστόσο φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου και σε ποιον βαθμό να αυστηροποιήσει τη νομισματική της πολιτική το 2022.
Είναι προφανές ότι οι αγορές προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων φέτος και από την ΕΚΤ, παρά τις διαβεβαιώσεις της Lagarde, ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τονίζοντας ότι η βεβιασμένη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα πνίξει την ανάπτυξη.
Η ΕΚΤ λόγω του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία, αγόρασε ομόλογα σκουπίδια που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα όπως της Ελλάδος, ωραιοποίησε την εικόνα της οικονομίας χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Εάν δεν υπήρχε το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. ευρώ ώστε να διασφαλίζει το χρέος και εάν δεν υπήρχαν οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ η Ελλάδα θα αποκάλυπτε το πραγματικό της πρόσωπο ως οικονομία.
Μην τρέφονται αυταπάτες η ωραιοποίηση που προέρχεται από την ΕΚΤ δεν θα διαρκέσει για καιρό, αγόρασε 35 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και μέσω αυτής της χειραγώγησης η Ελλάδα παρουσιάζει μια εικόνα σχετικά σταθερής οικονομίας.
To επενδυτικό κενό δεν έχει καλυφθεί και η αξία των αλλαγών που σημειώθηκαν στην οικονομία είχαν σχεδόν μηδενική επίδραση στο ρίσκο χώρας.
Εάν δεν υπήρχε η ΕΚΤ να κουκουλώσει και ταυτόχρονα ωραιοποιήσει την εικόνα της Ελλάδος η κατάσταση θα ήταν τελείως διαφορετική.

Η Ελλάδα αρέσκεται σε μηχανισμούς χειραγώγησης αντί για μεταρρυθμίσεις

Η επενδυτική βαθμίδα δηλαδή η αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην ζώνη της κανονικότητας και όχι των ομολόγων σκουπιδιών έχει χαρακτηριστεί εθνικός στόχος αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από μια λανθασμένη εθνική στρατηγική.
Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές αλλά μετά και υπό τον όρο ότι θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα διασφαλίζει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Η Ελλάδα ποντάρει στην επενδυτική βαθμίδα για να συντηρείται στους κόλπους του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης ενός μηχανισμού χειραγώγησης των τιμών.
Αντί η Ελλάδα να ποντάρει στις μεταρρυθμίσεις και πως θα αλλάξει το οικονομική της προφίλ ποντάρει σε μηχανισμούς χειραγώγησης που κουκουλώνουν τα προβλήματα και παρουσιάζουν τις οικονομίες ως ισχυρές χωρίς να είναι.
Η Ελλάδα επειδή είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ η οποία έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 35 δισεκ. είδε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων π.χ. το 10ετές να υποχωρεί στο 0,55% επίπεδα που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από τις δυνατότητες της.
Η χειραγώγηση των τιμών και αποδόσεων στα ομόλογα δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται καλύτερα από τις ΗΠΑ.
Η σχεδιαζόμενη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα παρασύρουν ανοδικά τις αποδόσεις και ήδη το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 0,55% έχει εκτιναχθεί στο 2,54% πριν καν ξεκινήσουν οι αυξήσεις.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο το 2023 θα ανακάμψει με προοπτική τις 1200 με 1300 μονάδες, νέα κεφάλαια θα εισρεύσουν, οι μικροεπενδυτές θα αφυπνιστούν, νέοι ξένοι επενδυτές θα ποντάρουν στην προοπτική της χώρας.
Το χρηματιστήριο, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ενίοτε είναι πολιτικό εργαλείο δηλαδή χρησιμοποιείται για να καταδείξει… την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.
Έτσι λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει σε επενδυτική βαθμίδα, χρηματιστήριο που θα ενισχύεται, πληθωρισμό που θα μειώνεται, ΑΕΠ που θα συνεχίσει να ανακάμπτει και κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης να ρέουν στην οικονομία… για να διεξάγει εκλογές τον Ιούνιο του 2023.
Με βάση τον σχεδιασμό θέλουν στην κυβέρνηση να δημιουργήσουν ένα κλίμα οικονομικής ευφορίας… ώστε να πείσουν τους αναποφάσιστους ή αυτούς που είναι δυσαρεστημένοι αλλά δεν επιδιώκουν ακυβερνησία ή πολιτικούς πειραματισμούς με άλλα κόμματα.
Το σχέδιο αυτό θα αποτύχει
Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ προσκρούει σε πολλά εμπόδια, το 2023 θα είναι χρονιά δημοσιονομικής προσαρμογής εκ νέου ενώ η επιστροφή του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μας υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα χρωστάει 250 δισεκ. στους ευρωπαίους.
Η αποπληρωμή των 2,5 δισεκ. στο ΔΝΤ είναι μόνο κίνηση εντυπώσεων και όχι ουσίας.
Το ΔΝΤ δεν έχει ενεργό θεσμικό ρόλο στην αξιολόγηση της Ελλάδος ήδη από το 2019 ενώ τα επιτόκια που δανείζει την Ελλάδα λίγο πάνω από 3% σε σχέση με το 2,5% που είναι το 10ετές ομόλογο στην δευτερογενή αγορά δεν αποτελεί ουσιώδη διαφορά.
Το επιχείρημα ότι αντικαθίστανται τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ με εκδόσεις ομολόγων δεν έχουν ουσιώδη βάση.
Επίσης η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές, οι οίκοι αξιολόγησης θα σταθμίσουν το πολιτικό ρίσκο και μετά τις εκλογές θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.
Συν τοις άλλοις όπως έχει αναλυθεί η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα δεν είναι τίποτε άλλο από το να διατηρηθούν τα ελληνικά ομόλογα στο περιβάλλον χειραγώγησης της τοξικής ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι αποδόσεις των ομολόγων να συντηρηθούν χαμηλά ώστε να δανείζεται το ελληνικό δημόσιο και μια φαύλη κατάσταση να συντηρείται από υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Ως προς το χρηματιστήριο, προφανώς και δεν είναι σαφές που μπορεί να βρίσκεται αλλά ενώ όντως ευνοεί την επενδυτική ψυχολογία μια ανοδική αγορά μετοχών, πόσοι μικρομέτοχοι έχουν απομείνουν που μπορεί να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις;
Το χρηματιστήριο όταν εμπλέκεται στα πολιτικά παιχνίδια… μάλλον βγαίνει χαμένο όπως μας διδάσκει η τελευταία 15ετία στην Ελλάδα (βλέπε Σημίτη).
Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει την οικονομία και τις αγορές για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των δυσαρεστημένων προσκρούει σε εμπόδια και ο κίνδυνος αποτυχίας δεν είναι αμελητέος.
Το πολιτικό ρίσκο αλλά και το οικονομικό ρίσκο θα παραμείνει στα ύψη για καιρό.

Η επικαιρότητα

Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα και οι «σκληροί δείκτες» - θάνατοι και διασωληνωμένοι – της επιδημίας του κορωνοϊού εξακολουθούν να παραμένουν σε πολύ υψηλούς αριθμούς σε ημερήσια βάση, οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία του ιού, κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση και για αποσυμπίεση των νοσοκομείων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κατά την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εξεταστεί η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με κυριότερο αυτό της άρσης της υποχρέωσης της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει συνωστισμός.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να έχουν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί για τους πλήρως εμβολιασμένους έως τα τέλη Μαρτίου, τη στιγμή που η βασική εκτίμηση είναι πως σε μεγάλο βαθμό θα έχουμε επιστρέψει σε μια κανονικότητα το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε δεν θα έχει εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη.
Την αισιοδοξία συντηρεί και το γεγονός ότι το 71,3% του γενικού πληθυσμού (το 80,3% των ενηλίκων) είναι εμβολιασμένο, ενώ με την γ’ δόση έχει εμβολιαστεί πάνω από το 90% των πολιτών που δικαιούνταν την αναμνηστική δόση.

Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρές πιέσεις έκλεισαν σήμερα 22/2 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,71%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,96%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -2,69% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,35%.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης να καθορίζει το κλίμα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις.
Η Δύση απάντησε στη Μόσχα βάζοντας μπλόκο στον Nord Stream 2, με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, να ανακοινώνει την αναστολή της πιστοποίησης του αγωγού.
Κυρώσεις για τον εν λόγω αγωγό είχε ζητήσει νωρίτερα σήμερα  ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky ενώ εκτίμησε ότι δεν αναμένει γενικευμένη σύρραξη με τη Ρωσία. 
ΗΠΑ και ΕΕ χαρακτηρίζουν την απόφαση του Putin να στείλει «ειρηνευτική δύναμη» στο Donbas στην ανατολική Ουκρανία ως «ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας» ενώ η Μ. Βρετανία υποστηρίζει ότι η ρωσική εισβολή έχει ήδη αρχίσει.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,55%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,25%, ο  S&P 500 στο +0,15%, ο Nasdaq στο +0,25% και το ETF GREC στο +0,38% (29,19 δολ. ).

Έντονη μεταβλητότηατ στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τράπεζες οι οποίες ξεκίνησαν με απώλειες άνω του -3% στην συνέχεια κατέγραψαν θετικό πρόσημο και έκλεισαν τελικά με ελεγχόμενη πτώση..
Η Εθνική έκλεισε στα 3,6130 ευρώ, με πτώση -1,28% με όγκο 2,69 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,35 ευρώ, με πτώση -0,15% με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,17 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5590 ευρώ, με πτώση -0,19%, με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,1390 ευρώ, με πτώση -0,52%, με όγκο 8,13 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,22 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0850 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 484 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1680 ευρώ, με πτώση -0,59%, με όγκο 79 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 18,54 ευρώ, με πτώση -0,54% και κεφαλαιοποίηση 368 εκατ. ευρώ.

Ήπιες απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Πιέσεις -3% σε Coca Cola

Με ήπιες απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια  επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η  Coca Cola -3,36% και ακολουθούν Quest, sarantis, Τιτάν ...
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Jumbo....
H Coca Cola έκλεισε στα 27,30 ευρώ, με πτώση -3,36% και κεφαλαιοποίηση στα 10,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,80 ευρώ, με άνοδο +1,31% και αποτίμηση 7,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,7450 ευρώ, με άνοδο +0,52% και αποτίμηση 3,34 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,46 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση 571 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,45 ευρώ, με πτώση -0,59% και  αποτίμηση 4,75 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με πτώση -1,45% και  κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,70 ευρώ, με άνοδο +1,82% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,20 ευρώ, με άνοδο +0,92% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,29 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,35 ευρώ, με άνοδο +1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,30 ευρώ, με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση 777 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,92 ευρώ, με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 720 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0338 ευρώ, με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,60% - Το spread με την Ιταλία στις 66 μ.β

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 22/2 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο την ένταση της κρίσης Ρωσίας – Ουκρανίας.
Αρχικά οι επενδυτές στράφηκαν αρχικά  στα «ασφαλή καταφύγια» ενώ καταλυτική ήταν στη συνέχεια η εμφάνιση των πωλητών .
Στο επίκεντρο η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες με την  FED  να ανοίγει  τον  κύκλο αύξησης των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού ενώ σήμα εκπέμπει η ΕΚΤ παραπέμπει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή επιτοκίων ακόμα και μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μετά τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις για την ένταση και τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,60%, το ιταλικό 10ετές στο 1,94% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,94%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης από 238 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 131 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,31% ή 131 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 66 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 144 μονάδες βάσης…

Νευρικότητα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 22/2 στις χώρες της Ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις εξελίξεις στην κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας.
Ο αυξημένος πληθωρισμός επιμένει και επισπεύδει την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές τράπεζες.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 22 Φεβρουαρίου του 2022 στο 1,94%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/2/2022 στο 0,26% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,87% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,16%  με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,28% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,94% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,57%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης