Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Ως το 2025 θα υποφέρει η Ευρώπη από ελλείψεις φυσικού αερίου το χειμώνα και υψηλές τιμές

Bloomberg: Ως το 2025 θα υποφέρει η Ευρώπη από ελλείψεις φυσικού αερίου το χειμώνα και υψηλές τιμές

Ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εστιάζουν στο πώς θα τα βγάλουν πέρα το φετινό χειμώνα, το επόμενο έτος μπορεί να είναι πολύ χειρότερο

Σχετικά Άρθρα

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επικεντρώνονται στο πώς η Ευρώπη θα τα βγάλει πέρα τον επικείμενο χειμώνα, ωστόσο το επόμενο έτος ενδέχεται να είναι χειρότερο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Η απουσία των ρωσικών ροών φυσικού αερίου θα προκαλέσει την ταχύτερη εξάντληση των αποθεμάτων όταν οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να πέφτουν τους επόμενους μήνες και θα καταστήσει την προετοιμασία για τους επόμενους χειμώνες με τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης ακόμη πιο δύσκολη.
Κι απο τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια γρήγορη λύση, το πρόβλημα θα παραμείνει τουλάχιστον έως το 2025, ανέφερεαν στο Bloomberg στελέχη του ευρωπαϊκού κλάδου ενέργειας.

Του χρόνου τα κράτη θα δυσκολευτούν να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους έστω και στο 80%

«Η Ευρώπη ενδέχεται να έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο Niek Den Hollander, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού Uniper SE, σε συνέντευξή του στο συνέδριο Gastech στο Μιλάνο αυτή την εβδομάδα.
«Είναι πιθανό τα κράτη να μην μπορούν να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου το επόμενο καλοκαίρι τόσο όσο καταφέραμε να το κάνουμε φέτος».
Η Ευρώπη πλήττεται από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 50 χρόνων, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Με τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτινάσσονται στα ύψη, η πίεση προκαλεί ισχυρή αύξηση του κόστους διαβίωσης και φέρνει τις οικονομίες στα πρόθυρα της ύφεσης.

Μεταξύ 2025 και 2027 οι τιμές θα επιστρέψουν εκεί που ήταν στις αρχές του 2021

Οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν το άμεσο πρόβλημα, σχεδιάζουν να διαθέσουν περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ για να απορροφήσουν μέρος της αύξησης του ενεργειακού κόστους τον επικείμενο χειμώνα. Αλλά θα πρέπει να κάνουν κι έναν απολογισμό όταν αυτά τα μέτρα λήξουν αλλλά το πρόβλημα θα παραμένει.
«Κάπου μεταξύ 2025 και 2027 θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να επιστρέφουν στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2021», δήλωσε ο Ed Morse, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Citigroup Inc., σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg.
Η ικανότητα εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου «δεν αυξάνεται από τη μια μέρα στην άλλη», προσθέτει.

Προς καταστροφή της ζήτησης

Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες παγίωνε την εξάρτησή της από τη Μόσχα, η Ευρώπη έρχεται τώρα αντιμέτωπη με το απόλυτο αδιέξοδο, με καταναλωτές να αναγκάζονται να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και τις επιχειρήσεις να υποχρεώνονται να μειώσουν την παραγωγή.
«Αυτό θα καταλήξει στην καταστροφή της ζήτησης», δήλωσε ο Charif Souki, πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξης LNG Tellurian Inc.
«Οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Να οδηγούν το αυτοκίνητό τους λιγότερο συχνά, να ανάβουν τη θέρμανση λιγότερο συχνά, να ανάβουν τα φώτα λιγότερο συχνά και να ζουν με μια περιορισμένη βιομηχανική παραγωγή».
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το ρωσικό αέριο — το οποίο πέρυσι κάλυψε περίπου το 40% της ζήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης — δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί.
Αφού η Gazprom διέκοψε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream κλείνοντας τον επ' αόριστον, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσει.
«Εάν ο τελικός στόχος του Κρεμλίνου είναι να αποστερήσει εντελώς την κεντρική Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο, τότε σίγουρα κινδυνεύει με κλείσιμο ο αγωγός που διέρχεται μέσω Ουκρανίας», δήλωσε η Laura Page, ανώτερη αναλύτρια LNG στην εταιρεία ενεργειακών δεδομένων Kpler.
Η ΕΕ επιδιώκει να προωθήσει ένα σχέδιο για επιβολή πλαφόν στις τιμές των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα πάψει να πουλάει φυσικό αέριο στις χώρες που θα επιβάλλουν πλαφόν.

Η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά...

Το αδιέξοδο ασκεί πίεση στους ηγέτες της Ευρώπης να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Η Νορβηγία είναι πλέον ο κύριος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, αλλά δεν έχει την δυνατότητα να αντισταθμίσει πλήρως τις προμήθειες από τη Ρωσία.
Άλλοι κοντινοί προμηθευτές, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αλγερία, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Το LNG, το οποίο μπορεί να έρθει με πλοίο από μακρινούς παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ, είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή.
Η Γερμανία - η χώρα που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα με την απώλεια των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου - σπεύδει να ανοίξει τους πρώτους πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG τους επόμενους μήνες.
Αλλά ακόμη κι αν η Γερμανία π.χ. δημιουργήσει πλωτούς τερματισκούς σταθμούς LNG σχετικά σύντομα, η παγκόσμια παραγωγή LNG είναι ήδη περιορισμένη και για να αυξηθεί θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Colin Parfitt, αντιπρόεδρο της Chevron Corp.
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη πρέπει να παλεύει με την Ασία διεκδικώντας τους υπάρχοντες όγκους LNG για τα επόμενα δύο χρόνια.
Με την Ευρώπη να έχει λιγότερες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, οι αγορές θα παραμείνουν σφιχτές για το άμεσο μέλλον.
«Θα επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος», δήλωσε ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της νορβηγικής εταιρείας ενέργειας Equinor ASA.
«Η μεταβλητότητα στις τιμές είναι εδώ και θα μείνει για πολύ καιρό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης