Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται η κρίσιμη συνάντηση Biden – Xi Jinping - Τι θα συζητήσουν στην πρώτη σύνοδο του ...δεύτερου «Ψυχρού Πολέμου»

Έρχεται η κρίσιμη συνάντηση Biden – Xi Jinping  -  Τι θα συζητήσουν στην πρώτη σύνοδο του ...δεύτερου «Ψυχρού Πολέμου»
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν τη Δευτέρα (14/11/2022) στην Ινδονησία, η οποία φιλοξενεί τους G20 από την Τρίτη
Σχετικά Άρθρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden και ο Κινέζος ομόλογός του Xi Jinping θα συναντηθούν για πρώτη φορά δια ζώσης ως ηγέτες των χωρών τους πριν από τη σύνοδο κορυφής των G20 στο Μπαλί την επόμενη εβδομάδα, σε μια συνάντηση υψηλού κινδύνου που έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν τη Δευτέρα (14/11/2022) στην Ινδονησία, η οποία φιλοξενεί τους G20 από την Τρίτη.
Θα είναι η έκτη συνομιλία τους από τότε που εισήλθε ο Biden στο Οβάλ Γραφείο, αλλά η πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο από τότε που ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συνάντησε τον Xi στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2017, γράφουν οι Financial Times.

Τι θα συζητήσουν

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας), θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό των δύο χωρών και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα». είπε η Karine Jean-Pierre, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.
Πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν επίσης περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιμετωπίζουν μια σειρά από επίμαχα ζητήματα που έχουν οδηγήσει τις σχέσεις στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που οι χώρες δημιούργησαν διπλωματικούς δεσμούς το 1979.
Έρχεται επίσης εβδομάδες αφότου ο Xi εξασφάλισε μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία ως ηγέτης, και μετά από μια απροσδόκητα καλό νέο για τον Biden την Τρίτη (8/11), όταν οι Δημοκρατικοί απέφυγαν μια συντριβή στις ενδιάμεσες εκλογές.

Στο επίκεντρο η Ταϊβάν,

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο Biden είπε ότι θα χρησιμοποιήσει τη συνάντηση στο Μπαλί για να περιγράψει τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με τη σχέση με την Κίνα και να διερευνήσει εάν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα εξεύρεσης λύσεων.
«Αυτό που θέλω να κάνω μαζί του όταν μιλάμε είναι ο προσδιορισμός και η κατανόηση των κόκκινων γραμμών και να διερευνήσω τι πιστεύει για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Biden θέλει να έχει μια «στρατηγική συνομιλία» με τον Xi και ευελπιστεί να «χτίσει μία βάση για μία καλύτερη σχέση».
Ένα από τα κορυφαία θέματα της ατζέντας αναμένεται να είναι η Ταϊβάν, για την οποία οι εντάσεις έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια.
Όταν οι δύο ηγέτες είχαν μία τηλεδιάσκεψη πριν από ένα χρόνο, ο Biden τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός δεν θα προκαλέσει προβλήματα.
Το διακύβευμα έγινε ακόμη πιο εμφανές τον Αύγουστο, όταν η Κίνα απάντησε στην πρόεδρο της Βουλής Nancy Pelosi που επισκέφθηκε την Ταϊπέι με μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που περιλάμβαναν εκτόξευση πυραύλων πάνω από την Ταϊβάν για πρώτη φορά.
Αρκετοί ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί έχουν προειδοποιήσει πως η Κίνα μπορεί να προετοιμάζεται να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.
Λίγο πριν αποσυρθεί ως επικεφαλής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο ναύαρχος Philip Davidson προειδοποίησε ότι η Κίνα θα μπορούσε να εισβάλει στην Ταϊβάν μέχρι το 2027. Τον περασμένο μήνα, ο ναύαρχος Mike Gilday,, αρχηγός ναυτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, είπε ότι η Κίνα θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση πριν από το 2024 .

Η πρώτη σύνοδος κορυφής του... δεύτερου ψυχρού πολέμου

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε πρόσφατα ότι η Κίνα επιδιώκει να επιταχύνει τη διαδικασία με την οποία επιδιώκει την «επανένωση» με την Ταϊβάν, στην οποία διεκδικεί την κυριαρχία της.
Υπογραμμίζοντας αυτή την ανησυχία, ο Biden έχει πει σε τέσσερις περιπτώσεις ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν από μια κινεζική επίθεση.
Ερωτηθείς την Τετάρτη εάν θα έδινε το ίδιο μήνυμα στον Xi στο Μπαλί, ο Biden απάντησε: «Θα κάνω αυτή τη συνομιλία μαζί του».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης