Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συντριπτικά πλήγματα Ρώσων κατά Ουκρανών στο Donetsk - Το Κίεβο βομβάρδισε 12 φορές το πυρηνικό εργοστάσιο Zaporizhzia

Συντριπτικά πλήγματα Ρώσων κατά Ουκρανών στο Donetsk -  Το Κίεβο βομβάρδισε 12 φορές το πυρηνικό εργοστάσιο Zaporizhzia
Kατά τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στο Donetsk έχουν σκοτωθεί πάνω από 120 Ουκρανοί στρατιώτες ενώ καταστράφηκαν τανκς, τρία θωρακισμένα οχήματα μάχης και επτά μηχανοκίνητα οχήματα
Σχετικά Άρθρα

(upd 4) Σημαντικά πλήγματα έχουν καταφέρει τις τελευταίες ώρες οι Ρώσοι στις ουκρανικές δυνάμεις στο Donetsk.
Παράλληλα οι Ρώσοι με τα σαρωτικά πυραυλικά χτυπήματα εξαντλούν την ουκρανική αεράμυνα ενώ ως αξιοσημείωτη καταγράφεται η απόφαση του Κιέβου να εκκενώσει ξαφνικά Kherson και Mykolaiv με την επίκληση των ρωσικών βομβαρδισμών
Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί βομβάρδιζαν 12 φορές το πυρηνικό εργοστάσιο στη Zaporizhzhia εντός της περιμέτρου,  με κίνδυνο να προκαλέσουν δυστύχημα, απρόβλεπτων διαστάσεων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στις 19/11/2022, κατά τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στο Donetsk έχουν σκοτωθεί πάνω από 120 Ουκρανοί στρατιώτες ενώ καταστράφηκαν τανκς, τρία θωρακισμένα οχήματα μάχης και επτά μηχανοκίνητα οχήματα.
Επίσης συνδυασμένα χτυπήματα από την αεροπορία και το πυροβολικό με τη συνδρομή πυραυλικών επιθέσεων κατέστρεψαν 9 σημαντικές θέσεις διοίκησης των Ουκρανών τις τελευταίες 24 ώρες στις περιοχές των οικισμών Kislovka, Ivanovka, Krakhmalnoye και Berestovoye στην περιοχή Kharkov, Serebryanka και Vodyanoye στο Donetsk, Stelmak στο Lugansk και Vesyoloye και Novoraisk στην περιοχή Kherson.
Εξάλλου οι Ρώσοι στο Donetsk κατέστρεψαν ένα αμερικανικής κατασκευής ραντάρ AN/TPQ-50 όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Igor Konashenkov.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν 12 φορές το πυρηνικό εργοστάσιο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν 12 χτυπήματα εναντίον του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Zaporizhzhia (NPP) το Σάββατο (19/11/2022), για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Renat Karchaa σύμβουλος του γενικού διευθυντή της ρωσικής εταιρείας Rosenergoatom, σε τηλεοπτική συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya.
«Δώδεκα χτυπήματα έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporizhzhia από τις 5.15 μ.μ. έως τις 5.41 μ.μ.
«Εννοούμε την περίμετρο του εργοστασίου, αλλά όχι τη βιομηχανική ζώνη ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο», είπε ο Karchaa.
Επεσήμανε ότι μέρος του συστήματος ψύξης του NPP, χτυπήθηκε έξι φορές, καταγράφηκαν δύο ακόμη κρούσεις στις θήκες αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και άλλα τρία χτυπήματα καταγράφηκαν κοντά στο Checkpoint 2.
«Ο βομβαρδισμός ήταν πράγματι τεράστιος», είπε ο σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Rosenergoatom.
«Το εργοστάσιο δεν ήταν στόχος από τα τέλη Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.
Ο Karchaa τόνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ του προσωπικού.
«Σήμερα κατέληξε σε ζημιές και καταστροφές που θα διευκρινιστούν αύριο το πρωί», είπε.
Ο εν λόγω πυρηνικός σταθμός είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.
Η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχό της στα τέλη Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης.
Επί του παρόντος, οι έξι ενεργειακές μονάδες του εργοστασίου έχουν τεθεί σε λειτουργία ψυχρής διακοπής λειτουργίας αφού η εγκατάσταση βομβαρδιζόταν τακτικά από ουκρανικά στρατεύματα.
Τον Σεπτέμβριο 2022, μετά από επίσκεψη της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητήθηκε η δημιουργία μιας ζώνης προστασίας γύρω από το εργοστάσιο για την πρόληψη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης λόγω εχθροπραξιών.


Οι Ουκρανοί εκκενώνουν την Kherson

H Ουκρανία θα ξεκινήσει σύντομα την εκκένωση των ανθρώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν την Kherson και τις γύρω περιοχές, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος το Σάββατο (19/11/2022), επικαλούμενος ζημιές που προκάλεσαν οι ρωσικές δυνάμεις.
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Iryna Vereshchuk είπε ότι ορισμένοι άνθρωποι εξέφρασαν την επιθυμία να απομακρυνθούν τόσο από το Kherson όσο και από την περιοχή γύρω από το Mykolaiv, περίπου 65 χιλιόμετρα (40 μίλια) βορειοδυτικά.
«Αυτό είναι δυνατό τις επόμενες ημέρες», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Mykolaiv όταν ρωτήθηκε πότε θα ξεκινήσουν οι εκκενώσεις, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Εθελοντική ή μη η εκκένωση;

Μεταξύ εκείνων που ήθελαν να φύγουν ήταν οι ηλικιωμένοι και όσοι είχαν πληγεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ανέφερε η Ουκρανή αντιπρόεδρος σύμφωνα με το Reuters.
Το Κίεβο λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν τις κρίσιμες υποδομές της Kherson πριν αποχωρήσουν νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Πρόκειται μόνο για εθελοντική εκκένωση.
Επί του παρόντος, δεν μιλάμε για αναγκαστική εκκένωση», σημείωσε.
«Αλλά ακόμη και σε περίπτωση οικειοθελούς εκκένωσης, το κράτος φέρει την ευθύνη για τη μεταφορά. Οι άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν στο μέρος όπου θα περάσουν το χειμώνα», είπε.

Οι Ρώσοι απέτρεψαν επιθέσεις σε Kharkiv και Luhansk

Οι Ρώσοι στρατιώτες απέτρεψαν επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στο Kupyansk και κοντά σε χωριά στα περίχωρα του Kharkiv και του Luhansk.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας , οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν επίθεση στο χωριό Yagodnoye του Kharkiv και στον οικισμού Kuzemovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk.
Περισσότεροι από 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ καταστράφηκαν δύο τανκς και πέντε τεθωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν στην κατεύθυνση του Kupyansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις επίσης απέτρεψαν ουκρανική αεροπορική επίθεση στο Krasny-Liman.

Κατερρίφθησαν 10 drones

Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν δέκα ουκρανικά drones τις προηγούμενες ώρες ημέρα κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ανέφερε το Σάββατο (19/11/2022) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
«Τις τελευταίες 24 ώρες, η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δέκα εχθρικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στις περιοχές των οικισμών Kremennaya και Novokrasnyanka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk, Novotroitskoye, Maksimovka, Olginka και Ugledar στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ενεργειακά νεκρή η Ουκρανία από τα πλήγματα στις υποδομές

Την ίδια ώρα τα προβλήματα από τα ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές εντείνονται και εκτείνονται σε 17 διοικητικές περιοχές της Ουκρανίας.
«Η κατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει προβληματική σε 17 περιφέρειες και την πρωτεύουσα.
Η δύσκολη κατάσταση παραμένει στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή, ενώ είναι τραγική στην περιοχή της Οδησσού και επίσης στις περιοχές της Βίνιτσα και της Τερνόπολης», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky.
Σύμφωνα με τα λόγια του, η πλειονότητα των περιφερειών καταφεύγει σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, με στόχο τη σταθεροποίηση του συστήματος ηλεκτροδότησης. «Επείγουσες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν κυρίως στην περιοχή της Οδησσού και στο Κίεβο», σημείωσε.

Οργή των κατοίκων

Η ειδησεογραφική πύλη Strana της Ουκρανίας ανέφερε ότι εξοργισμένοι κάτοικοι της Οδησσού έκλεισαν έναν δρόμο στην πόλη, διαμαρτυρόμενοι για τακτικές και μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος.

Καίρια τα πλήγματα της 15ης Νοεμβρίου

Ο επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής, Maxim Marchenko δήλωσε ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή παραμένει πολύ δύσκολη.
Σύμφωνα με τα λόγια του, «ό,τι μπορεί να κοπεί έχει κοπεί στην περιοχή, αλλά ούτε αυτό είναι αρκετό». Μερικά νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα για περισσότερο από μία ημέρα, συνέχισε.
«Σήμερα, ελήφθη μια άνευ προηγουμένου απόφαση να απενεργοποιηθούν πολλές γραμμές για να υποστηριχθούν εκείνες που δεν λειτουργούν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής της Οδησσού.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Denis Monastyrsky, πάνω από 30 ενεργειακές υποδομές υπέστησαν ζημιές στη χώρα ως αποτέλεσμα των πληγμάτων στις 15 Νοεμβρίου 2022.
Ο υπουργός Ενέργειας German Galushchenko ανέφερε: Οι πύραυλοι έπληξαν τόσο τις εγκαταστάσεις παραγωγής όσο και το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ορισμένες πόλεις της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκαν έκτακτες διακοπές ρεύματος».

Εξαντλείται η ουκρανική αεράμυνα

Η εκτόξευση του αριθμού των πυραυλικών πληγμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί εν μέρει προκειμένου να εξαντλήσει τις προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας του Κιέβου και να επιτύχει τελικά την κυριαρχία στον ουρανό πάνω από τη χώρα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.
Η Ρωσία σφυροκοπεί την τελευταία εβδομάδα πόλεις σε όλη την Ουκρανία με πυραυλικά πλήγματα, σε ένα από τα πιο σφοδρά κύματα πυραυλικών επιθέσεων που έχει εξαπολύσει η Μόσχα αφότου εισέβαλε στη χώρα πριν από σχεδόν εννέα μήνες.
Η Ουκρανία λέει πως τα πλήγματα έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σχεδόν στο 50% του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος, προκαλώντας μια ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Ο Colin Kahl, ανώτατος σύμβουλος πολιτικής του Πενταγώνου, προειδοποίησε πως η Μόσχα ελπίζει επίσης πως θα εξαντλήσει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα που εμπόδισε μέχρι τώρα τον ρωσικό στρατό να εγκαθιδρύσει κυριαρχία στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία.
«Προσπαθούν πραγματικά να καταβάλουν και να εξαντλήσουν τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα», είπε ο Kahl στους δημοσιογράφους στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μέση Ανατολή.
«Ξέρουμε ποια είναι η ρωσική θεωρία για τη νίκη, και έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει διασφαλίζοντας πως οι Ουκρανοί θα πάρουν αυτό που χρειάζονται προκειμένου να διατηρήσουν βιώσιμη την αντιαεροπορική άμυνά τους», είπε.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin εστίασε στην προμήθεια μέσων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία σε μια διαδικτυακή συνάντηση υπό την προεδρία του από το Πεντάγωνο. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας παρέχουν τα πάντα από συστήματα της σοβιετικής εποχής μέχρι σύγχρονα δυτικά όπλα.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό περιλαμβάνει νέα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS τα οποία σύμφωνα με το Πεντάγωνο έχουν μέχρι στιγμής ποσοστό επιτυχίας 100% στην Ουκρανία στην αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων.

Βρετανικά οπλικά συστήματα στους Ουκρανούς

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει στην Ουκρανία 125 αντιαεροπορικά συστήματα και ειδικό εξοπλισμό για να ενισχύσει την αεράμυνα της και να αντιμετωπίσει τα drones, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky στο Κίεβο.
«Παρέχουμε σήμερα νέα αεροπορική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών όπλων, ραντάρ και αντι-drone συστημάτων και ενισχύουμε την ανθρωπιστική υποστήριξη για τον κρύο, σκληρό χειμώνα που έρχεται», είπε ο Sunak.
Σύμφωνα με τη δήλωσή του, το νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας ανέρχεται σε 59,5 εκατομμύρια δολάρια.
Στη συνάντηση, ο Sunak και ο Zelensky έθιξαν επίσης «σχέδια ανοικοδόμησης» για την Ουκρανία μετά το τέλος της σύγκρουσης.

ukraine_1.JPG

Αποτροπιασμός για τις εκτελέσεις αιχμαλώτων

Έντεκα ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από στρατιώτες της 80ης ταξιαρχίας της Ουκρανίας και δεν είναι το μόνο περιστατικό από τους Ουκρανούς που αποδεικνύονται αδίστακτοι…
Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ στο χωριό Makeyevka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LPR) από στρατιώτες της 80ης Ταξιαρχίας Εφόδου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων….
«Η 80η Ταξιαρχία Εφόδου των ουκρανικών ενόπλων σχηματισμών θα είναι πλέον ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός για τους στρατιώτες της Ρωσίας… μετά από όσα διέπραξαν στο χωρίο Makeyevka»
Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση για τη μαζική εκτέλεση αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών από τον ουκρανικό στρατό.
Η Ερευνητική Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι ένα βίντεο δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να πυροβολούν τουλάχιστον 10 άοπλους Ρώσους στρατιώτες που είχαν συλληφθεί στο έδαφος του Luhansk…
Δυστυχώς, είναι απίθανο οι εκκλήσεις της ρωσικής πλευράς για διερεύνηση της δολοφονίας άοπλων Ρώσων αιχμαλώτων στο Makeevka να οδηγήσουν σε πραγματική έρευνα.
Οι δυτικοί διπλωμάτες και η προπαγάνδα θα αγνοήσουν όπως πάντα την εγκληματικότητα του καθεστώτος της Ουκρανίας και θα συνεχίσουν να προωθούν τους επιβεβαιωμένους εγκληματίες πολέμου ως «ήρωες που υπερασπίζονται τη δημοκρατία».
Επιπλέον, ο όγκος των αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν εγκλήματα πολέμου από τις δυνάμεις του Κιέβου καταδεικνύει ότι διαπράττονται σκόπιμα.
Όλες αυτές οι περιπτώσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά του μίσους και αυτό θέλουν πραγματικά όσοι υποστηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου.
Μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο Putin είχε αναφέρει ότι θα ήταν ευκολότερο για τη Ρωσία να διαπραγματευτεί με τον ουκρανικό στρατό παρά με πολιτικούς.

Παρέμβαση ΟΗΕ…

Ο ΟΗΕ θα διερευνήσει τις αναφορές για την εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου από μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας
«Καλούμε όλα τα μέρη στη σύγκρουση να διερευνήσουν ενδελεχώς τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη» ανέφερε ο ΟΗΕ.
Νωρίτερα, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας άνοιξε ποινική υπόθεση για το γεγονός της μαζικής εκτέλεσης αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτικών από μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.1-18-768x533.jpg
ouurrrkkknnnn3s.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης