Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μύλος στα όρια ηλικίας μέχρι 7 χρόνια και μπλόκο σε 6.000 συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο - Ποια η αιτία;

Μύλος στα όρια ηλικίας μέχρι 7 χρόνια και μπλόκο σε 6.000 συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο - Ποια η αιτία;
Τι σενάρια μελετάει η κυβέρνηση

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καταργεί το δικαίωμα πρόωρης εξόδου στη σύνταξη, καθώς δέχεται τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη.
Το θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο Δημόσιο προέκυψε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ως προς το δικαίωμα των εν λόγω υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 έως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησής τους.
Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά.

Τα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση

Στην παρούσα φάση, αν και η γνωμοδότηση φαίνεται να επηρεάζει μόνο 6.000 άτομα (εκ των οποίων οι 2.000 εκπαιδευτικούς), το υπουργείο δεν έχει ακόμα εξετάσει το ζήτημα και σύμφωνα με πηγές εφόσον ικανοποιήσει το αίτημα αυτό, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.
Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι πρόκειται για γνωμοδότηση και όχι για δικαστική απόφαση την οποία βεβαίως και θα όφειλαν να σεβαστούν και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζονται δύο σενάρια:

  1. Να γίνει αποδεκτή η γνωμοδότηση και να καταργηθεί η συνταξιοδότηση πριν από τα 62 για τους εν λόγω υπαλλήλους.
  2. Να κατατεθεί τροπολογία η να εκδοθεί υπουργική απόφαση, η οποία θα διαχωρίζει τους υπαλλήλους σε δύο κατηγορίες: α. Σε εκείνους που θα έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την τροπολογία οι οποίοι θα διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν με μειωμένα όρια και β. Σε εκείνους που δεν θα έχουν υποβάλλει ακόμα αίτηση, παρότι έχουν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης. Σε αυτή την περίπτωση, η δεύτερη κατηγορία αναμένεται να υποστεί αύξηση των ορίων ηλικίας.

Πριν προκύψει η διχογνωμία των υπηρεσιών, το υπουργείο Εργασίας είχε κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.
Για παράδειγμα, γυναίκα δημόσιος υπάλληλος εάν είχε 25ετία το 2011 και ήταν γεννημένη τον Ιούνιο του 1966 μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56 ακόμα και αν έπιανε αυτό το όριο ηλικίας τον Ιούνιο του 2022
Υπενθυμίζουμε ότι μετά την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου - εντός της οποίας οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους - από την 1/1/2022 υπάρχουν μόνο 3 επιλογές:

  • Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης)
  • Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης).
  • Για μειωμένη σύνταξη το όριο είναι 62 έτη με 4.500 ημέρες ασφάλισης.


Με βάση αυτά τα δεδομένα διαμορφώνονται τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων τουλάχιστον όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα με το δημόσιο:

  • Αυτοί που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 18/8/2015. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν οποτεδήποτε το αίτημα συνταξιοδότησής τους και μετά την 01/01/2022 χωρίς να απειλούνται από ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας
  • Όσοι ασφαλισμένοι κατοχύρωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/2021.


Οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να ασκήσουν οποτεδήποτε το δικαίωμά τους, και μετά την 1/1/2022, όταν συμπληρώσουν το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

  • Οι ασφαλισμένοι που δεν πρόλαβαν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, με αποτέλεσμα να υπαχθούν στα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.


Αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων θα συνταξιοδοτηθεί στα 62 έτη, αν τότε έχει συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης.
Διαφορετικά αν έχει λιγότερο χρόνο ασφάλισης, θα συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη στα 67 έτη και με μειωμένη στα 62 έτη.

Ποιες κατηγορίες Δημοσίων Υπαλλήλων επηρεάζονται

Συγκεκριμένα, με μειωμένη σύνταξη -και με εξαγορά πλασματικών ετών- μπορούσαν να αποχωρήσουν:
Α) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.
Β) Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.
Γ) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.
Στο θέμα παρενέβη η ΑΔΕΔΥ, η οποία ζητά άμεσα λύση, ώστε να ξεμπλοκάρει η συνταξιοδότηση των αιτούντων, καθώς έχουν κάνει προγραμματισμό ζωής.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->