Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οδηγός για επενδυτές σε συνθήκες sell off - Στο 35% οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ

Goldman Sachs: Οδηγός για επενδυτές σε συνθήκες sell off - Στο 35% οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ
«Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για περαιτέρω διακυμάνσεις στο μέλλον», προειδοποιεί η επενδυτική τράπεζα.

Οι μετοχές παγκοσμίως υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών ότι η σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών μπορεί να οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση, εξηγεί η Goldman Sachs.
Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι της τράπεζας πιστεύουν ότι οι πιθανότητες να εισέλθει η οικονομία σε ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια είναι ακόμα χαμηλές, αλλά η ομάδα των αναλυτών της μόλις κυκλοφόρησε έναν οδηγό ύφεσης για τους πελάτες της σχετικά με το πώς να προετοιμαστούν.
«Μια ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά οι πελάτες ρωτούν συνεχώς τι να περιμένουν από τις μετοχές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», έγραψε ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ David Kostin σε ενημερωτικό του σημείωμα την Πέμπτη.
«Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα 35% η οικονομία των ΗΠΑ να εισέλθει σε ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια και πιστεύουν ότι η καμπύλη αποδόσεων τιμολογεί παρόμοια πιθανότητα συρρίκνωσης».
Ο Kostin επεσήμανε ότι οι τελευταίες εναλλαγές στην αγορά μετοχών των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι οι traders προεξοφλούν ύφεση που δεν αντικατοπτρίζει «την ισχύ των πρόσφατων οικονομικών δεδομένων».
Το σημείωμα ανέφερε ότι η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης υποδηλώνει ότι τα μερίσματα του S&P 500 θα μειωθούν κατά σχεδόν 5% το 2023.
«Τα τελευταία 60 χρόνια, τα μερίσματα του S&P 500 δεν έχουν μειωθεί εκτός ύφεσης», δήλωσε ο Kostin.

Δείκτης: Σε 12 υφέσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, ο δείκτης S&P 500 συρρικνώθηκε από τα υψηλά στα χαμηλά του κατά μέσο όρο 24%.
Μια πτώση αυτού του μεγέθους από την κορυφή του S&P 500 των σχεδόν 4800 μονάδων τον Ιανουάριο του 2022 θα έφερνε τον S&P 500 στις περίπου 3650 μονάδες (11% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα).
Η μέση πτώση κατά 30% θα έστελνε τον S&P 500 στις 3.360 μονάδες (-18% από τα σημερινά επίπεδα).
Από την κορύφωσή του τον Ιανουάριο του 2022, ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει πάνω από 20% και βρίσκεται σε bear market.
Η μέση πτώση 30% θα έστελνε τον δείκτη στις 3.360 μονάδες, σύμφωνα με την Goldman Sachs, που είναι -13% από σήμερα. 

Κέρδη: Από το 1948, τα κέρδη του S&P 500 μειώθηκαν από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο όταν η οικονομία ήταν σε ύφεση κατά 13% μέσο όρο.
Τα κέρδη ανά μετοχή EPS ανακάμπτουν κατά 17% σε μέσο όρο τέσσερα τρίμηνα μετά τον "πάτο" της αγοράς.

Αποτιμήσεις: Το P/E του S&P 500 έχει συρρικνωθεί σε μέσο όρο κατά 21% μεταξύ της κορυφής του πριν από την ύφεση και του τελικού κατώτατου σημείου.
Κατά τη διάρκεια των υφέσεων από το 1980, ο δείκτης P/E κορυφώθηκε στους 8 μήνες πριν από την έναρξη μιας ύφεσης και μειώθηκε κατά 15% μεταξύ της προ της ύφεσης κορυφής και της αρχής της ύφεσης.

Τομείς: Τους 12 μήνες πριν από την ύφεση, οι αμυντικοί κλάδοι και οι "ποιοτικοί" παράγοντες έχουν γενικά καλύτερες επιδόσεις. Σε 5 υφέσεις από το 1981, η ενέργεια, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, η υγειονομική περίθαλψη και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υπεραπέδωσαν του δείκτη. 

Απόψεις για την ύφεση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman, David Solomon , δήλωσε στο CNBC ότι πιστεύει πως υπάρχει «εύλογη πιθανότητα» ύφεσης, συμβουλεύοντας τους πελάτες του να είναι πιο συντηρητικοί στα οικονομικά τους λόγω της σύσφιξης από τη Federal Reserve.
«Πρέπει να σκεφτείτε το γεγονός ότι υπάρχει μια λογική πιθανότητα κάποια στιγμή να έχουμε ύφεση ή να έχουμε πολύ, πολύ αργή, αργή ανάπτυξη», δήλωσε ο Solomon.
Επίσης, εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα 35% για ύφεση τους επόμενους 12 έως 24 μήνες.
Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι η στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να πλήξει και τις δύο οικονομίες.
«Αυτή η πρόβλεψη συνεπάγεται χαμηλότερη από τη δυνητική ανάπτυξη το α’ τρίμηνο του 2022 και το β’ τρίμηνο του 2022 και τη δυνητική ανάπτυξη για το 2022 συνολικά», έγραψε τον Μάρτιο ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman.
«Και βλέπουμε τώρα τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να εισέλθουν σε ύφεση κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, όπως σε γενικές γραμμές συμβαδίζει με τις πιθανότητες 20% έως 35% που υπονοούνται επί του παρόντος από μοντέλα που βασίζονται στην κλίση της καμπύλης αποδόσεων».
Ο Lloyd Blankfein, ο ανώτερος πρόεδρος της Goldman, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Face the Nation» του CBS την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν «πολύ, πολύ υψηλό κίνδυνο».
Συνολικά, η Goldman προσβλέπει σε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ 2,4% το 2022, χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 2,6%.
Μείωσε επίσης την εκτίμησή της για το 2023 από 2,2% σε 1,6%. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης