Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OPEC+: Στήριξη της Ρωσίας κατά των κυρώσεων της Δύσης, με το χέρι στη στρόφιγγα για μείωση της παραγωγής

OPEC+: Στήριξη της Ρωσίας κατά των κυρώσεων της Δύσης, με το χέρι στη στρόφιγγα για μείωση της παραγωγής
Διατηρείται η τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου στα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ+
Σχετικά Άρθρα
Διατηρώντας ετοιμότητα για μια νέα αύξηση στις τιμές πετρελαίου ο OPEC+ αποφάσισε επί του παρόντος να τηρήσει την συμφωνία με βάση την τελευταία απόφαση του Οκτωβρίου 2022, και διατηρεί την παραγωγή πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα, όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των κρατών - μελών του στη Βιέννη, επιβεβαιώνοντας «την ετοιμότητά του να συναντηθεί ανά πάσα στιγμή, εάν χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς», όπως αναφέρεται.
Η ομάδα θα συνεδριάσει εκ νέου στις 4 Ιουνίου, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο, αν και οι υπουργοί μπορεί να συνέλθουν νωρίτερα, αν το κρίνουν απαραίτητο.
Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή των περικοπών στην παραγωγή, θα συνεδριάσει εκ νέου την 1η Φεβρουαρίου.

Στάση αναμονής

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο οργανισμός κάνει κάνει έναν απολογισμό της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου μετρώντας την κινεζική ζήτηση και τη ρωσική προσφορά.
Η ομάδα των 23 χωρών προχώρησε τον προηγούμενο μήνα μια μεγάλη μείωση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και ο πλήρης αντίκτυπος αυτής της μείωσης είναι ακόμη ρευστός εν μέσω σοβαρών διακυμάνσεων στις τιμές.
Αφού έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο στις 28 Νοεμβρίου, το αργό τύπου Brent κατέληξε να καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και ένα μήνα.
Η μεταβλητότητα οφείλεται στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξαγωγές αργού από τη Ρωσία, η οποία είναι μέλος του OPEC+ και οι οποίες τίθενται σε ισχύ τη Δευτέρα.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα χαλαρώνει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που έχουν αλλάξει την κατανάλωση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Υπέρ της Ρωσίας

Όπως είχε γράψει νωρίτερα το ΒΝ λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας από την G7 για την επιβολή πλαφόν στα 60 δολ. ανά βαρέλι στο ρωσικό αργό που μεταφέρεται δια θαλάσσης, η αγορά πετρελαίου είχε στρέψει το βλέμμα της στην συνεδρίαση του OPEC+ την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022.
Πηγές του Reuters, δήλωναν ότι ο OPEC+ θα ήταν πιθανό να τηρήσει τον τρέχοντα στόχο της παραγωγής πετρελαίου, αν και ορισμένοι υποστήριζαν ότι μια περαιτέρω μείωση της παραγωγής δεν είναι εντελώς εκτός τραπεζιού, δεδομένης της ανησυχίας που υπάρχει για οικονομική ανάπτυξη και ζήτηση.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, άλλαξαν την αυριανή (4/12) προγραμματισμένη δια ζώσης συνάντησή τους στη Βιέννη σε τηλεδιάσκεψη, μια απόφαση η οποία ερμηνεύεται από κάποιους ότι σηματοδοτεί την πιθανότητα να διατηρηθεί αμετάβλητη η πολιτική.
«Είναι απίθανο να υπάρξει κάποια αλλαγή στην πολιτική», δήλωνε πηγή του OPEC+ στο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης