Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύφεση στη γερμανική οικονομία βλέπουν 4 Ινστιτούτα - Θα χαθεί μέρος της ευημερίας

Ύφεση στη γερμανική οικονομία βλέπουν 4 Ινστιτούτα - Θα χαθεί μέρος της ευημερίας
Η πρόβλεψη εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, το Ινστιτούτο του Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Halle και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Leibniz
Μια νέα πρόβλεψη των κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας προβλέπει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα διολισθήσει σε ύφεση το επόμενο έτος, κυρίως λόγω της "δραστικής" αύξησης του ενεργειακού κόστους που προκαλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα ινστιτούτα ανέφεραν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα επεκταθεί κατά 1,4% φέτος, θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023 και θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2024.
Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 8,8% το επόμενο έτος, ελαφρώς υψηλότερα από το φετινό επίπεδο του 8,4%, αν και θα μειωθεί στο 2,2% το 2024.

Ο ρόλος της ενέργειας

Οι οικονομολόγοι επέρριψαν την ευθύνη για την επιδείνωση των προοπτικών στη μείωση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η οποία ώθησε την τιμή του καυσίμου σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αύξησε τον κίνδυνο έλλειψης φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα.
Αν και δεν αναμένουν ότι η Γερμανία θα ξεμείνει από φυσικό αέριο, τα ινστιτούτα δήλωσαν ότι η κατάσταση εφοδιασμού "παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη", με τις τιμές του φυσικού αερίου να είναι πιθανό να παραμείνουν "πολύ πάνω από τα προ της κρίσης επίπεδα".
"Αυτό θα σημάνει μόνιμη απώλεια ευημερίας για τη Γερμανία", προσθέτουν.
Η πρόβλεψη εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, το Ινστιτούτο του Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Halle και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Leibniz.
Σηματοδοτεί μια ριζική αναθεώρηση των εαρινών προβλέψεων των ινστιτούτων, υπογραμμίζοντας την επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας και ιδιαίτερα των ενεργοβόρων βιομηχανιών, όπως οι χημικές βιομηχανίες.
Μόλις πριν από πέντε μήνες, τα ινστιτούτα προέβλεπαν ανάπτυξη 2,7% φέτος και 3,1% το 2023.
"Η αναθεώρηση αυτή αντανακλά κυρίως την έκταση της ενεργειακής κρίσης", ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση, προσθέτοντας ότι η οικονομική παραγωγή το 2022 και το 2023 θα είναι κατά 160 δισ. ευρώ χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν την άνοιξη.
Ένα σημάδι αισιοδοξίας παρείχε η γερμανική αγορά εργασίας, η οποία, όπως είπαν, έχει "σταθεροποιητική επίδραση".
Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων σήμαινε ότι οι εταιρείες ήταν πρόθυμες να διατηρήσουν το υπάρχον προσωπικό, "οπότε η απασχόληση είναι πιθανό να μειωθεί ελαφρώς μόνο προσωρινά".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης