Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ο πληθωρισμός συρρικνώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα – Μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ακρίβειας

Βρετανία: Ο πληθωρισμός συρρικνώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα – Μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της ακρίβειας
Οι εργαζόμενοι έχουν χάσει κατά μέσο όρο σχεδόν 20.000 στερλίνες σε ετήσια έσοδα από το 2008, καθώς οι μισθοί τους δεν έχουν ακολουθήσει τα επίπεδα του πληθωρισμού που καλπάζει
Σχετικά Άρθρα

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν πως οι εργαζόμενοι έχουν χάσει κατά μέσο όρο σχεδόν 20.000 στερλίνες σε έσοδα από το 2008
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κοινού στην μεγάλη διαδήλωση που διοργανώθηκε σήμερα στο Λονδίνο κατά της εκτίναξης του κόστους ζωής και της έλλειψης αποτελεσματικών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης Johnson, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022.
Μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης, οι διαδηλωτές κατέληξαν έξω από το κοινοβούλιο.
Οι αρχές έχουν αναπτύξει μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις για να μην υπάρξουν φασαρίες ή επεισόδια.
Ωστόσο, η κυκλοφορία στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας γινόταν με μεγάλη δυσκολία.
«Αξίζουμε περισσότερα» ήταν ο γενικός τίτλος της διαδήλωσης που είχε την στήριξη πολλών οργανώσεων, συνδικάτων και βέβαια των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως των Εργατικών.
«Οι τιμές έχουν ανέβει στον ουρανό, ενώ τα bonus των διοικητικών στελεχών έχουν ανέβει και πάλι σημαντικά.
Όλοι οι εργαζόμενοι αξίζουν να λαμβάνουν αρκετά χρήματα για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής, όμως οι Βρετανοί εργαζόμενοι υποφέρουν απέναντι στην μεγαλύτερη και πιο απότομη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους στην σύγχρονη ιστορία» ανέφερε στην ομιλία του η γενική γραμματέας του κορυφαίου συνδικάτου TUC, Frances O'Grady.

Απώλεια εισοδημάτων

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν πως οι εργαζόμενοι έχουν χάσει κατά μέσο όρο σχεδόν 20.000 στερλίνες σε ετήσια  έσοδα από το 2008, καθώς οι μισθοί τους δεν έχουν ακολουθήσει τα επίπεδα του πληθωρισμού που καλπάζει και εκτιμάται πως θα «πιάσει» το 11% μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απώλεια των «πραγματικών μισθών» από την δεκαετία του 1830.
Η μεγαλύτερη πίεση αφορά βέβαια την αύξηση της τιμής των καυσίμων, του φυσικού αερίου και του ρεύματος.
Η αρμόδια αρχή ηλεκτρισμού της Ofgem υποχρεώθηκε να ανεβάζει τις τιμές του ρεύματος κατά 54% και παρά τα μέτρα στήριξης που δρομολόγησε η κυβέρνηση, ο κόσμος διαμαρτύρεται πως η κρατική βοήθεια είναι ελάχιστη μπροστά στο τεράστιο κύμα της ακρίβειας.
Στο πλαίσιο των μέτρων, εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν ένα βοήθημα ύψους 650 στερλίνων σε δύο δόσεις.
Bank of England and Sunak Set to Step Up Fight Against Inflation
Επιβάρυνση από το Brexit

Η βρετανική οικονομία έχει συμπιεστεί, όχι μόνο λόγω της κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος, αλλά και λόγω των εμπορικών προβλημάτων που έχει προκαλέσει το Brexit.
Δεν είναι τυχαίο πως στις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών, για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς, εκτιμάται πως η Βρετανία θα έχει τις χαμηλότερες επιδόσεις ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες.
UK set for highest inflation among G7 until 2024, say economists |  Financial Times

Αύξηση επιτοκίων

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Boris Johnson μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας αυτή την εβδομάδα σηματοδότησαν την ετοιμότητα να αυξήσουν τα επιτόκια με πρωτοφανή ρυθμό για να συγκρατήσουν τις τιμές, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά εκτίναξης πάνω από 11% φέτος.
Οι παρατηρήσεις του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας υποδηλώνουν μια αλλαγή της πολιτικής έμφασης από τη στήριξη της ανάπτυξης στην αποτροπή του πληθωρισμού που διαρρέει στους μισθούς και πυροδοτεί ένα ανοδικό σπιράλ στις τιμές τύπου δεκαετίας του 1970.
Οι κινήσεις ακολουθούν τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ από το 1994 και τις εκκλήσεις προς την BOE να εντείνει τη νομισματική της σύσφιξη.
«Η ρητορική ανέβηκε μια βαθμίδα, με την Τράπεζα να λέει ότι ίσως χρειαστεί να δράσει "δυναμικά" αν χρειαστεί», δήλωσε ο George Buckley, οικονομολόγος της Nomura Holdings Inc. στο Ηνωμένο Βασίλειο.p 
67a02e8a371e50dddf3325984c84de47.jpg
ΗΠΑ και Ελβετία
Η BOE ενώνεται με τους ομολόγους της στις ΗΠΑ και την Ελβετία στην αύξηση των επιτοκίων τις τελευταίες 24 ώρες
Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Η BOE αύξησε την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς της κατά μία τέταρτη μονάδα στο 1,25%, το υψηλότερο από το 2009, και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό σύσφιξης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Αύγουστο.

Η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο

Ο υπουργός Οικονομικών Rici Sunak κατέστησε σαφές ότι αναμένει από τους διαμορφωτές των επιτοκίων να θέσουν υπό έλεγχο τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
«Γνωρίζω και αναμένω ότι θα λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να επαναφέρετε τον πληθωρισμό στο στόχο και να διασφαλίσετε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερά εδραιωμένες», έγραψε ο Sunak στην επιστολή του προς την BOE.
Η ανταλλαγή επιστολών απαιτείται μετά από συνεδριάσεις καθορισμού των επιτοκίων όταν ο πληθωρισμός απέχει περισσότερο από 1 μονάδα από τον στόχο του 2%.
Ο πληθωρισμός είναι σήμερα 9% και η BOE αναμένει ότι θα αυξηθεί περισσότερο.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης