Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η Βουλή ενέκρινε μια ιστορικής σημασίας αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 100 δις ευρώ

Γερμανία: Η Βουλή ενέκρινε μια ιστορικής σημασίας αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 100 δις ευρώ
Τα γερμανικά κόμματα συμφώνησαν στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας - για πρώτη φορά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Σχετικά Άρθρα

Μετά από εβδομάδες διαμάχης, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας και το μπλοκ της συντηρητικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν το βράδυ της Κυριακής στη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου 100 δισ. ευρώ για στρατιωτικό εξοπλισμό ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το γιγαντιαίο ειδικό ταμείο, γράφει το Politico, η δημιουργία του οποίου απαιτεί συνταγματική αλλαγή και συνεπώς διακομματική συμφωνία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής για τη γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Olaf Scholz στα τέλη Φεβρουαρίου.
Τα χρήματα προορίζονται να αναβαθμίσουν τον χρόνια υποχρηματοδοτούμενο και υποεξοπλισμένο γερμανικό στρατό, ωθώντας ταυτόχρονα προς την εκπλήρωση του στόχο του ΝΑΤΟ να ξοδεύουν τα μέλη τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες.
Για «ένα τεράστιο βήμα για την ασφάλεια της Γερμανίας και της Ευρώπης» έκανε λόγο ο καγκελάριος Olaf Scholz.
«Το ειδικό ταμείο έρχεται», έγραψε, και «με 100 δισεκατομμύρια ευρώ διασφαλίζουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας μπορούν να εκπληρώσουν την αμυντική αποστολή τους καλύτερα από ποτέ.
Ωστόσο, η συμφωνία τελικά υπολείπεται της κατοχύρωσης του 2% - κάτι για το οποίο είχε πιέσει η δεξιά αντιπολίτευση - και αντίθετα προβλέπει ότι ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί «σε βάθος χρόνου».
Σημαντική στρατιωτική επένδυση στην οποία σκοπεύει να προχωρήσει το Βερολίνο είναι η αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth, τα οποία θα μπορούσαν να μεταφέρουν αμερικανικές πυρηνικές βόμβες υπό τον όρο να δεσμευτεί η Γερμανία ότι θα τις χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στη Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης